Koffer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Verzameling koffers in verschillende soorten en maten

Een koffer is een mobiel opbergsysteem, dat bestaat uit twee (spiegelbeeldige) helften die met scharnieren aan elkaar verbonden zijn en met uiteenlopende mechanieken (vaak met een cijferslot) gesloten kunnen worden. Aan de koffer zijn een of meerdere handvatten vastgemaakt, waaraan deze gedragen kan worden. Een koffer is meestal rechthoekig van vorm, en behoudt zijn vorm omdat deze van stevig materiaal is vervaardigd. In vroeger tijden werd hier leer voor gebruikt, tegenwoordig zijn het uiteenlopende kunststoffen. Soms wordt er om de koffer een riem gebonden als extra bescherming tegen openvallen.

Gebruik[bewerken]

In een koffer kunnen veel verschillende zaken worden opgeborgen, bijvoorbeeld kleding. voor op reis of voor de vakantie, maar ook een muziekinstrument, zoals een gitaar, een viool, een cello of een tuba, wordt bijvoorbeeld meestal in een koffer opgeborgen. Deze koffers hebben vaak een vorm die het soort instrument verraadt.

Moderne reiskoffers zijn voorzien van allerlei snufjes, zoals wieltjes, vakjes, uitschuifbare handgrepen en dergelijke. Ze zijn er in veel uiteenlopende maten en vormen.

Voor smokkeldoeleinden wordt de koffer vaak voorzien van een dubbele bodem, in de hoop dat deze niet opvalt bij controle aan de grens.

Gereedschapskoffers zijn extra stevig uitgevoerd en hebben veel vakjes en lussen voor allerhande gereedschap.

Voorbeelden van koffers:

Trivia[bewerken]

Een bed wordt soms ook een koffer genoemd, met name in de uitdrukkingen

  • De koffer induiken, welke betekent: in bed kruipen, en
  • Met iemand de koffer induiken, welke betekent: de liefde bedrijven.