Cross-over (auto)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nissan Qashqai
De in 2007 geïntroduceerd Nissan Qashqai werd in het begin vooral met voorwielaandrijving verkocht.

Een cross-over is een carrosserievorm die een kruising is tussen verschillende autotypen. Bij sommige modellen is de bodemvrijheid van een bestaand model met behoud van de carrosserievorm vergroot en voorzien is van speciale beschermingsmaterialen. Steeds meer zijn het speciaal ontwikkelde modellen met een eigen carrosserie met iets meer bodemvrijheid. Een cross-over is daardoor iets meer geschikt voor onverharde wegen dan een normale auto.

In tegenstelling tot de meeste terreinauto's zijn cross-overs niet voorzien van een (automatisch) in- en uitschakelbare of permanente vierwielaandrijving. Veel SUV's hebben wel vierwielaandrijving maar die is meer bedoeld voor betere rijeigenschappen op de gladde wegen dan voor gebruik in ruw terrein. De geleidelijke ontwikkeling van terreinwagen, via SUV naar cross-over maakt dat veel cross-over modellen (in 2021) een soort verhoogde hatchback zijn.[1] In 2021 hadden de cross-over met de gelijkaardige SUV voor het eerst het grootste marktaandeel in Nederland.[2]

Sinds eind jaren 1990 worden bestaande modellen vaker tot cross-over aangepast voor alleen esthetische doeleinden. Ook worden dergelijke modellen specifiek ontworpen om gaten in de modellenreeks van een automerk op te vullen en daardoor de verkoopsuccessen te vergroten, zoals bij de Fiat 500X, Opel Crossland en de Volkswagen T-Cross. Door de kruising tussen de verschillende autotypen is het vaak lastig een cross-over in te delen in de bestaande categorieën.[3] De cross-over dient niet te worden verward met een SUV, hoewel sommige automerken hierin geen duidelijk onderscheid maken, zoals Mercedes-Benz met bijvoorbeeld de GLA, die ook onder de Gelände-serie van SUV's valt.

Voorbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

Los ontwikkelde modellen
Op basis van een bestaand model

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie SUVs van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.