Gewestweg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De "rue de Louveigné" (N666), zicht vanop de brug over de Amblève in Remouchamps

Een gewestweg is een weg die wordt aangelegd, onderhouden en beheerd door een van de drie Belgische gewesten. Elke gewestweg draagt een A-nummer als het een autosnelweg is, anders een N-nummer.

Vlaanderen[bewerken | brontekst bewerken]

Binnen het Vlaams Gewest is het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) van het Vlaams Departement Mobiliteit en Openbare Werken verantwoordelijk voor de gewestwegen

Gewestwegen kunnen de functie van hoofdweg, primaire weg (type I of type II), secundaire weg of die van lokale weg hebben. Voorbeelden van lokale wegen die beheerd worden door AWV zijn de N8 tussen Menen en Ieper, de N141, N212 , N272, N331, N461 en de N730.

Op 1 januari 2009 werden alle provinciewegen van bovenlokaal belang overgedragen naar het Vlaamse Gewest. Andere provinciewegen werden overgedragen naar gemeenten (voor Vlaams-Brabant was dit 1 oktober 2008). De Vlaamse provincies zijn dus niet meer bevoegd voor wegbeheer.

Wallonië[bewerken | brontekst bewerken]

In het Waals Gewest is Direction générale opérationnelle Routes et Bâtiments (DGO1) verantwoordelijk voor 7734 kilometer gewestweg (waarvan 869 kilometer autosnelweg).

Brussel[bewerken | brontekst bewerken]

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is de administratie Mobiel Brussel van het Ministerie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (MBHG) verantwoordelijk voor de strategische planning, het ontwikkelen, het programmeren, het beheer, het onderhoud en het toezicht op 331 kilometer aan gewestwegen (inclusief 11 kilometer snelweg).

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie National roads in Belgium van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.