Nesciobrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nesciobrug
Nesciobrug; splitsing fiets- en voetpad
Algemene gegevens
Locatie Amsterdam
Coördinaten 52° 21′ NB, 4° 58′ OL
Overspant Amsterdam-Rijnkanaal
Lengte totaal 780 m
Brugnummer 2013
Bouw
Ingebruikname 2006
Gebruik
Weg fietspad naar IJburg
Architectuur
Type tuibrug
Nesciobrug (groot-Amsterdam)
Nesciobrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Nesciobrug (brug nr. 2013 in de Amsterdamse nummering), genoemd naar de Nederlandse schrijver Nescio, is een gebogen hang-tuibrug en een van de langste fiets- en voetgangersbruggen van Nederland. De totale lengte van de brug is 780 meter.

De brug is sinds 2006 in gebruik voor voet- en fietsverkeer. Passanten op motor, brommer of scooter worden anno 2023 geregistreerd middels camera's en ontvangen een boete van 120 euro.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

De brug overspant het Amsterdam-Rijnkanaal en verbindt Amsterdam en Diemen met IJburg via de Diemerzeedijk en het Diemerpark. De brug ligt vlak naast de Zeeburgerbrug in de A10. De Nesciobrug zorgt voor een snellere fietsverbinding tussen IJburg en Diemen, de Amsterdamse wijk Watergraafsmeer en de rest van Amsterdam-Oost.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1952 werd het Merwedekanaal opgenomen in het nieuwe Amsterdam-Rijnkanaal en verbreed tot 80 meter. Er kwam in 1951 vanaf het Veerhuis aan de Ouddiemerlaan een veerwagen, een rijdende pont die werd voortbewogen op wielen over een rail op circa zes meter diepte. Hij werd aangedreven door een dieselmotor. De pont werd bediend door een enkele machinist. Dit was bij mooi weer geen probleem, maar bij slecht weer of mist was het niet ongevaarlijk. 's Winters was het een heel werk de geul ijsvrij te houden. Na 21 jaar dienst reed de pont in 1972 voor het laatst.[1]Door de verbreding van het kanaal tot 100 meter was er geen plaats meer voor de pont. Voortaan diende men om te rijden via de Amsterdamsebrug of Weesperbrug.

De gemeente Diemen was altijd tegen de ontwikkeling van IJburg. Toen er dan ook behoefte ontstond aan een fietsverbinding van IJburg naar Amsterdam-Centrum werkte de gemeente Diemen daar niet aan mee. De overspanning ligt daarom nog net binnen de grens van Amsterdam.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

De brug is genoemd naar prozaschrijver Nescio. Deze maakte in het begin van de twintigste eeuw met vrienden lange wandelingen maakte op de Diemerzeedijk. Hij verhaalde daarover een in 1918 verschenen bundel van drie verhalen die iconisch is geworden. De schrijver gaf zo de Diemerzeedijk een plaats in het collectieve literaire geheugen.

In de volksmond wordt de brug vanwege zijn vorm vaak de 'Palingbrug' genoemd.

Ontwerp en prijs[bewerken | brontekst bewerken]

De brug is ontworpen door Jim Eyre in samenwerking met ingenieursbureaus Grontmij en Arup. Het ontwerp van de brug werd vanwege zijn 'elegantie' in 2006 bekroond met de Nationale Staalprijs.

Nesciobrug anno 2007. Op de achtergrond is de Zeeburgerbrug zichtbaar
Nesciobrug anno 2007. Op de achtergrond is de Zeeburgerbrug zichtbaar

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Brug 2013, Nesciobrug van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.