Koffer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Verzameling koffers in verschillende soorten en maten

Een koffer is een mobiel opbergsysteem, dat meestal bestaat uit twee harde kunststof (spiegelbeeldige) schalen die met scharnieren aan elkaar verbonden zijn en met uiteenlopende mechanieken (vaak met een cijferslot) gesloten kunnen worden. Er zijn ook koffers, meestal kleine, die uit stof of leer bestaan die met een ritssluiting gesloten worden. Aan de koffer zijn een of meerdere handvatten vastgemaakt, waaraan deze gedragen kan worden. Een koffer is meestal rechthoekig van vorm, en behoudt zijn vorm omdat deze van stevig materiaal is vervaardigd. Soms wordt er om de koffer een riem gebonden als extra bescherming tegen openvallen.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

In een koffer kunnen veel verschillende zaken worden opgeborgen. Naast algemene koffers met ruimte voor allerhande spullen zoals kleding zijn er ook koffers die zijn gemaakt voor specifieke voorwerpen. Zo worden muziekinstrumenten als violen, cello's en tuba's, meestal in een koffer opgeborgen. Deze koffers hebben vaak een vorm die het soort instrument verraadt, al kunnen vioolkoffers ook rechthoekig zijn. Voor gitaren zijn er zowel gitaarkoffers als gitaarhoezen. Aan de binnenzijde hebben instrumentkoffers houders of vakjes voor toebehoren zoals strijkstokken, plectrums of dempers.

Moderne reiskoffers zijn voorzien van allerlei snufjes, zoals wieltjes, vakjes, uitschuifbare handgrepen en dergelijke. Ze zijn er in veel uiteenlopende maten en vormen.

Voor smokkeldoeleinden wordt de koffer vaak voorzien van een dubbele bodem, in de hoop dat deze niet opvalt bij controle aan de grens.

Gereedschapskoffers zijn extra stevig uitgevoerd en hebben veel vakjes en lussen voor allerhande gereedschap.

Voorbeelden van koffers:

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Een bed wordt soms ook een koffer genoemd, met name in de uitdrukkingen

  • De koffer induiken: in bed kruipen, en
  • Met iemand de koffer induiken: de liefde bedrijven.
Zie de categorie Suitcases van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.