De 9 Straatjes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Negen straatnaambordjes van de Negen Straatjes.

De 9 Straatjes (ook wel: De Negen Straatjes) is een winkelgebied in Amsterdam-Centrum. De straatjes verbinden de Prinsengracht, de Keizersgracht, de Herengracht en de Singel met elkaar.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren 90 besloot een aantal ondernemers om De 9 Straatjes als een gezamenlijk winkelgebied te promoten, als tegenhanger van de Jordaan. Op 12 november 1996 werd de vereniging 'De 9 Straatjes' opgericht.[1][2] In 1999 werd het als marketingconcept gelanceerd. Sindsdien is het winkelgebied verder ontwikkeld en behoort het tot de toeristische trekpleisters van Amsterdam.

De populariteit van De 9 Straatjes leidde ook tot zorgen over de verschraling van het winkelaanbod, doordat winkelhuurprijzen stegen en vooral grotere winkelketens zich in het gebied vestigden, ten koste van de kleinere zelfstandige winkels.[3]

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De voor een deel uit de eerste helft van de 17e eeuw stammende bebouwing in dit gebied wordt in het noorden begrensd door de Raadhuisstraat en in het zuiden door de Leidsegracht. Daartussen worden Prinsen-, Keizers-, en Herengracht en het Singel op drie plaatsen gekruist door telkens drie in elkaars verlengde liggende straatjes; de drietallen lopen evenwijdig aan elkaar.

Komend vanaf de Prinsengracht richting Singel en beginnend bij het meest noordelijke drietal, dus van west naar oost en van noord naar zuid, gaat het om de volgende straatjes:

De namen van de buitenste zes straten herinneren eraan dat in deze buurt vroeger handelaren en ambachtslieden waren gevestigd die werkten met huiden van dieren, zoals reeën, herten, beren en wolven. Run is een woord voor de gemalen eikenschors die voor het leerlooien werd gebruikt.

Filmdecor[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebied van de 9 straatjes is het filmdecor geweest van een aantal films waaronder

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie De Negen Straatjes van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.