Aktetas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Briefcase.jpg

Een aktetas is een leren of stoffen tas met een handvat, in de vorm van een doos, en wordt meestal gebruikt voor het transporteren van documenten. Advocaten gebruiken meestal aktetassen om aktes naar het gerechtshof te brengen, vandaar ook de naam. Zakenlui gebruiken ook aktetassen om belangrijke documenten en laptops te dragen.

Het concept van een aktetas is overgenomen in Microsoft Windows (onder de naam werkmap), waar documenten die in de werkmap geplaatst worden gesynchroniyseerd worden tussen meerdere computers.

De meeste aktetassen zijn afgeleid van een tas uit de veertiende eeuw waarmee geld en andere waardevolle zaken getransporteerd werden, een "budget", afkomstig van het Latijnse woord "bulga" of het Ierse woord "bolg". Beide woorden betekenen een leren tas, vandaar ook de financiële term.

Godillot van Parijs gebruikte eerst een ijzeren frame op een stoffen tas in 1826. Daarna volgende de Gladstone-tas en de Rodebery, een tas met een ovale bovenkant. Uiteindelijk werden dit de moderne aktetassen met metalen frames. Aktetassen waren, uiteraard, zo genoemd naar het doel, het dragen van aktes.

Soorten aktetassen[bewerken | brontekst bewerken]

Een portfolio is een tas zonder handvatten, die onder de arm dient gedragen te worden. De naam komt van het Italiaans "portare", wat "dragen" betekent, en "foglio", wat "blad" betekent.

Een foliotas is een portfolio met een uitschuifbaar handvat.

Een attaché is een doosvormige tas uit leer met een scharnierend frame, dat in twee compartimenten opent. Het werd oorspronkelijk gebruikt door een attaché, diplomatische officieren verbonden met een ambassade of consulaat, benoemd voor een bepaalde capaciteit (bijvoorbeeld cultureel attaché, militair attaché).

Trends[bewerken | brontekst bewerken]

Recent is er een zakelijke trend opgetreden in het ontwerp van aktetassen. Zacht leer, meestal met schouderriemen, verving de traditionele harde rechthoekige aktetas. Het zachte leer is gemakkelijker in te pakken en biedt meer opslagruimte. Daarnaast hebben ze ook een vriendelijker beeld. Een andere factor voor deze trend is de ontwikkeling van laptoptassen voor het reizen met computers.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Briefcases van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.