Shovel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Shovel met knikbesturing
Een Weidemann 1240 in actie

Een shovel of wiellader is een machine die onder andere gebruikt wordt bij grondverzet.

Fabricage en soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Gedurende langere tijd worden in veel Europese en Amerikaanse landen shovels geproduceerd. Het betreft hier verschillende formaten van minishovels tot wielladers tot grote shovels bedoeld voor de mijnbouw. Momenteel zijn er fabrikanten in diverse landen als Duitsland, Italië, de Verenigde Staten en Japan maar ook in Nederland.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Een shovel kan op verschillende soorten terreinen worden ingezet. Oorspronkelijk werd hij het meeste toegepast in de grond-, weg- en waterbouw. Ook agrariërs, stratenmakers, hoveniers, sloopbedrijven en bouwbedrijven gebruiken de machines. Een shovel verbetert de efficiëntie en verhoogt de productiviteit.

Er kunnen in de hefarm verschillende voorzetstukken gehangen worden, zoals een dichte bak, puinbak, palletvorken, stenenklem, hijsmast, stenenrotator of een veegbezem. Er zijn ook shovels met een vast voorzetstuk. Een shovel heeft vaak een knikbesturing, waardoor hij zeer wendbaar is. In combinatie met de geringe breedte kan de machine op veel plekken ingezet worden. Er zijn shovels met een eigengewicht van 1300 kg tot meer dan 200.000 kg. In tegenstelling tot een dieplepel kan een shovel niet graven beneden het niveau van de wielen.

Door de mogelijkheid om veel verschillende werktuigen aan de machine te koppelen, is een allround machine ontstaan. Voorbeelden zijn: dichte bak, puinriek, palletvorken, mestvork met bovenklem, maar ook grondboren, maaimachines en voerdoseercontainers.

In het stratenmakerswerk worden de machines ook gebruikt om mechanisch te bestraten.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Loaders van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.