Rolls-Royce Phantom I

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rolls-Royce Phantom I
Rolls-Royce Phantom I
Merk Rolls-Royce Limited
Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Type Phantom I
Productiejaren 1925-1931
Productieaantal 3512
Klasse Luxe
Voorganger Silver Ghost
Opvolger Phantom II
Ontwerper Ivan Evernden
Motor
7668 cc I6
Vermogen in pk 95
Portaal  Portaalicoon   Auto

De Rolls-Royce Phantom I werd in 1925 geïntroduceerd als opvolger van de Silver Ghost. Net als die voorganger werd de Phantom zowel in het Verenigd Koninkrijk (Derby) als in de Verenigde Staten (Springfield) gebouwd. De introductie van het Amerikaanse model liep daarbij steeds één jaar achter op de Britse. De opvolging gebeurde telkens twee jaar later. Deze Phantom heette oorspronkelijk 40/50 New Phantom en werd Phantom I genoemd na de introductie van zijn opvolger, de Phantom II.

Een belangrijke verbetering ten opzichte van de Silver Ghost was de nieuwe zes-in-lijn motor. Destijds behoorde die tot het neusje van de zalm. Deze 7668 cc I6 was zeer geschikt om de grote en zware Phantom te doen bewegen. De topsnelheid lag rond de 145 km/u.

Tot de verschillen tussen de Britse en de Amerikaanse versie behoren onder meer de wielbasis. De basislengte was voor beide 3644,9 mm maar de modellen met lange wielbasis waren met 3822,7 mm in het VK langer dan de 6721,1 mm[bron?] in de VS. Verder hadden de Britse modellen een vierversnellingsbak terwijl de Amerikaanse een drieversnellingsbak hadden. In het VK werden uiteindelijk 2269 stuks gebouwd, in de VS 1243.

Bekende eigenaars[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Rolls-Royce Phantom I van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.