Shovel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Shovel met knikbesturing
Een Weidemann 1240 in actie
JCB 3CX backhoe loader, Florida, backhoe trick 8.jpg
Shovel met knikbesturing closeup

Een shovel of wiellader, ook wel laadschop of grondverzetmachine genoemd, is een machine die onder andere gebruikt wordt bij het grondverzet. Er kunnen in de hefarm verschillende voorzetstukken gehangen worden, zoals een dichte bak, puinbak, palletvorken, stenenklem, hijsmast, stenenrotator of een veegbezem. Er zijn nog meer voorzetstukken maar dit zijn de meest voorkomende. Er zijn echter ook shovels met een vast voorzetstuk. Een shovel heeft vaak een knikbesturing, waardoor deze zeer wendbaar is. Er zijn shovels met een eigengewicht van 1300 kg tot meer dan 200.000 kg. In tegenstelling tot een dieplepel kan een shovel niet erg diep graven beneden het niveau van de wielen.

Een van de eerste fabrikanten op dit gebied in Europa was de firma Weidemann uit Duitsland. Deze shovels, ook wel knikshovels of knikladers genoemd, worden in veel verschillende branches toegepast. De bekendste branches zijn natuurlijk de grondverzetbedrijven, GWW (grond weg en waterbouw), maar ook veelal stratenmakers, hoveniers, sloopbedrijven en bouwbedrijven gebruiken deze machines. Ook in de agrarische sector zijn deze multifunctionele machines veel gezien. Door de knikbesturing in combinatie met de geringe breedte kan men op elke plek komen waar men wil.

Door de mogelijkheid om veel verschillende werktuigen aan de machine te koppelen, is een allround machine ontstaan. Voorbeelden zijn: dichte bak, puinriek, palletvorken, mestvork met bovenklem, maar ook grondboren, maaimachines en voerdoseercontainers.

In het hedendaagse stratenmakerswerk worden deze machines ook gebruikt om mechanisch te bestraten.

De shovel kan op verschillende soorten terreinen worden gebruikt. Meestal wordt hij echter gebruikt voor de grond, weg of waterbouw. In de agrarische sector is de shovel onmisbaar. De shovel verhoogt de efficiëntie en verhoogt de productiviteit.[1]

Nederland[bewerken]

In Nederland worden ook shovels gemaakt, zoals door Werklust.

Zie ook[bewerken]

Een Atlas-wiellader met stenenklem