Zeeburgereiland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zeeburgereiland
Wijk van Amsterdam
Kerngegevens
Gemeente Amsterdam
Stadsdeel Oost
Overig
Postcode(s) 1095
Plattegrond van IJburg en Zeeburgereiland.
Zeeburgereiland, luchtfoto vanuit het noorden.
Drie grote silo's van de vroegere Rioolwaterzuiveringsinrichting Oost op Zeeburgereiland

Het Zeeburgereiland is een driehoekig eiland aan de oostkant van Amsterdam, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het ligt tussen de Oranjesluizen en de Diemerzeedijk en wordt aan de oostzijde begrensd door het Buiten IJ.

Geschiedenis[bewerken]

Het terrein werd begin 20e eeuw aangeplempt met baggerslib afkomstig uit het IJ en het Oostelijk Havengebied. Het was lang een afgelegen gebied dat in gebruik was als militair terrein met schietbanen en watervliegtuigbasis. Maar toen in 1957 de Zuiderzeeweg voor het verkeer werd opengesteld met daarin de Amsterdamse Brug en de Schellingwouderbrug kwam via het Zeeburgereiland een verbinding tussen Amsterdam-Oost en Amsterdam-Noord tot stand en werd het uit zijn isolement verlost.

Verkeer en vervoer[bewerken]

Sinds 1990 sluiten ook de Zeeburgerbrug en de Zeeburgertunnel en als onderdeel van de Ringweg Oost aan op het Zeeburgereiland. In dat jaar werd het eiland naamgever van het toenmalige stadsdeel Zeeburg.

Sinds 1997 verbindt de Piet Heintunnel Zeeburg met het Oostelijk Havengebied en sinds 2001 vormt de Enneüs Heermabrug de verbinding met het Steigereiland van de nieuwe wijk IJburg. In 2005 is de IJtram hier gaan rijden. Op het Zeeburgereiland is een opstelterrein voor Combino's aangelegd.

Rioolwaterzuiveringsinrichting[bewerken]

In de jaren tachtig werd de Rioolwaterzuiveringsinrichting West naar het eiland Zeeburg verplaatst. In 2006 is ter vervanging hiervan een nieuwe installatie in het Westelijk Havengebied in gebruik genomen. Na sloop van het oude complex komt er op de vrijkomende locatie woningbouw. Drie grote silo's zijn gehandhaafd voor een nieuwe bestemming. Naast woningbouw wordt er ook ruimte vrijgemaakt voor bedrijven, winkels en andere voorzieningen waaronder een jachthaven.

Te ontwikkelen buurten[bewerken]

  • Sluisbuurt
  • RI-Oost
  • Oostpunt
  • Baaibuurt West
  • Baaibuurt Oost

In 2010 stonden er maar weinig woningen (23 reguliere woningen en 570 studentenwonigen). Het is echter een gebied in ontwikkeling. In de komende jaren zal er veel woningbouw gerealiseerd worden. Uiteindelijk komen er circa 5.000 woningen.

In juli 2012 zijn de eerste heipalen voor de woningbouw geslagen in de RI-Oostbuurt. In 2013 en 2014 kwamen de eerste door zelfbouwers gerealiseerde woningen gereed. In het najaar van 2014 start de bouw van het eerste bouwblok van ten minste 460 woningen in de Theo Koomenbuurt.

In de drie grote silo's die midden op het eiland staan komt cultureel project Waaidorp, met onder andere het Annie M.G. Schmidt Huis en restaurant Praq.

Straatnamen[bewerken]

In 2011 maakte Stadsdeel Oost bekend dat de straten in de wijk vernoemd zullen worden naar personen uit de Nederlandse sportgeschiedenis:[1]


Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Bekendmakingen 12 januari 2011, Pagina van het Amsterdamse Stadsdeel Oost.