Fietsverkeer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Dit artikel gaat specifiek over fietsverkeer. Zie voor algemene informatie over dit voertuig het artikel Fiets
fietspad langs weg voor autoverkeer
Fietspad langs de Oude Rijn"
Fietspadbord in Duitsland met daaronder een wegwijzerbordje Duitse Radfernweg (LF-route)

Fietsverkeer omvat alle verplaatsingen op de fiets.

In Denemarken, Finland, Noord-Duitsland, Vlaanderen en Nederland komt veel fietsverkeer voor. Nederland is van oudsher een land waar de fiets vaak als vervoermiddel wordt gebruikt. Het feit dat in Nederland nagenoeg geen hoogteverschillen voorkomen, speelt hoogstwaarschijnlijk een rol bij de populariteit van het fietsverkeer. Ook Denemarken, Noord-Duitsland en Vlaanderen zijn relatief plat , ook in het uiterste noorden van Frankrijk zijn sommige fietspaden te vinden met name in en rond de stad Rijsel.

Infrastructuur[bewerken]

In Nederland is een uitgebreide infrastructuur speciaal voor fietsers ontwikkeld. Ten behoeve van het woon-werkverkeer zijn algemene wegen gedeeltelijk ingericht als fietspaden, met daarbij behorende voorzieningen zoals fietstunnels en fietsbruggen. Daarnaast zijn er vrijliggende fietspaden welke vooral zijn aangelegd voor recreatief/toeristisch verkeer. Via speciale wegwijzers worden routes aangegeven. Deze voeren behalve over de paden ook wel over rustige landwegen. Bij veel openbare gebouwen en plaatsen staan fietsenstallingen en fietsenrekken. Verder zijn er voorzieningen welke fietsvervoer met het openbaar vervoer mogelijk maken.

De afgelopen jaren is ook in Denemarken, Noord-Duitsland en Vlaanderen en andere Europese landen, door toenemende belangstelling voor het fietsverkeer, de infrastructuur voor fietsers snel uitgebreid. Weliswaar ligt buiten Nederland meestal sterk de nadruk op het recreatief/toeristisch fietsverkeer.

Grensoverschrijdend fietsverkeer wordt onder meer gefaciliteerd door het project Eurovelo, de Internationale Dollardroute en het LF-routenetwerk.

Fietsverkeer en openbaar vervoer[bewerken]

Per land verschillen de voorzieningen om fietsverkeer en openbaar vervoer met elkaar te combineren. Zo kan binnen Nederland de fiets beperkt worden meegenomen in treinen, metro's en sneltrams, maar niet in lijnbussen, terwijl in Ierland en soms in Duitsland de fiets wel met de bus mee kan. De waterbus tussen Dordrecht en Rotterdam neemt fietsen gratis mee.

Het in Nederland geïntroduceerde OV-fietssysteem biedt openbaar vervoerreizigers een eenvoudige mogelijkheid om de afstand tussen halte en eindbestemming snel te overbruggen. In België werd een gelijkaardig systeem opgezet met de naam Blue-bike.

Witte fiets[bewerken]

In diverse steden wereldwijd worden of werden witte fietsen gebruikt. Een witte fiets kan door iedereen korte tijd geleend worden om zich in de omgeving te verplaatsen. In Amsterdam zijn diverse experimenten op dit gebied gestopt, vooral vanwege vandalisme. Maar in Kopenhagen worden al sinds 1995 witte fietsen gebruikt.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Icoontje WikiWoordenboek Zoek fietsverkeer op in het WikiWoordenboek.