Shovel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Shovel met knikbesturing
Een Weidemann 1240 in actie

Een shovel of wiellader is een machine die onder andere gebruikt wordt bij grondverzet.

Fabricage en soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Een van de eerste fabrikanten in Europa was de Duitse firma Weidemann, die voornamelijk kleiner wielladers produceert. Er zijn producenten in onder meer Duitsland, Italië, de Verenigde Staten en Japan.

In Nederland werden voorheen ook grote shovels gemaakt, zoals door Werklust. Kleinere shovels worden gemaakt door Tobroco in Oisterwijk. Deze zijn van het merk Giant. Vanaf 2015 kwamen er ook elektrisch aangedreven wielladers op de markt.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Een shovel kan op verschillende soorten terreinen worden ingezet. Oorspronkelijk werd hij het meeste toegepast in de grond-, weg- en waterbouw. Ook agrariërs, stratenmakers, hoveniers, sloopbedrijven en bouwbedrijven gebruiken de machines. Een shovel verbetert de efficiëntie en verhoogt de productiviteit.[1]

Er kunnen in de hefarm verschillende voorzetstukken gehangen worden, zoals een dichte bak, puinbak, palletvorken, stenenklem, hijsmast, stenenrotator of een veegbezem. Er zijn ook shovels met een vast voorzetstuk. Een shovel heeft vaak een knikbesturing, waardoor hij zeer wendbaar is. In combinatie met de geringe breedte kan de machine op veel plekken ingezet worden. Er zijn shovels met een eigengewicht van 1300 kg tot meer dan 200.000 kg. In tegenstelling tot een dieplepel kan een shovel niet graven beneden het niveau van de wielen.

Door de mogelijkheid om veel verschillende werktuigen aan de machine te koppelen, is een allround machine ontstaan. Voorbeelden zijn: dichte bak, puinriek, palletvorken, mestvork met bovenklem, maar ook grondboren, maaimachines en voerdoseercontainers.

In het stratenmakerswerk worden de machines ook gebruikt om mechanisch te bestraten.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Loaders van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.