Kamaz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kamaz 5511 aan het werk
Model van een Kamaz 4911, de winnaar van de Dakar-rally 2006. Model gemaakt door Eligor.
Model van een Kamaz 49252, de winnaar van de Dakar-rally 2000. Model gemaakt door Elekon.

Kamaz (Russisch: Камаз), voluit Kamski avtomobilny zavod (Камский автомобильный завод; "Kaamse autofabriek") is een Russische vrachtwagenfabrikant.

Het bedrijf is gevestigd in de stad Naberezjnye Tsjelny in Tatarstan en bouwde zijn eerste truck in februari 1976. De vrachtwagens worden heden ten dage geëxporteerd naar vele landen, waar de trucks bekendstaan om hun robuustheid en eenvoudige ontwerp. In Nederland is Kamaz vooral bekend van de Dakar-rally. De fabriek dankt zijn naam aan de rivier de Kama.

Geschiedenis[bewerken]

Het Centraal Comité van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie besloot in 1969 om vrachtwagens in Naberezjnye Tsjelny te gaan produceren. Op 13 december 1969 rolden de eerste voertuigen van de band, maar dit waren nog niet de Kamaz-trucks. In dezelfde fabriek wordt sinds 1987 de Oka gebouwd, een kleine auto, die ietwat lijkt op de Suzuki Alto.

Na de val van het communisme werd het bedrijf geprivatiseerd. Tot 2005 had Kamaz een groot aandeel in de Oka, maar dat werd verkocht aan de Severstal-groep.

In december 2008 nam Daimler een aandelenbelang van 10% in Kamaz en betaalde hiervoor circa 250 miljoen dollar.[1] Staatsbedrijf Rostekhnologii blijft een belangrijke aandeelhouder met een belang van 34% in Kamaz. Afgesproken is dat Daimler Kamaz gaat helpen met nieuwe technologie en zij kan ook gebruikmaken van de productiefaciliteiten en het dealernetwerk van Kamaz.[1] Hiermee krijgt de Duitse vrachtwagenfabrikant toegang tot de Russische markt. In 2012 werd de samenwerking uitgebreid met een contract voor dieselmotoren en assen. Afgesproken is dat de fabrieken van Mercedes-Benz zo’n 7.000 motoren en 15.000 voor- en achterassen gaat leveren voor Kamaz-vrachtwagens en autobussen.[2]

Dakar[bewerken]

Kamaz won de Dakar-rally dertien keer.[3] Daarmee is het één van de meest succesvolle truckfabrikanten in de Dakar-rally. Naast Dakar doet het ook aan andere woestijnrally's mee.