Coupé (auto)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een coupé is een aan de achterzijde naar beneden aflopende sportieve carrosserievorm voor een auto waarbij het bestuurdersgedeelte/passagiersgedeelte slechts door 2 of 3 portieren te betreden is: twee portieren indien de coupé gemaakt is op de basis van een sedan, drie portieren als de coupé gebaseerd is op een hatchback. Een coupé met een inklapbaar stalen dak wordt coupé-cabriolet genoemd. Heeft de auto de vorm van een coupé met 4 portieren, dan is het een 4-deurscoupé.

In de klassieke zin is een coupé een auto waarvan meestal de B-zuil min of meer ontbreekt (slechts één raamstijl) en waarvan de C-zuil zonder knik afloopt in de achterkant. In principe heeft een klassieke coupé dus geen "kont" waar de achterbak zit. Een goed voorbeeld hiervan is de hier afgebeelde Bentley. Echter, moderne coupés als de Mercedes-Benz CLS hebben wel een (kleine) kont. De CLS zou vroeger als een GT gezien zijn.

Als de coupé van een achterbank voorzien is, heeft deze een zeer beperkte ruimte. In dit geval wordt er weleens gesproken van 2+2 (twee volwassenen, twee kinderen).