Omwentelingen per minuut

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Omwentelingen per minuut, toeren per minuut (tpm) of rotation per minute (rpm) is een meeteenheid voor het beschrijven van het aantal toerental of de omwentelingsfrequentie: het aantal keren per tijdseenheid minuut dat een object om een omwentelingsas draait. De omwentelingssnelheid kan worden uitgedrukt in omwentelingen per minuut, maar ook in omwentelingen per seconde. De snelheid waarmee iets ronddraait kan ook uitgedrukt worden in een hoeksnelheid in radialen per seconde.

De meeteenheid omwentelingen per minuut is geen SI-eenheid, maar er wordt wel veel gebruik van gemaakt. De SI eenheid is hertz, dat wil zeggen aantal omwentelingen per seconde.

Omrekeningsfactoren[bewerken | brontekst bewerken]

1 rpm ≈ 0,104720 rad/s
1 omwenteling/minuut = (2π radialen) / (60 seconden) ≈ 0,104720 rad/s

Voorbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

Bij grammofoonplaten werd in het verleden de term toeren per minuut, gebruikt, vaak verkort tot alleen het woord "toeren". Platen hadden een draaisnelheid van 331/3, 45 of 78 toeren.

De turbine van een straalmotor draait met een toerental van 25.000 tot 40.000. Een normale viertakt-benzinemotor van een auto draait met een toerental dat doorgaans varieert tussen 700 en 6500 toeren per minuut, bij racemotoren ligt dat al boven de 10.000.

De afgeleide SI-eenheid voor frequentie is hertz (Hz) met de dimensie 1/seconde (1/s). Het aantal omwentelingen per minuut kan naar hertz worden omgerekend door de waarde rpm door 60 te delen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]