Nesciobrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nesciobrug
Nesciobrug; splitsing fiets- en voetpad
Algemene gegevens
Locatie Amsterdam
Coördinaten 52° 21′ NB, 4° 58′ OL
Overspant Amsterdam-Rijnkanaal
Lengte totaal 780 m
Brugnummer 2013
Bouw
Ingebruikname 2006
Gebruik
Weg fietspad naar IJburg
Architectuur
Type tuibrug
Nesciobrug (groot-Amsterdam)
Nesciobrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Nesciobrug (brug nr. 2013 in de Amsterdamse nummering), genoemd naar de Nederlandse schrijver Nescio, is een gebogen hang-tuibrug en een van de langste fiets- en voetgangersbruggen van Nederland. De totale lengte van de brug is 780 meter.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

De brug overspant het Amsterdam-Rijnkanaal en verbindt Amsterdam en Diemen met IJburg via de Diemerzeedijk en het Diemerpark. De brug ligt vlak naast de Zeeburgerbrug in de A10. De Nesciobrug zorgt voor een snellere fietsverbinding tussen IJburg en Diemen, de Amsterdamse wijk Watergraafsmeer en de rest van Amsterdam-Oost

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1952 werd het Merwedekanaal opgenomen in het nieuwe Amsterdam-Rijnkanaal en verbreed tot 80 meter. Er kwam in 1951 vanaf het Veerhuis aan de Ouddiemerlaan een gratis veerwagen, een rijdende pont die werd voortbewogen op wielen over een rail op circa 6 meter diepte aangedreven door een dieselmotor. De pont werd bediend door slechts één machinist. Dit was bij mooi weer geen probleem maar bij slecht weer of mist was dit niet ongevaarlijk voor één man, maar vooral in de winter bij vorst gaf het grote problemen om de geul ijsvrij te houden. Na 21 jaar dienst voer de pont in 1972 voor het laatst.[1]Door de verbreding van het kanaal tot 100 meter was er geen plaats meer voor de pont. Voortaan diende men om te rijden via de Amsterdambrug of Weesperbrug.

De gemeente Diemen was altijd tegen de ontwikkeling van IJburg. Toen er dan ook behoefte ontstond aan een fietsverbinding van IJburg naar Amsterdam-Centrum heeft de gemeente Diemen daar niet aan meegewerkt, zodat de brug nu niet op het grondgebied van Diemen ligt, maar nog net in Amsterdam.

De brug is op 9 april 2006 opengesteld voor voetgangers. Sinds 7 juni 2006 kwam de brug ook voor fietsers in gebruik.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

De brug werd, toen de overspanning over het Amsterdam-Rijnkanaal werd gehangen (zomer 2005), genoemd naar de prozaschrijver Nescio, omdat deze destijds -begin 20e eeuw- met zijn vrienden lange wandelingen maakte op de Diemerzeedijk, daarvan in zijn werk (1918) verhaalde en aldus de Diemerzeedijk een plaats gaf in het collectieve literaire geheugen.

In de volksmond wordt de brug de 'Palingbrug' genoemd, vanwege zijn vorm.

Ontwerp en prijs[bewerken | brontekst bewerken]

De brug is ontworpen door Jim Eyre in samenwerking met ingenieursbureaus Grontmij en Arup. Het ontwerp van de brug werd vanwege zijn 'elegantie' in 2006 bekroond met de Nationale Staalprijs.

Nesciobrug anno 2007. Op de achtergrond is de Zeeburgerbrug zichtbaar.
Nesciobrug anno 2007. Op de achtergrond is de Zeeburgerbrug zichtbaar.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Brug 2013, Nesciobrug van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.