Rolls-Royce Silver Ghost

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rolls-Royce Silver Ghost
Rolls-Royce Silver Ghost at Centenary.jpg
Merk Rolls-Royce Limited
Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Type Silver Ghost
Productiejaren 1906-1925
Productieaantal 8416
Opvolger Phantom I
Motor
7036 cc I6
Vermogen in pk 48
Massa 1383,5 kg
Verbruik 9,68 l/100 km
Portaal  Portaalicoon   Auto
Rolls Royce Silver Ghost uit 1909 in het National Motor Museum

De Rolls-Royce Silver Ghost werd vanaf 1906 gebouwd. Pas in 1925, na 8416 stuks, werd de productie beëindigd. De auto bevatte de beste technologie en ontwerpen die in die tijd beschikbaar waren. Hij was voor zijn tijd bijzonder betrouwbaar en vergde nauwelijks onderhoud. Al snel kreeg deze auto de reputatie de beste auto ter wereld te zijn.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Silver Ghost heette oorspronkelijk 40/50 HP. In 1906 werden vier chassis gebouwd voor het Olympia autosalon. Na veel interesse van het publiek liet manager Claude Johnson een auto in zilverkleur zetten en een plaatje met Silver Ghost aanbrengen vanwege de zachte (als een geest) werking. Koetswerkbouwer Barker voorzag het chassis van een cabriolet-koetswerk waarna de wagen werd klaargestoomd voor de Schotse betrouwbaarheidstesten in 1907. Hiermee wilde men de nieuwe autobouwer bekendheid geven en de betrouwbaarheid van haar producten aantonen. Riskant, gezien de algemene onbetrouwbaarheid van auto's in die tijd. Desondanks presteerde de Rolls-Royce uitmuntend. Zelfs na 11.000 km waren nauwelijks onderhoudskosten gemaakt. Andere testen hielden onder meer een rit van 24.100 km in, enkel onderbroken door bandenwissels. Nadien bleek bij een controle dat noch de motor, noch de overbrenging, noch de remmen, noch de stuurinrichting tekenen van slijtage vertoonden. Aldus had de Silver Ghost zijn reputatie verkregen.

Door het succes werden tot 1925 8416 stuks gebouwd. Vanaf 1921 werd hij ook in de Verenigde Staten gemaakt. Nadat het model werd opgevolgd door de Phantom I werd hij Silver Ghost genoemd om verwarring met de Phantom I, ook model 40/50 HP, te vermijden. Daarvoor heette enkel de auto met registratie AX-201, met het plaatje, zo. Vele Silver Ghosts zijn nog steeds rijvaardig. De meest waardevolle is de AX-201. Dit was de wagen die al de testritten had gereden. In 1908 werd hij verkocht. Toen Rolls-Royce hem in 1948 kon recupereren was er al meer dan 800.000 km mee gereden. Sindsdien doet de auto wereldwijd dienst als publiciteitswagen.

Motor[bewerken | brontekst bewerken]

De 40/50 HP werd aangedreven door een 48 pk (bij 1200 omwentelingen per minuut) sterke zevenliter zes-in-lijnmotor met twaalf kleppen die was gekoppeld aan een manuele vierversnellingsbak. De topsnelheid van de wagen lag op 80 km/u. Tijdens een testrit tussen Londen en Edinburgh werd een gemiddeld verbruik van 9,68 l per 100 kilometer opgetekend.

In zijn geheel was de 40/50 een uitzonderlijke wagen maar de motor was een echt meesterwerk voor zijn tijd. In vrijloop draaide hij zo zacht dat een muntstuk erop kon balanceren zonder om te vallen. De auto wordt dan ook algemeen gezien als een van de beste die ooit gemaakt is.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]