Caterpillar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zie Caterpillar (Elisa-album) voor het muziekalbum van Elisa.
Caterpillar Inc.
Logo
Achterkant van een Caterpillargraafmachine met bedrijfslogo, bij de bouw van de Israëlische Westoeverbarrière
Beurs NYSE: CAT
Oprichting 1925
Oprichter(s) Daniel Best, Charles Henry Holt en Benjamin Holt
Eigenaar The Vanguard Group, State Street Corporation, BlackRock
Sleutelfiguren Jim Umpleby (CEO & voorzitter)
Hoofdkantoor Peoria (Illinois)
Werknemers 107.000 (jaareinde 2021)
Producten Grondverzet- en landbouwvoertuigen, dieselmotoren en gasturbines
Industrie werktuigbouwkunde
Omzet/jaar US$ 59,4 miljard (2022)
Winst/jaar US$ 6,7 miljard (2022)
Marktkapitalisatie US$ 136 miljard (30 jan. 2023)
Website (en) http://www.cat.com/
Portaal  Portaalicoon   Economie
Caterpillarwals

Caterpillar Inc., met als merknaam CAT, is een Amerikaans bedrijf dat zich voornamelijk bezighoudt met het ontwerp en de bouw van zware machines voor de weg- en waterbouw en mijnbouw. Ook produceert het bedrijf generatorsets en andere apparatuur aangedreven door dieselmotoren en gasturbines. Daarnaast biedt het bedrijf bouw-bestendige mobiele telefoons en accessoires.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Aan het einde van de negentiende eeuw experimenteerden Daniel Best, Charles Henry Holt en Benjamin Holt met methoden om stoomtractoren te verbeteren. Het grootste probleem met deze zware machines was dat ze gemakkelijk vast kwamen te zitten in een zachte ondergrond. Als een machine vast zat was het moeilijk hem weer los te trekken. Holt kwam in 1904 met het idee om de weg met de machine mee te nemen en monteerde met scharnieren aan elkaar verbonden houten platen onder een tractor. Dit was het eerste ontwerp van een rupsband. Holt pionierde tijdens de Eerste Wereldoorlog verder met het gebruik van rupsbanden, deze waren een belangrijk onderdeel van de toen nieuwe tanks.

Caterpillar werd in 1925 opgericht na de fusie van de Holt Manufacturing Company uit Stockton, Californië en de C. L. Best Gas Traction Company uit San Leandro, Californië. Tijdens de depressiejaren bleef het bedrijf groeien. Het bedrijf gebruikte nu dieselmotoren in plaats van stoommachines. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden Caterpillarmachines vaak ingezet bij de bouw van vliegvelden op eilanden in de Stille Oceaan.

Machines van Caterpillar zijn gebruikt bij veel grote bouwprojecten ter wereld. Voorbeelden zijn de Hoover Dam, de Kanaaltunnel en de Israëlische Westoeverbarrière, maar ook het slopen van de Berlijnse Muur.

Bedrijfsgegevens[bewerken | brontekst bewerken]

Het hoofdkantoor van Caterpillar staat in Peoria in de staat Illinois. Volgens eigen zeggen is het bedrijf de grootste fabrikant ter wereld van bouw- en mijnbouwmachines, diesel- en aardgasmotoren en industriële gasturbines.

Caterpillar staat sinds december 1929 genoteerd aan de New York Stock Exchange met de beursticker CAT. Het is een van de 30 bedrijven die deel uitmaakt van de Dow Jones Industrial Average.

Het bedrijf had in 2021 een omzet van 51 miljard dollar, waarvan ongeveer 60% werd behaald in het buitenland.[1] In 2021 waren er 160 dealers, waarvan 116 buiten de Verenigde Staten. Sommige dealers zijn actief in meer dan een land, waardoor Caterpillar producten en diensten in bijna 200 landen verkrijgbaar zijn. Het bedrijf telde eind 2021 zo'n 107.000 werknemers, waarvan 63.400 in het buitenland.[1] Jaarlijks geeft Caterpillar ruim 2 miljard dollar, dat is bijna 4% van de omzet, uit aan R&D.

De bedrijfsactiviteiten zijn verdeeld over drie divisies en een financiële tak voor afnemers die hulp nodig hebben bij de financiering van aan te schaffen Caterpillar materieel. In de drie divisies zijn de activiteiten gegroepeerd voor een bepaalde afnemersgroep:[1]

  • Construction Industries maakt vooral materieel zoals bulldozers en graafmachines die gebruikt worden bij de bouw en infrastructuurprojecten.
  • Energy & Transport levert materieel dat wordt ingezet bij de productie van olie en aardgas, het opwekken van elektriciteit en motoren voor schepen, treinen en industriële toepassingen.
  • Resource Industries verzorgt materieel dat wordt gebruikt bij de mijnbouw.

De machines worden gebouwd in 43 fabrieken in de Verenigde Staten en 58 fabrieken in de volgende landen: Australië, België, Brazilië, Canada, China, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Hongarije, India, Indonesië, Italië, Japan, Mexico, Nederland, Noord-Ierland, Polen, Rusland, Zuid-Afrika en Zweden.

In 2011 kocht Caterpillar Bucyrus International. Bucyrus was een belangrijke producent van grote draglines en ander zwaar materieel voor de mijnbouw. Caterpillar betaalde in totaal bijna 9 miljard dollar voor de aandelen en de uitstaande schuld van Bucyrus.[2] Na de overname besloot Caterpillar de merknaam Bucyrus niet langer meer te voeren en alle producten onder de Caterpillar naam aan te bieden. Bucyrus behaalde in 2010 een omzet van 3,6 miljard dollar en voegde daarmee zo'n 10% toe aan de jaaromzet van Caterpillar.

Caterpillar in België[bewerken | brontekst bewerken]

Caterpillar heeft sinds 1965 haar logistiek centrum voor EAME in Grimbergen. Er werken 800 mensen. In Gosselies stond een fabriek waar graafmachines werden gebouwd. Na een reorganisatie in 2013 werkten er nog 1600 mensen. Op 2 september 2016 werd aangekondigd dat de fabriek in Gosselies sluit: alle werknemers verloren midden 2018 hun baan.[3]

Bergerat Monnoyeur (Overijse) is de Belgische verdeler van Caterpillar-machines.

Caterpillar in Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Aankomst Caterpillar tractors in de Wieringermeer, Polygoonjournaal februari 1932

In Nederland was sinds 1927 Geveke Technische Handelsonderneming de officiële dealer van Caterpillar motoren en generatorsets. Later werd dit door Pon b.v. voortgezet.

Caterpillar Worktools & Services (CWTS) in 's-Hertogenbosch is in 1998 ontstaan na het overnemen van uitrustingsstukkenfabrikant Verachtert BV dat in 1953 was opgericht. CWTS is sindsdien gegroeid naar 260 medewerkers en een omzet van €92 miljoen in 2006. CWTS ontwerpt en produceert uitrustingstukken voor wielladers en graafmachines. Voorbeelden van uitrustingsstukken zijn; bakken, grijpers, scharen, wisselsystemen en sloopgereedschap.

In Almere produceerde Caterpillar samen met Mitsubishi heftrucks van 1 tot 5,5 ton onder de naam Mitsubishi Caterpillar Forklifts. De Caterpillar-machines worden verkocht onder de naam Cat Lift Trucks. In 2013 werd de productie verplaatst naar Finland en China.[4]

Aankopen[bewerken | brontekst bewerken]

Naast toename in de verkoop van producten is veel van de groei van Caterpillar te danken aan het inlijven van branchegenoten:

Bedrijf Locatie Datum Producten Opmerkingen
Towmotor Mentor, Ohio 1965[5] Heftrucks Werd later Caterpillar Mitsubishi Forklifts, 80% eigendom van Mitsubishi
Solar Turbines San Diego, Californië 1981[6] Gasturbines Opgericht in 1927 als Prudden-San Diego Airplane Company; activa aangekocht van International Harvester
Barber Greene Minneapolis, Minnesota 1991[7] Wegenbouwmachines hernoemd tot Caterpillar Paving Products
Krupp MaK Engines Kiel, Duitsland 1997[8] diesel motoren voor de zeevaart hernoemd tot Caterpillar Motoren (maar gebruikt nog steeds de merknaam MaK)
Perkins Engines Peterborough, Verenigd Koninkrijk 1998[9] Kleine dieselmotoren Maakt motoren onder het merk Cat en Perkins
F.G. Wilson Larne, Noord-Ierland 1999[10] Generatoren Maakt generatoren onder merknamen Cat en Olympian
Hindustan Motors Earthmoving Equipment Division Chennai, India 2000[11] Grondverzetmachines hernoemd tot Caterpillar India
Elphinstone City of Burnie, Australië 2000[12] Mijnbouwmachines hernoemd tot Caterpillar Underground Mining
Sabre Engines Ltd. Verenigd Koninkrijk 2000[13] motoren voor de zeevaart
Wealdstone Engineering Ltd. Rushden, Verenigd Koninkrijk 2004[14] Revisie van benzine- en dieselmotoren
Williams Technologies, Inc. Summerville, South Carolina 2004[14] Revisie van automatische versnellinsbakken en motoren
Turbomach SA Riazzino, Zwitserland 2004[15] Verpakker van industriële gasturbines en aanverwante systemen
Progress Rail Albertville, Alabama 2006[16] Revisie van spoorwegmaterieel
Hindustan PowerPlus Ltd. Mathagondapalli, India 2006[17] Componenten van motoren en dieselmotoren met hoge capaciteit overkoop van een joint venture gevormd in 1988. Hernoemd tot Caterpillar Power India Private Ltd. Gefusioneerd met Caterpillar India in 2008.
Eurenov Chaumont, Frankrijk 2007[18] Revisie van auto-onderdelen
Blount International, Inc. - Forestry Division Portland, Oregon 2007[19] Bosbouwmaterieel
Shandong Engineering Machinery (SEM) China 2008[20] Bouwmachines
LOVAT Canada 2008 Tunnelboormachines
Shin Caterpillar Mitsubishi Sagami & Akashi, Japan 2008[21] Bouwmachines Joint venture sinds 1963, met de aankoop van de meerderheid van aandelen werd het Caterpillar Japan Ltd.
MGE Equipamentos & Serviços Ferroviários Brazilië 2008[22] Revisie van spoorwegmaterieel Divisie van Caterpillar's Progress Rail
Gremada Industries West Fargo, North Dakota 2008[23] Revisie van versnellingsbakken
Bucyrus International South Milwaukee, Ohio 2011 Graafmachines en ander zwaar materieel voor de mijnbouwsector Onderdeel van Caterpillar Global Mining
ERA Mining Machinery Volksrepubliek China 2011[24] materieel voor de ondergrondse mijnbouw aangekocht voor $ 886 miljoen, maar in 2012 schreef Caterpillar hier al $ 580 miljoen op af wegens jarenlange, moedwillige fouten in de boekhouding van het bedrijf[25]

Militair gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Een gepantserde bulldozer van het Israëlische leger

Caterpillar leverde in de Tweede Wereldoorlog al bulldozers aan het Amerikaanse leger. Sindsdien produceert het bedrijf ook onderdelen voor tanks en gepantserde bulldozers. Caterpillar wordt door sommigen bekritiseerd door de leverantie van bulldozers aan het Israëlische leger die gebruikt worden bij het bouwen van nederzettingen, wegblokkades en legerbases in de door Israël bezette gebieden, en bij het slopen van woningen van Palestijnen in de bezette gebieden.

Civiel gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Caterpillar levert ongeveer 400 producten. Een aantal bekendere daarvan:

Hef- en magazijntrucks[bewerken | brontekst bewerken]

Bulldozers[bewerken | brontekst bewerken]

Een oude Caterpillar D2

Caterpillar is bekend om haar bulldozers variërend van klein tot zeer groot.

Graaf-laad combinaties[bewerken | brontekst bewerken]

Een graaf-laadcombinatie van Caterpillar

Een graaf-laad combinatie heeft een bak voor het laden van vrachtwagens met los materiaal voor op het voertuig en een graafarm achterop.

Vrachtwagens[bewerken | brontekst bewerken]

Een Caterpillar 769D in gebruik in de mijnbouw

Caterpillar is leverancier van zeer grote vrachtwagens die gebruikt worden in de mijnbouw. Sommige kunnen enkele honderden tonnen vracht vervoeren. Ze zijn niet bestemd voor gebruik op de openbare weg.

Wielladers of shovels[bewerken | brontekst bewerken]

Een wiellader of shovel is een voertuig dat gebruikt wordt om los materiaal, zoals zand, te verplaatsen over relatief kleine afstanden of te laden in vrachtwagens of machines.

Motoren[bewerken | brontekst bewerken]

Graafmachines[bewerken | brontekst bewerken]

Overige bouwmachines[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Caterpillar Inc. van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.