Sloterdijk Centrum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Teleport)
Ga naar: navigatie, zoeken
Sloterdijk Centrum
Wijk van Amsterdam
Kerngegevens
Gemeente Amsterdam
Stadsdeel Westpoort
Radarweg in noordelijke richting
Haarlemmerweg in oostelijke richting met linksachter het gebouw van de Belastingdienst en rechts Teleport Towers

Sloterdijk Centrum is een wijk in het Amsterdamse stadsdeel Westpoort, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Deze wijk werd voorheen aangeduid met Teleport.

Teleport is in de jaren tachtig opgezet als kantorenlocatie met een specifieke bestemming: 'Telematica'. Het beschikt daarom over uitstekende voorzieningen op dit gebied.

Sloterdijk Centrum wordt doorsneden door twee autosnelwegen: A5 (Westrandweg) en A10 (Ringweg Amsterdam), drie spoorlijnen: Amsterdam – Haarlem, Amsterdam – Zaandam en Amsterdam – Schiphol, die samenkomen bij Station Sloterdijk. Voorts is Station Sloterdijk te bereiken met metrolijn 50 en tramlijn 12.

De wijk wordt grofweg begrensd in het westen door de Seineweg, in het noorden door de Basisweg, in het oosten door de Ringweg A10, hier Einsteinweg geheten, en in het zuiden door de N200, de Haarlemmerweg. Momenteel werken er zo’n 20.000 mensen, in de toekomst worden dat er 35.000. De gemeente Amsterdam heeft hiervoor plannen ontwikkeld, onder andere door de bouw in 2010 van een nieuw tram- en busstation aan het Carrascoplein, om hierin te voorzien. Andere plannen zijn op termijn een ruimtelijk plaza rond het NS-station en het realiseren van meer centrumfuncties zoals scholen, culturele en sportvoorzieningen, hotels en winkels.

De namen van de straten zijn vernoemd naar vliegvelden in de gehele wereld onder andere:

Voor de andere straatnamen en hun verklaring zie de volgende lijst.

Millennium Tower, Crystal Toren, La Guardia Plaza, het gebouw van de Belastingdienst en Teleport Towers behoren tot de hoogste gebouwen in Amsterdam.

Externe link[bewerken]