Gedemineraliseerd water

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Gedemineraliseerd water, of korter demiwater, ook wel osmosewater genoemd, is water waaruit alle zouten die doorgaans in leidingwater in vrij kleine hoeveelheden aanwezig zijn, verwijderd zijn.

De hoeveelheid opgeloste ionen in gewoon leidingwater kan sterk variëren en de hoeveelheid opgeloste metaalionen wordt wel uitgedrukt in de hardheidsgraad. Voor gebruik in een chemisch of biologisch laboratorium is leidingwater ongeschikt.

Proces[bewerken]

Omdat destillatie een tijdrovend en energieverslindend proces is, wordt in laboratoria vooral enkelvoudig gedemineraliseerd water gebruikt. Dit water wordt bereid door water dat nog wel ionen bevat over een ionenwisselaar-mengbed (kation- en anionhars gemengd) te leiden. Hierbij worden alle kationen en anionen verwijderd.

Een nadeel van gedemineraliseerd water is dat zich in de ionenwisselaar algengroei kan voordoen bij niet-continu gebruik. Voor biologische of biochemische toepassingen is dit water daarom niet altijd geschikt omdat het niet steriel is.

Andere processen om demiwater te maken zijn omgekeerde osmose en ultrafiltratie.

Toepassingen[bewerken]

Demiwater kan worden gebruikt door glazenwassers om streeploze ramen te krijgen, in autowasinstallaties, in laboratoria en als vulling voor stoomstrijkijzers.

Zie ook[bewerken]

Icoontje WikiWoordenboek Zoek gedemineraliseerd water in het WikiWoordenboek op.