Rolls-Royce Motors

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Zie Rolls-Royce Motor Cars voor de huidige producent van het merk.
Rolls-Royce Silver Cloud II

Rolls-Royce Motors is in 1973 ontstaan door afsplitsing van de automobieldivisie van Rolls-Royce Limited, nadat dit bedrijf in 1971 wegens faillissement genationaliseerd was. De rest van de onderneming ging verder onder de oude naam Rolls-Royce Ltd. Zij staat tegenwoordig bekend als Rolls-Royce plc.

Sinds 1998 is Volkswagen AG eigenaar van het bedrijf. De rechten op de merknaam en het logo van Rolls-Royce waren echter in bezit van Rolls-Royce plc, dat besloot BMW een licentie voor het gebruik van de naam en het logo te geven en niet Volkswagen.[1] Uiteindelijk werd besloten dat BMW tot en met 2002 onderdelen zou leveren voor de productie van de Rolls-Royce, om vanaf januari 2003 zelf te beginnen met productie. Tegelijkertijd is Rolls-Royce Motors (van Volkswagen AG) gestopt met het maken van auto's onder de naam Rolls-Royce om alleen door te gaan met Bentley.

Geschiedenis[bewerken]

In 1980 werd Rolls-Royce Motors verkocht aan industrieconcern Vickers, dat op zijn beurt in 1998 besliste het weer te verkopen. Vickers wilde het bedrijf aanvankelijk aan BMW verkopen, dat al geruime tijd motoren leverde aan het automerk, maar Volkswagen deed verrassend genoeg een hoger bod. BMW bood uiteindelijk £ 340 miljoen (€ 497,497 miljoen) terwijl Volkswagen bereid was £ 430 miljoen (€ 629,187 miljoen) te betalen.

Volkswagen kreeg de rechten op het Spirit of Ecstasy-ornament en het kenmerkende radiatorrooster, maar ontdekte dat het naamgebruik van Rolls-Royce en het logo eigendom waren van Rolls-Royce plc, de vliegtuigmotorbouwer. Dat bedrijf, dat recent joint ventures had gehad met BMW, verkocht deze rechten aan BMW. En zo kwamen beide Duitse constructeurs in een impasse. Volkswagen had de mascotte en het radiatorrooster terwijl BMW de naam en het logo had. BMW kocht daarop een optie op Volkswagens' handelsmerken voor £ 40 miljoen (€ 58,53 miljoen). Waarnemers vonden dat een koopje voor wat mogelijk de meest waardevolle eigendommen van Rolls-Royce zijn. Volkswagen commentarieerde dat het hen eigenlijk enkel om het bijbehorende Bentley te doen was.

Uiteindelijk kwamen beiden tot een overeenkomst. Tot en met 2002 zou BMW motoren blijven leveren voor Rolls-Royce en Bentley. Vanaf 1 januari 2003 mocht BMW dan zelf auto's onder de naam Rolls-Royce beginnen te bouwen en zou Volkswagen stoppen met de productie, om alleen door te gaan met Bentley. Bentley en de fabriek in Crewe bleven eigendom van Volkswagen die meer dan €1 miljard in beide investeerde. BMW bouwde voor Rolls-Royce een nieuwe fabriek in Goodwood (West Sussex).

Modellen[bewerken]

Volgende modellen werden door Rolls-Royce Motors gebouwd:

Zie ook[bewerken]