Trike

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
In Europese trikes wordt meestal een aandrijflijn uit een Volkswagen Kever gebruikt

Een trike is een driewielig voertuig. Zoals bike een verkorting is van bicycle, is trike een verkorting van tricycle. In de praktijk verstaat men onder trike doorgaans een gemotoriseerd driewielig voertuig; een driewielige fiets wordt meestal driewieler genoemd.
Een trike kan worden opgebouwd uit het voorste deel van een motorfiets en het achterste deel van een auto (met de motor achter). Soms bestaat een trike alleen uit motorfietsonderdelen.

Bouw[bewerken | brontekst bewerken]

Trike van de firma Bos's Trikes uit Weert

De oudste 'trike', de Cugnot stamt uit 1769 (de eerste op eigen kracht rijdende trike) en is in Frankrijk gebouwd.

De bekende trikemerken die in Nederland te koop zijn:Courage Trike Rewaco, WK Trikes, Boom, Easy, Bos's.

De kleinste uitvoeringen (af-fabriek als trike gebouwd) worden ATC genoemd en onder meer in wedstrijden gebruikt. De bekendste trikes worden gebouwd met een complete Volkswagen Kever-achterkant (motor, versnellingsbak, differentieel en wielophanging).

Voor sommigen kan het echter niet gek genoeg. Zo worden sommige trikes voorzien van een V8 die vóór de berijder ingebouwd is. In de Verenigde Staten zijn deze trikes allang geen uitzondering meer, in Europa heeft vrijwel elke trike de motor achterin. Wel heeft Europa een heuse fabrikant: ITM trike in Duitsland gebouwd door Frank Maelzer.

Er bestaan ook 'reverse' trikes met 2 wielen vooraan en 1 achteraan zoals de Can-Am Spyder van BRP.

Wetgeving[bewerken | brontekst bewerken]

V8 ITM Monster trike

in Nederland is het niet verplicht om een helm te dragen op een trike als er gordels zijn gemonteerd. In België is een helm verplicht. Om een trike te besturen heeft men een rijbewijs B nodig. In Nederland wordt een trike ingeschreven als auto, in België als motor.

Sinds 19 januari 2013 vallen alle gemotoriseerde driewielers (zoals een trike of driewielige motorscooter) onder rijbewijscategorie A1 of A. Vóór die datum vielen deze voertuigen soms onder categorie B. Voor het besturen van een gemotoriseerde driewieler met een maximumvermogen van 15 kW is rijbewijs A1 vereist. Voor het besturen van een gemotoriseerde driewieler met een vermogen van meer dan 15 kW, rijbewijs A. Voor rijbewijzen die voor 19 januari 2013 zijn uitgereikt, verandert er niets.