Scootmobiel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Scootmobiel
Scootmobiel
Aandrijving elektromotor
Periode na 1980
Snelheid 6-25 km/u
Beschikbaarheid particulier
Infrastructuur wegen
Doelgroep mindervaliden
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Twee personen met een scootmobiel in een dierentuin

Een scootmobiel is een driewielige, vierwielige of vijfwielige (sinds 2001 in Nederland) scooter met een elektrische aandrijving die hoofdzakelijk wordt gebruikt door mindervaliden of mensen met een mobiliteitsbeperking. De eerste typen scootmobielen werden gekenmerkt als "invalidenkarretjes". Ze waren stug, oncomfortabel en door hun uiterlijk, beperkte snelheid en beperkte actieradius niet geliefd. In de loop der jaren is de scootmobiel door grote veranderingen en modernisering populair geworden bij voornamelijk ouderen en mensen met een mobiliteitsbeperking. De maximum toegelaten snelheid is 25 kilometer per uur, maar de meerderheid gaat niet sneller dan 15 kilometer per uur, of minder. De actieradius ligt doorgaans tussen de 30 tot 60 kilometer, afhankelijk van merk en type.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Het aantal scootmobielen is de laatste jaren[(sinds) wanneer?] in Nederland drastisch toegenomen doordat gemeenten in het kader van de Wet voorzieningen gehandicapten (WVG) en diens opvolger, de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) deze vervoermiddelen in bruikleen en/of tegen een maandelijkse eigen bijdrage aan mensen met mobiliteitsproblemen verstrekken.

Sinds Zorgmobiel de vierwielige scootmobiel via het persoonsgebondenbudget vergoed krijgt, stappen veel senioren over op de veel stabielere vierwielige scootmobiel.[bron?]

Door de toename zijn er in de afgelopen jaren[(sinds) wanneer?] veel scootmobielclubs opgericht die scootmobieltochten organiseren. Het is een moderne vorm van een gehandicaptenvoertuig.

Vergrijzing[bewerken | brontekst bewerken]

Niet alleen als gevolg van wetgeving, maar ook als gevolg van de vergrijzing neemt het gebruik van scootmobielen toe. Daardoor groeit ook de markt van aanverwante producten en diensten.

Techniek[bewerken | brontekst bewerken]

De meeste scootmobielen bevatten twee in serie geschakelde accu's van 12 volt die een elektromotor van 24 volt van spanning voorzien. Deze accu's gaan bij normaal gebruik gemiddeld 5 jaar mee. De snelheid wordt bepaald met een potentiometer in handvat of pedaal.

Regels[bewerken | brontekst bewerken]

De gebruiker van de scootmobiel is een bestuurder. Hij mag gebruikmaken van de rijbaan, het (brom)fietspad en het voetpad of trottoir, maar niet van de auto(snel)weg of wegen die verboden zijn voor fietsers én bromfietsers. Op het trottoir gedraagt de scootmobielbestuurder zich als een voetganger (max. snelheid 6 km/u), daarbuiten als bestuurder. Net als al het andere verkeer moet een scootmobiel bij duisternis voorzien zijn van verlichting aan de voor- en achterkant.

Met een scootmobiel mag men meestal supermarkten, grote warenhuizen en ziekenhuizen binnenrijden. Bij kleinere winkels en openbare gebouwen zoals musea en gemeentelijke gebouwen moet men de scootmobiel soms buiten laten staan. Bij musea moet men vaak grote afstanden overbruggen en daarom kan men hier vaak overstappen in de daar aanwezige museumrolstoel.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Referentie[bewerken | brontekst bewerken]