Naar inhoud springen

Omval (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Omval
Wijk van Amsterdam
Kerngegevens
Gemeente Amsterdam
Stadsdeel Oost
Coördinaten 52°20'35"NB, 4°54'58"OL
Oppervlakte 15 ha.  
Overig
Postcode(s) 1096
De Omval gezien vanaf de Korte Ouderkerkerdijk aan de andere kant van de Amstel.

De Omval is een landtong aan de oostelijke oever van de Amsterdamse rivier de Amstel in het middendeel van de Weesperzijde, grenzend aan het Amstelstation in stadsdeel Oost.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Omval was oorspronkelijk een tot de gemeente Ouder-Amstel behorend schiereiland tussen een bocht in de rivier de Amstel en de in de 17e eeuw drooggelegde Watergraafsmeer. Op 1 januari 1921 is de Omval bij de gemeente Amsterdam gevoegd.

Een ets uit 1645 van Rembrandt van Rijn, die in de omgeving ook tekende, toont de Omval met op de voorgrond een vrijend paartje onder een oude wilgenboom.

In de 20e eeuw was de Omval een aan de rand van de stad gelegen bedrijventerrein. Inmiddels is het een, ook per openbaar vervoer, goed bereikbaar zakencentrum aan de rand van het Centrum.

Bedrijven[bewerken | brontekst bewerken]

Op de Omval stond tot 1964 een deel van de voormalige cacaofabriek Blooker. Het portiershuisje uit 1886 is in 2003 opnieuw opgebouwd en doet dienst als café.

Andere bedrijven die op de Omval waren gevestigd zijn onder andere conservenfabriek Puralimento, stofzuigerfabriek Efa Produka, schoensmeerfabriek Erdal, Ministerie van Defensie, een school van de PTT, houtskoolbrikettenfabriek Rijnders, mandenmakerij Westerhof, kuiperij en fusthandel Janus, Bertels Oliefabriek en de chemische fabriek Maschmeijer.

Hoogbouw[bewerken | brontekst bewerken]

Kantoortorens aan de Omval langs de Amstel.
De Amstel, in de richting van het het IJ, rechtsonder de hoogbouw aan De Omval

In 1987 keurde de Amsterdamse gemeenteraad de plannen goed om op de Omval drie naar Nederlandse schilders vernoemde kantoortorens te bouwen: de Rembrandttoren, de Mondriaantoren en de Breitnertoren. De Rembrandttoren is het hoogste gebouw van de stad.

Naast de Rembrandttoren, waar tot in de jaren 90 het hoofdkantoor van de Postbank voorheen de Rijkspostspaarbank lag, is de Hogeschool van Amsterdam met de locatie Leeuwenburg gevestigd. Met een oppervlakte van 65.000 m² is de Leeuwenburg, een van de grootste locaties van de Hogeschool. Langs de oever van de Amstel staan naast kantoorgebouwen ook appartementsgebouwen.

Historische beelden[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]