Overleg:De 9 Straatjes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

"harten"="herten" ?? "Wolvenlooierij"?! "Run=Rund"?!?[bewerken]

Is er enige bron die aangeeft dat er een actieve wolvenhuidenlooierij was in die straat? Of berenhuidenlooierij? Over welke eeuw hebben we het dan, als er voldoende beren in de nabijheid van Amsterdam waren om ze de stad in te sturen om te verwerken?? Wolven is ook al twijfelachtig.

Verder is de gelijkschakeling 'hartenstraat' = 'hertenstraat' ongefundeerd: al in de 13e eeuw was het woord 'hert' (ervoor 'herut'). Er zijn mij geen andere voorbeelden bekend van 'hart' gebruikt in Nederlands voor 'hert', enkel in het Engels.

'Runstraat' als 'Runderstraat' is nog verder gezocht. 'Rund' komt van Germaans 'hrind/rint/rind/rent', altijd met een 'd'-klank op het einde. 'Run' daarentegen is eikenschors, gebruikt in de looierij om looizuur te maken! Dus Runstraat tussen de Looiersgracht en de Huidenstraat is nogal erg voor de hand liggend, niks geen koeien vandoen (ja, koeien waren meestverwerkte dier, of mogelijk tweede na schapen, maar niets vandoen met straatnaam). – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 82.46.44.23 (overleg · bijdragen) 7 nov 2012 09:02