AdBlue

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
AdBlue-tankdop in een Audi
AdBlue-schema

AdBlue is de gedeponeerde handelsnaam voor AUS32, een 32,5%-oplossing van ureum in gedemineraliseerd water, die gebruikt wordt als bijvoeging bij voertuigen die diesel gebruiken, om ze schoner te laten rijden. Het handelsmerk ligt bij de Duitse automobielindustriefederatie VDA.

AdBlue wordt in een afzonderlijke tank op de vrachtwagens, autobussen en trekkers meegenomen. Er zijn ook enkele modellen personenwagens met TDI-motor die AdBlue gebruiken, zoals de Audi A4 TDI Ultra, Citroën C4 Cactus, Jaguar XE, Land Rover Discovery Sport, Mercedes C-Klasse, Mercedes E-Klasse, Opel Zafira, Peugeot 308, Porsche Panamera 4s, Volkswagen Passat, Volkswagen Polo 2018, Volkswagen Caddy, Volkswagen Sharan, Volkswagen Tiguan 2.0 TDI, Volkswagen Touran en Volvo V50.

Het middel wordt in de hete uitlaatgassen ingespoten vóór een speciale katalysator. De bij de verbranding gevormde stikstofoxiden worden omgezet in elementair stikstof en water. Het verbruik van AdBlue is 3 tot 5% van het dieselverbruik.[bron?]

Zie ook[bewerken]