AdBlue

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
AdBlue-tankdop in een Audi
AdBlue-schema

AdBlue is de gedeponeerde handelsnaam voor AUS32, een 32,5%-oplossing van ureum in gedemineraliseerd water, die gebruikt wordt als bijvoeging bij voertuigen die diesel gebruiken, om ze schoner te laten rijden. Het handelsmerk ligt bij de Duitse automobielindustriefederatie VDA.

AdBlue wordt in een afzonderlijke tank op de vrachtwagens, autobussen, schepen, bestelwagens, oa Ford Transit Connect en Volkswagen en trekkers meegenomen. Er zijn ook enkele modellen personenwagens met een moderne dieselmotor die AdBlue gebruiken, o.a Audi A4 TDI Ultra, Citroën C4 Cactus, Jaguar XE, Land Rover Discovery Sport, Mercedes A-Klasse, Mercedes B-Klasse, Mercedes C-Klasse, Mercedes E-Klasse, Mercedes V-Klasse, MINI Clubman, Opel Zafira, Peugeot 308, Peugeot 208, Porsche Panamera 4s, Volkswagen Passat, Volkswagen Polo 2018, Volkswagen Caddy, Volkswagen Sharan, Volkswagen Tiguan 2.0 TDI, Volkswagen Touran, BMW X5 (F15) 3.0 diesel en Volvo V50.

Het middel wordt in de hete uitlaatgassen ingespoten vóór een speciale katalysator. De bij de verbranding gevormde stikstofoxiden worden omgezet in elementair stikstof en water. Het verbruik van AdBlue is 4 tot 6% van het dieselverbruik.[1][2] Dit verbruik wijkt aanzienlijk af tussen de verschillende auto's.[3] In een kartel hadden Volkswagen, Daimler en BMW overeenstemming bereikt over de grootte van de tanks voor de ureumoplossing, waardoor de zuivering van het uitlaatgas alleen maar mogelijk was.[4] Dit was aanvankelijk 8 tot 25 liter. Dit geldt ook voor voertuigen zonder vulnek voor Adblue-ureumoplossing, die tijdens de inspectie worden bijgevuld. Daimler en VW hadden zichzelf aangegeven en hoopten op clementie.[5][6]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]