AdBlue

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
AdBlue-tankdop in een Audi
AdBlue-schema

AdBlue is de gedeponeerde handelsnaam voor AUS32, een 32,5%-oplossing van ureum in gedemineraliseerd water, die gebruikt wordt als bijvoeging bij voertuigen die diesel gebruiken, om ze schoner te laten rijden. Het handelsmerk ligt bij de Duitse automobielindustriefederatie VDA.

AdBlue wordt in een afzonderlijke tank op de vrachtwagens, autobussen en trekkers meegenomen. Er zijn ook enkele modellen personenwagens met TDI-motor die AdBlue gebruiken, zoals de Volkswagen Touran, Volkswagen Sharan, Volkswagen Passat, Land Rover Discovery Sport, Jaguar XE, Audi A4 TDI Ultra, Peugeot 308 en Citroën C4 Cactus.

Het middel wordt in de hete uitlaatgassen ingespoten vóór een speciale katalysator. De bij de verbranding gevormde stikstofoxiden worden omgezet in elementair stikstof en water. Het verbruik van AdBlue is 3 tot 5% van het dieselverbruik.

Door toevoeging van AdBlue wordt het mogelijk dat dieselmotoren voldoen aan de in 2005 ingevoerde Europese emissiestandaarden Euro IV en Euro V.

In 2015 raakte bekend dat Volkswagen, Audi, Seat en Škoda de technologie gebruikten om emissietests te vervalsen. Software aan boord detecteerde wanneer er getest werd en injecteerde dan zo veel reactievloeistof dat de resulterende uitstoot binnen de norm viel. Op de weg werd de toevoer sterk gereduceerd en lagen de NOx-emissies tot veertig keer hoger.

Zie ook[bewerken]