Remise Lekstraat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Remise Lekstraat
Remise Lekstraat in 2010
Remise Lekstraat in 2010
Locatie
Locatie Amsterdam
Coördinaten 52° 21′ NB, 4° 55′ OL
Status en tijdlijn
Huidig gebruik tramremise
Bouw gereed 1929
Opening 1927
Architectuur
Bouwstijl Amsterdamse School
Bouwinfo
Architect Dienst der Publieke Werken
Eigenaar Gemeentevervoerbedrijf Amsterdam
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 526708
Detailkaart
Remise Lekstraat (groot-Amsterdam)
Remise Lekstraat
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Remise Lekstraat, ook wel remise Kromme Mijdrechtstraat genoemd, is een Amsterdamse tramremise met het huisadres Kromme Mijdrechtstraat 25 in de Rivierenbuurt. Zij is gebouwd in 1927-'29 door de Dienst der Publieke Werken voor de Gemeentetram Amsterdam en nu nog in gebruik bij het trambedrijf van het GVB.

De remise werd gebouwd op de plaats van de in 1918 geopende houten noodremise bij de Watertoren aan de Amsteldijk. Bij de ingebruikname in 1929 was het de grootste tramremise van Europa. Nu is het de tweede remise van het Amsterdamse trambedrijf. Het is een eenrichtingremise, de trams rijden binnen aan de zijde van de Amsteldijk en aan de zijde van de Lekstraat eruit. Sinds enige jaren staat het gebouw op de lijst van rijksmonumenten.[1][2]

De naam Lekstraat is ontleend aan het feit dat de remise is gelegen recht tegenover de Lekstraat. Het uitrijden geschiedt via deze straat. De uitruksporen komen samen op de T-kruising van de Kromme Mijdrechtstraat en de Lekstraat in een enkelspoor naar deze straat.

Vanaf 22 juli 2018 zijn alleen nog de trams van de lijnen 3, 4, 12 en 14 in de remise ondergebracht waarbij ten hoogste 41 trams worden ingezet terwijl de remise een capaciteit voor ruim 100 trams heeft. In het verleden hebben voor kortere of langere tijd ook de lijnen 2, 5, 5A, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 13, 13E, 18, 19, 20, 21, 22, 24, 25, 26 en S vanuit de remise gereden.[3] Remise Lekstraat nu wordt alleen nog gebruikt als stalling. In de remise Havenstraat wordt nu het dagelijks onderhoud van alle trams gedaan, waardoor er dagelijks overbrengingsritten noodzakelijk zijn. Per 12 juli 2010 zijn beide remises organisatorisch samengevoegd.

Naast trams en museumtrams heeft de remise in de jaren zestig ook enige tijd onderdak geboden aan lesbussen.

Remise Zeeburg[bewerken | brontekst bewerken]

Op het Zeeburgereiland bevindt zich een dependance van de remise Lekstraat waar in een openluchtstalling de trams van lijn 26 zijn ondergebracht. Bij verhoogde inzet op lijn 4 bij bepaalde RAI-evenementen werd een aantal dienstwagens van lijn 4 ook vanuit deze remise gereden.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Tramremise Lekstraat (Amsterdam) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.