Kiepwagen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Zie ook Kipper (vervoermiddel) over dit onderwerp.
Zelfrijdende kiepwagen Liebherr T282
Kleine zelfrijdende kiepwagen
Kiepwagen met knikbesturing, zoals deze te vinden is op bouwterreinen, steen-, zand- en kiezelgroeven
Een 3-assige vrachtwagen met kipper

Een kiepwagen, ook wel dumper genoemd, wordt gebruikt voor het transporteren van los materiaal. Het materiaal wordt in de bak gestort, die weer wordt geleegd door deze aan de voorkant omhoog te vijzelen.

Kiepwagens kunnen zelfrijdend zijn of getrokken door een tractor. Deze laatste wordt veel als kipper in de landbouw gebruikt.

Grote zelfrijdende kiepwagens worden onder andere in de dagbouw van delfstoffen gebruikt. Hiertoe behoort de Liebherr T282B, die 14,5 m lang, 6,9 m hoog en 8,5 m breed is en die 360 t kan vervoeren. Het totale gewicht bedraagt maximaal 592 t. Deze kiepwagen wordt aangedreven door een dieselmotor van 2720 kW (3650 PS).

Een kiepwagen voor spoorlijnen wordt ook wel lorrie genoemd

Verschillende Types[bewerken]

Er zijn kiepwagens in verschillende soorten en maten. Hierbij is het terrein een belangrijke factor zoals ook de materialen die vervoerd moeten worden. Voor ieder soort materiaal bestaat er namelijk een effectievere kiepwagen. In de mijnbouw bijvoorbeeld, worden grote zelfrijdende kiepwagens gebruikt die delfstoffen vervoeren. Ook zijn er kiepwagens die speciaal geschikt zijn voor ruw terrein; knikdumpers. Deze beschikken over een dubbele cardanaandrijving, waardoor het mogelijk is om zeer korte bochten te nemen op ruw terrein.[1]

Bekende fabrikanten van grote kiepwagens zijn onder andere:

Bronnen, noten en/of referenties