Scootmobiel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Scootmobiel
Invacare Comet.tif
Aandrijving elektromotor
Periode na 1980
Snelheid 7-22 km/u
Beschikbaarheid particulier
Infrastructuur wegen
Doelgroep mindervaliden
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Twee personen met een scootmobiel in een dierentuin

Een scootmobiel is een driewielige, vierwielige of vijfwielige (sinds 2008 in Nederland) scooter met een elektrische aandrijving die hoofdzakelijk wordt gebruikt door mindervaliden of mensen met een mobiliteitsbeperking. De eerste types scootmobielen werden gekenmerkt als "invalidenkarretjes". Ze waren stug, oncomfortabel en door hun uiterlijk, beperkte snelheid en beperkte actieradius niet geliefd. In de loop der jaren is de scootmobiel door grote veranderingen en modernisering populair geworden bij voornamelijk ouderen en mensen met een mobiliteitsbeperking. Met een maximumsnelheid van ca. 19 km per uur en een actieradius van meer dan 100 kilometer is de scootmobiel inmiddels ook een geliefd vervoermiddel van forensen en personen die comfortabel willen reizen en de file en openbaar vervoer willen vermijden.

Nederland[bewerken]

Het aantal scootmobielen is de laatste jaren in Nederland stabiel gebleven doordat gemeenten in het kader van de Wet voorzieningen gehandicapten (WVG) en diens opvolger, de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) eigen bijdrage vragen en vele gemeenten een zogenaamde scootmobiel pool in stellen, waar gratis een scootmobiel ter beschikking wordt gesteld voor een dagdeel.

De eerste scootmobiel ter wereld is bekend,ook het bedrijf(Staatsmijnen)kon ik zo achterhalen. Scootmobiel constructie uit Limburg(Ned.) Het werd in 1951 een invaliden karretje genoemd( tegenwoordig hoor je die naam nog regelmatig), aandrijving aan de achterwielen(zoals tegenwoordig) met een bromfiets motor. Op een onbekend internet blog schrijven de Amerikanen: In 1968 heeft de Amerikaan Al R Thieme de scootmobiel uitgevonden. Het eerste officiële model ( De Amigo ) is ontwikkeld in zijn eigen werkplaats en had anders dan we tegenwoordig zien, aandrijving aan de voorzijde. De foto van de Amigo heb ik gezien, die bewering zal in orde zijn. Een ander blog, spreekt over 1954,maar het Amerikaans bedrijf flopte op de markt met het invaliden voertuig. Diverse internet blogs mogen hun artikelen aanpassen. Het was weken zoeken(in het jaar van de Steenkolen mijnen) en mailen. Op de foto: zittend onbekend,verbandmeester Peters, scootmobilist L. Prevoo , en revalidatiearts Dr.Jaeger. Niet te bewijzen is of dhr.Prevoo, als eerste op de scootmobiel reed,er is ook nog een andere naam van een patiënt .Overigens nu rijden er nog scootmobielen met een bromfiets Puch motor,een 3 wiel Inca scooter met diverse aanpassingen voor gehandicapten. Basis principe nog steeds actueel, alleen nu standaard met accu’s. Lei. Hermans Landgraaf. jan. 2016 https://www.facebook.com/Scootmobielgids.

Vergrijzing[bewerken]

Ondanks de vergrijzing neemt het gebruik van scootmobielen verstrekt in het kader van de WMO niet meer toe, de forse prognoses uit 2007 van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat zijn inmiddels achterhaald. zie “Gemotoriseerde gehandicaptenvoertuigen, J.P. Schepers, 2007” De markt van aanverwante producten groeit wel nog. Diverse reden zijn de oorzaak van het minder verstrekken van scootmobielen in het kader van de WMO. 1. De Kanteling van de VNG (2010). 2.Scootmobiel-poolen, door forse gemeentelijke bezuinigingen( vanaf 2014). 3.Pittige 4-wekelijkse eigen bijdragen(inkomensafhankelijk).

Nauwkeurige aantallen scootmobielen in Nederland zijn niet bekend. Het laatste grootschalig onderzoek in 2011 bij 105 gemeenten(zij vertegenwoordigden circa 5 miljoen inwoners) leverde de volgende cijfers op namelijk circa 160.000 in bruikleen verstrekte WMO scootmobielen. De scootmobiel branche spreekt van 25% verkochte scootmobielen aan particulieren. Totaal zijn er dus maximaal circa 200.000 onderweg in Nederland.

Techniek[bewerken]

te zien: gaspedaal, twee accu,s en elektromotor

De meeste scootmobielen bevatten twee in serie geschakelde accu's van 12 volt die een elektromotor van 24 volt van spanning voorzien. Deze accu's gaan bij normaal gebruik gemiddeld 3 jaar mee. De snelheid wordt bepaald met een potentiometer in handvat of pedaal.

Regels[bewerken]

De gebruiker van de scootmobiel is een bestuurder. Hij mag gebruikmaken van de rijbaan, het (brom)fietspad en het voetpad of trottoir, maar niet van de auto(snel)weg of wegen die verboden zijn voor fietsers én bromfietsers. Op het trottoir gedraagt de scootmobielbestuurder zich als een voetganger (max. snelheid 6 km/h), daarbuiten als bestuurder. Met een scootmobiel mag je supermarkten, grote warenhuizen en ziekenhuizen binnenrijden. Bij gewone winkels en openbare gebouwen zoals musea en gemeentelijke gebouwen moet je de scootmobiel soms buiten laten staan. Bij musea moet je vaak grote afstanden overbruggen en daarom kun je hier vaak overstappen in de daar aanwezige museumrolstoel. Net als al het andere verkeer moet een scootmobiel bij duisternis voorzien zijn van verlichting aan de voor- en achterkant.


Een scootmobiel veilig berijden, doe je niet zomaar! Het is een combinatie van vaardigheid, zelfvertrouwen en kennis van verkeersregels. het berijden van een scootmobiel is niet alleen een technisch verhaal! Zo moet de berijder ook leren welke bijzondere positie de scootmobiel in het verkeer inneemt en welke verkeersregels onder verschillende omstandigheden in acht genomen moeten worden.

Referentie[bewerken]