Hatchback

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Citroën uit 1938 als een van de eerste hatchbacks.
De Volkswagen Golf is een hatchback.

Een hatchback is een carrosserievorm voor een auto waarbij het bestuurdersgedeelte via de bagageruimte/kofferbak bereikt kan worden. De bagageruimte is dan ook geen afzonderlijke afgesloten koffer zoals bij de sedan-uitvoering. Omdat het passagiers- en bestuurdersgedeelte bereikbaar is via de bagageruimte, heeft een hatchback altijd een oneven aantal deuren (3-deurs of 5-deurs, waarbij de achterklep dan de 3e of de 5e deur is). Soms wordt in volledige typeaanduiding hatchback soms afgekort tot HB.

De hatchback werd voor de Tweede Wereldoorlog al toegepast door Citroën in de Traction Avant Commerciale (1938), maar werd met name bekend door Renault in zijn modellen Renault 4 (1961), Renault 16 (1964), Renault 6 (1968) en Simca 1100. Volkswagen werd later de vermeende uitvinder van de hatchback, door de introductie van zijn populaire Golf-model in 1974.

Een hatchback heeft, vergeleken met een stationwagon een (veel) kleinere bagageruimte.

Varianten[bewerken]

Lada Granta liftback
  • Een hatchback waarvan de daklijn wat minder steil afloopt wordt ook wel liftback genoemd (in typeaanduidingen soms afgekort tot LB). Zo was bijvoorbeeld de Toyota Carina E zowel als sedan en als liftback leverbaar.

Zie ook[bewerken]