Vrachtwagen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Vrachtauto)
Ga naar: navigatie, zoeken
Vrachtwagen
Een Volvo met tankoplegger
Een Volvo met tankoplegger
Aandrijving motor
Periode vanaf 20e eeuw
Snelheid 80-100 km/h
Beschikbaarheid goederenvervoer
Infrastructuur wegen
Doelgroep vrachtvervoer
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

Een vrachtwagen of vrachtauto is een motorvoertuig gemaakt voor het vervoeren van goederen en waarvan de toegestane maximale massa meer dan 3500 kilogram bedraagt.

Geschiedenis[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Geschiedenis van de vrachtauto voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Kenmerken[bewerken]

Vrachtwagenchauffeur aan het werk

Voor het besturen van een vrachtwagen is een speciaal rijbewijs (rijbewijs C of rijbewijs CE, afhankelijk of er met een aanhanger / trailer gereden wordt) nodig. Bovendien is een bewijs van vakbekwaamheid verplicht voor beroepschauffeurs die ná 30 juni 1955 zijn geboren, en het gewicht van het voertuig boven de 3500 kg ligt, ook wel het chauffeursdiploma genoemd. Zo’n bewijs van vakbekwaamheid is het CCV/B-diploma. Degene die al een rijbewijs C heeft en voor die datum is geboren, hoeft geen CCV-B diploma te hebben.

Sinds september 2009 is het CCV-B nog maar vijf jaar geldig, ongeacht wanneer het CCV-B is behaald. In die periode van vijf jaar moet men minimaal 35 uur aan nascholing gevolgd hebben. Deze 35 uur mag men verspreiden over die vijf jaar. Enige vereiste is dat elke cursusdag minimaal 7 uur duurt. De nascholing kan zowel theoretisch als praktijkgericht zijn. Men kan kiezen uit verschillende, door het CCV erkende cursussen. Deze cursussen zullen vanaf 2008 gepubliceerd worden door het CCV. De nascholing wordt niet afgesloten met een examen. Na het volbrengen van de 35 cursusuren, zal het CCV dit doorgeven aan de gemeente. Als dit is gebeurd, kan er een code bijschreven worden op het rijbewijs. Deze code, code 95, is 5 jaar geldig. Zonder code heb je geen CCV-B. En zonder CCV-B mag er geen beroepsgoederenvervoer gereden worden.

De trekker met oplegger is in Europa de meest voorkomende configuratie.

In tegenstelling tot de personenauto's, die voor het remmen gebruikmaken van een hydraulisch remsysteem, maakt een vrachtwagen gebruik van het EG-Volluchtremsysteem.

Door toevoeging van AdBlue wordt het mogelijk dat dieselmotoren voldoen aan de in 2005 ingevoerde Euro IV-norm en de Euro V-norm.

Begin 2011 brengt DAF Trucks een primeur uit met hun hybride vrachtwagen LF Hybrid. Deze twaalftonsvrachtwagen voor distributieverkeer is naast een dieselmotor van 118 kW voorzien van een elektromotor van 44 kW. Deze drijft de vrachtwagen aan in de groene zones van grote steden. Na twee jaar proefrijden met diverse prototypes is de tijd nu rijp voor een marktintroductie. Praktijktests wijzen op een brandstofbesparing van 10 tot 20 procent.

Overigens is dit geen primeur meer, Mercedes-Benz en IVECO hebben een soortgelijk voertuig al in 2010 in hun programma opgenomen. Wel een primeur heeft IVECO: het volledige programma van IVECO is op aardgas te verkrijgen. Dit brengt een CO2 reductie t.o.v. Euro5 met zich mee van 80%.

Wettelijke vereisten[bewerken]

Vrachtwagens zijn maximaal 4 meter hoog en 2,55 meter breed (koelwagens met een wanddikte van ten minste 4,5 cm mogen maximaal 2,60 meter breed zijn) Zonder aanhanger mag een vrachtauto maximaal 12 meter lang zijn.[1] Een vrachtwagencombinatie bestaat uit of:

  1. Motorwagen en een aanhanger. Maximale lengte is 18,75 meter.
  2. Trekker met oplegger. Maximale lengte is 16,50 meter.
  3. Meervoudig samenstel voor kermis- of circusvervoer. Maximale lengte 24,00 meter.
  4. LZV. Maximale lengte 25,25 meter.

Alle voertuigen bedoeld voor goederenvervoer met een GVW Gross Vehicle Weight of MTM (maximale toegelaten massa) boven de 3500 kilogram vallen onder de noemer vrachtwagen. Onder deze grens worden dergelijke voertuigen, bestelauto's lichte vrachtwagen of gewoon personenauto genoemd. Vrachtwagens en bestelwagens tezamen worden bedrijfswagen's of bedrijfsauto's genoemd.

Het GVW of MTM is de optelsom van het gewicht van; voertuig + inzittenden + laadvermogen (maximale lading). In Nederland is dit voor het binnenlands vervoer maximaal 50 ton, in België 44 ton. De maximum toelaatbare massa van een zelfrijdend werktuig zoals een kraanwagen, betonpomp, etc. is in Nederland 60 ton en deze (of samenstellen daarvan) mogen maximaal 22,00 meter lang zijn.

In het internationale verkeer binnen de EU is 40 ton het maximum. Worden een of meer van deze grenzen overschreven, dan spreekt men van uitzonderlijk vervoer, hiervoor is een vergunning vereist.

In Zweden en Finland mogen vrachtwagens in het binnenlands vervoer maximaal 25,25 meter lang zijn en 60 ton zwaar zijn (GVW). In oktober 2004 is er in Nederland een tweede proef van start gegaan om zogenaamde LZV's (Langere en Zwaardere Vrachtwagens) op het Nederlandse wegennet toe te staan. Aan deze proef mochten maximaal 300 voertuigen meedoen. De proef duurde tot november 2006. Daarna werd beslist of de LZV, ook wel Eco-combi genoemd, definitief toegelaten zou worden op de Nederlandse wegen.

Binnen de EU hebben vrachtwagen's met een GVW van 6,5 ton en meer een (digitale) tachograaf en een snelheidsbegrenzer.

Door het hoge gewicht van de vrachtwagen belasten ze het wegennet meer. In de meeste Europese landen moeten vrachtwagens (met GVW van 12 ton of meer) een extra belasting betalen voor het gebruik van de autosnelweg. In Nederland is dat de belasting zware motorrijtuigen (BZM). Wie deze belasting betaalt, ontvangt een eurovignet. In Duitsland betaalt men voor het gebruik van de autosnelwegen door vrachtwagen's die zwaarder zijn dan 7.5 ton zogenaamde Maut (Duits voor tol). Zie Toll Collect.

Merken[bewerken]

Europese vrachtwagenmerken[bewerken]

Een vrachtwagen Chevrolet


Historische Europese vrachtwagenmerken[bewerken]


Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]