Rolls-Royce Phantom 2003

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rolls-Royce Phantom 2003
Rolls-Royce Phantom 2003
Bedrijf BMW
Vlag van Duitsland Duitsland
Merk Rolls-Royce
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Type Phantom 2003
Productiejaren 2003 - 2016
Klasse Ultra Luxe
Voorganger Silver Seraph
Soortgelijk
Ontwerper Marek Djordjevic, Ian Cameron
Motor
6750 cc V12
Vermogen in pk 453
Massa 2485 kg
Portaal  Portaalicoon   Auto

De Rolls-Royce Phantom 2003 was de eerste Rolls-Royce die onder de vleugels van BMW werd ontwikkeld en gelanceerd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1998 verkocht het Britse concern Vickers Rolls-Royce samen met Bentley aan Volkswagen. De rechten op de naam Rolls-Royce waren echter in het bezit van Rolls-Royce Aerospace dat ze aan BMW verkocht. Die laatste mocht de naam pas vanaf 1 januari 2003 gebruiken.

De nieuwe Phantom deelt ongeveer 15% van zijn componenten met producten uit het BMW-gamma. Toch heeft BMW zijn best gedaan om de traditionele Rolls-Royce-waarden te bewaren, specifiek om Rolls-Royce als product te onderscheiden van BMW. Zo is er voor Rolls-Royce ook een apart dealernetwerk. Deze les werd geleerd van Mercedes-Benz dat de meest directe concurrent verkoopt. Deze Maybach werd bij de introductie gezien als de ultieme Mercedes en dit wilde BMW vermijden.

In december 2005 verliet de 2000ste Phantom 2003 de assemblagefabriek in Goodwood (Verenigd Koninkrijk). Het koetswerk wordt in elkaar gezet in Dingolfing (Duitsland) en de motor komt uit München. BMW wilde zo'n 1000 exemplaren per jaar verkopen en in totaal maximaal 10.000 stuks bouwen.

In 2013 presenteerde Rolls-Royce de nieuwe Phantom Series II. Deze Phantom was slechts een vernieuwing ten opzichte van de oude Phantom. De grootste vernieuwingen waren: vernieuwde led-koplampen en achterlichten, een groter display op het dashboard en een vernieuwde neus. Verder heeft hij dezelfde motor als de oude Phantom.

In 2016 werd besloten om aan het einde van dat jaar de Phantom uit productie te nemen.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De Phantom 2003 kreeg als krachtbron een 6750 cc V12 van 453 pk mee. De motor werd gekoppeld aan een automatische zesversnellingsbak. In 2005 werd in Genève een versie met verlengde wielbasis gepresenteerd; deze is nog 250 mm langer dan de standaard versie. De auto kreeg ook een aantal nieuwigheden ingebouwd. Zo is er de power reserve-meter die aangeeft hoeveel motorkracht ter beschikking is. De achterportieren scharnieren naar achteren toe en worden beveiligd met een elektronisch slot. In die achterportieren zit tevens een paraplu.

Het kenmerkende Spirit of Ecstasy -figuur boven op het al even kenmerkende radiatorrooster is elektrisch intrekbaar om diefstal te voorkomen en voetgangers te beschermen bij een aanrijding. Het RR-logo op de wieldoppen, ten slotte, kan onafhankelijk draaien zodat het tijdens het rijden steeds rechtop staat.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende eigenaars[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Rolls-Royce Phantom VII van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.