Carrosserie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Renault Scenic, in rood de veiligheidsdelen van de carrosserie

De carrosserie is het koetswerk van een motorvoertuig (auto of bus), dat wil zeggen de constructie zonder de losse onderdelen, zoals de motor, de wielen, de aandrijflijn, en het interieur (met name de zitplaatsen).

Vaak wordt de carrosserie op het chassis geplaatst. Het kan ook zijn dat een voertuig geen chassis heeft, maar een zelfdragende carrosserie, dat wil zeggen, dat de carrosserie zo stevig is uitgevoerd, dat de losse onderdelen daar direct op gemonteerd kunnen worden. Dit is de meestgebruikte constructiemethode voor personenauto's, zelfs voor sportwagens omdat het veiliger is dan de constructie met chassis en carrosserie.

In de begintijd van de auto was het gebruikelijk dat men een chassis kocht, wat het merk van de auto bepaalde, en dat de auto door een carrosseriebouwer van een koetswerk voorzien werd. Bij vrachtwagens en autobussen is dit nog steeds gebruikelijk. Ook bij bestelwagens is het mogelijk een chassis met cabine te kopen en te laten voorzien van een opbouw volgens eigen wensen of eisen.

De moderne carrosserieën zijn overwegend gemaakt van staal, hoewel aluminium en kunststoffen in opmars zijn. In het begin van de autoproductie werd ook hout verwerkt.

Het woord is ouder dan de auto zelf en stamt uit de tijd dat de koets (Frans: carrosse) nog het straatbeeld bepaalde. Er zijn een aantal koetsvormen, die oorspronkelijk ook uit de koetsbouw stammen. Zo is de basisvorm Coach, wat letterlijk 'koets' betekent. Koetsvormbenamingen zijn niet bijzonder strikt en er zijn een aantal grijze gebieden waar in spreektaal of geografisch gezien afwijkende criteria worden gehanteerd.

Coach
Coach is de basis koetsvorm waarbij er aan weerszijden een deur zit, en minimaal 4 zitplaatsen zijn verdeeld over meer dan 1 zitrij. In de automobielindustrie is dit de 2-deurs carrosserie, met A-, B- en C-stijlen, en een ruime aparte kofferbak. Coach wordt soms ook met sedan aangeduid.
Sedan / Berline
Dit is een vierdeursvariant van de carrosserievorm coach. Sedan is de meest gebruikte naam maar in bepaalde landen spreekt men van een berline, naar de gelijknamige paardenkoets uit Berlijn. Om aan vier deuren plaats te bieden, waren sedans oorspronkelijk groter dan coachmodellen, maar een moderne sedan is net zo groot als de coachvariant.
Coupe
Coupé is oorspronkelijk een sportieve compactere versie van de coach, waarbij de B-stijl vaak komt te vervallen. Het sportieve uiterlijk wordt gerealiseerd door de voor- en achterruit onder een groter hoek te plaatsen. Het compacte houdt in dat de ruimte op de tweede zitrij minder is en ook de kofferbak beperkt en relatief kort is. Bekende voorbeelden hiervan zijn de Ford Mustang en Buick Riviera. Later is men bij coupémodellen de achterruit onder een steeds groter hoek gaan plaatsen, met als voorbeelden Fiat 850 coupé, DAF 55/66 coupé.
Hatchback
Hatchback is een carrosserievorm waarbij de kofferbak vanuit de zitplaatsen bereikbaar is, en niet een ruimte is die alleen via de kofferdeksel bereikbaar is. De kofferbak is van achteren bereikbaar door een deur waarin de achterruit is opgenomen. Hatchbacks kunnen zowel op Sedan (5 deurs hatchback) als Coach en Coupe (3 deurs hatchback) carrosserievormen gebaseerd zijn. De Franse merken waren hier voorlopers (Citroën Traction Avant, Renault 6-16, Simca 1100).
Stationwagen / Estate / Break
De stationwagen is een hatchback met een kofferruimte die aanzienlijk groter is dan normaal voor de koffers nodig is, waarbij het dak tot een stuk boven de laadruimte doorloopt. Door de grote laadruimte is deze carrosserievorm overwegend op Coach of Sedan gebaseerd. Wanneer de Stationwagen op een coupe model gebaseerd is wordt dit vaak als touring of tourer aangeduid. De stationwagen ontleent zijn naam aan het feit dat deze destijds werd ingezet om reizigers met hun bagage vanaf de stations naar de eindbestemming te transporteren. Naast de genoemde benamingen hebben veel merken voor een eigen benaming gekozen (combi, variant, avant etc.). Een specifieke model stationwagon is de Shooting brake die speciaal voor de jacht is ontwikkeld. Het woord "brake" heeft daarbij niets van doen met remmen, maar is afkomstig van het Nederlandse woord brik: "shooting brake" betekent dus niets anders dan "jachtkar".
Bestelwagen / Van (busje)
Dit is een hoge stationwagen, waar de nadruk op de laadruimte en laadvermogen ligt. In de basisuitvoering is meestal maar in één zitrij voorzien. De stoelen zijn relatief recht en hoog en de carrosserievorm is bedoeld om bedrijfsmatig goederen af te leveren. De laadruimte van een bestelwagen is toegankelijk door meerder grote deuren, die het laden en lossen vergemakkelijken.
MPV
Betekent multi-purpose vehicle, en is een bestelwagenachtige carrosserievorm waarbij de nadruk ligt op comfortabel personenvervoer, met de mogelijkheid een of meerdere zitrijen te verwijderen om zodoende een naar behoefte grotere laadruimte te verkrijgen, zodat het voertuig voor meerdere doelen kan worden ingezet. Door de grootte kunnen hier meestal 6-9 personen in vervoerd worden.
Cabriolet / Convertible
Cabriolet is een carrosserievorm gebaseerd op een coach, waarbij het dak geheel verwijderd, weggevouwen of weggeklapt kan worden.
Limousine
Limousine is een carrosserievorm gebaseerd op een sedan, waarbij de eerste zitrij voorbehouden is aan de bestuurder, en gescheiden is of kan worden van de passagiersruimte. De passagiersruimte biedt veel comfort en ruimte, en enige mate van privacy. Om aan meer passagiers ruimte te bieden kan de limousine verlengd zijn, en spreekt men van een verlengde limousine (stretched Limo).
Landaulet Landaulet (of Landaulette) is een model limousine, waarbij enkel het passagiersgedeelte als cabriolet is uitgevoerd. De naam vindt zijn herkomst in de Landauer; een rijtuig met zijn origine in Landau in der Pfalz.

Zie ook[bewerken]