Naar inhoud springen

Enneüs Heermabrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Enneüs Heermabrug
Enneüs Heermabrug. Rechts het Steigereiland
Algemene gegevens
Locatie Amsterdam, Nederland
Coördinaten 52° 22′ NB, 4° 59′ OL
Overspant IJ
Lengte totaal 230 m
Breedte 38 m
Hoogte 26 m
Bouw
Ingebruikname 2001
Bouwkosten € 7.500.000
Architectuur
Architect(en) Nicholas Grimshaw
Bijzonderheden Nationale Staalprijs, 2002
Enneüs Heermabrug (groot-Amsterdam)
Enneüs Heermabrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Enneüs Heermabrug (brug nr. 2001 in de Amsterdamse nummering), verbindt het Zeeburgereiland met het Steigereiland in het Amsterdamse stadsdeel Oost. Het is een brug voor wegverkeer (S114), en bevat daarnaast een trambaan (tram 26) en een vrijliggend fietspad. De brug is vernoemd naar de politicus Enneüs Heerma (1944-1999).

Het is de eerst opgeleverde brug in IJburg en werd geopend in 2001. De brug vormt de belangrijkste toegangspoort tot IJburg en wordt sinds 2005 ook door de IJtram gebruikt. De brug werd in 2000 geplaatst en is een ontwerp van de Engelse architect Nicholas Grimshaw. De twee grote overspanningen zijn elk 75 meter lang. Het is een van de grootste bruggen van Amsterdam.

Brug nr. 2002 is door dezelfde architect ontworpen en een kleinere uitvoering van brug nr. 2001. Deze brug verbindt het Steigereiland met het Haveneiland. De IJtram maakt gebruik van beide bruggen.

De Enneüs Heermabrug heeft in 2002 de Nationale Staalprijs, in de Categorie D Infrastructuur en overige staalconstructies, gewonnen.

Bijnaam[bewerken | brontekst bewerken]

Veel Amsterdamse bouwwerken hebben bijnamen, zo ook deze brug: de 'Beha', of ook wel 'Cup IJ', en ook wel de 'Pam An' afkorting van Pamela Anderson.

Knelpunt[bewerken | brontekst bewerken]

De Enneüs Heermabrug is een knelpunt vanwege de beperkte wegcapaciteit in beide richtingen. Soms wordt de file die ontstaat op drukke momenten de Jan Hoekfile genoemd. De file is vernoemd naar de GroenLinks-politicus Jan Hoek (1967), stadsdeelwethouder Welzijn, Zorg, Economische Zaken en Werk in het voormalige stadsdeel Zeeburg.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Brug 2001, Enneüs Heermabrug van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.