Naar inhoud springen

Fietsbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Trambrug over de Vlaardingervaart bij Schipluiden die later dienst ging doen als fietsbrug
Nesciobrug: splitsing fiets- en voetpad
Hovenring: een hangende fietsrotonde in Eindhoven

Een fietsbrug of fietsersbrug is een brug voor fietsverkeer en daaraan gelijkgestelde voortbewegingstoestellen. Een fietsbrug mag in de regel ook door voetgangers gebruikt worden. Dan wordt het ook een wel een fiets- en voetbrug, fiets- en voetgangersbrug of voetgangers- en fietsbrug genoemd.

Vaak is er geen fysieke scheiding tussen fietsers en voetgangers aanwezig, maar op plaatsen waar dit wenselijk geacht wordt gezien de hoeveelheid van deze stromen, kan het wegdek onderverdeeld zijn in een fietspad en een voetpad.

In nieuwe steden als Lelystad zijn fietsbruggen uitgebreid toegepast op punten waar fietspaden wegen voor het autoverkeer kruisen.

Fietsbrug als onderwerp van discussie[bewerken | brontekst bewerken]

De Moskesbrug bij Station Breda-Prinsenbeek is een fiets- en voetbrug waar de nodige discussie over is geweest. Sinds 14 juli 2006 is deze verbonden met hellingbanen, nadat fietsers aanvankelijk alleen via trappen, roltrappen en liften de brug op konden. De hellingbanen zijn er op last van de rechter gekomen, na bezwaren van fietsers die het gebruik van de roltrappen onveilig achtten.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]