Strandeiland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Strandeiland
Buurt van Amsterdam
Kerngegevens
Provincie Noord-Holland
Stadsdeel Amsterdam-Oost
Plaats Amsterdam
Wijk IJburg
Coördinaten 52°21'13"NB, 5°1'30"OL
Oppervlakte 150 ha[1]  
Detailkaart
Kaart van Strandeiland
De wijk IJburg in oktober 2020 met het nog onbebouwde Strandeiland

Strandeiland is een eiland en toekomstige woonbuurt van Amsterdam, in Amsterdam-Oost en de wijk IJburg. Het eiland maakt deel uit van de tweede fase van IJburg. Het eiland is anno 2020 voor het grootste deel opgespoten, maar de woningbouw is nog niet begonnen. Aan de westkant, aan de IJburgbaai, is een stadsstrand gecreëerd.

Aan de westkant is het eiland verbonden met het Centrumeiland en in het noorden zal het worden verbonden met het nog op te spuiten Buiteneiland. De wijk zal in de toekomst ook met bus en tram (de IJtram) worden ontsloten.

Op Strandeiland zullen zo'n 8.000 woningen worden gebouwd, voor circa 20 duizend bewoners, waarmee dit project tot een van de grootste toekomstige stadswijken van Amsterdam behoort. De bouw van woningen zou omstreeks 2023 kunnen beginnen. Naast de woningen komt er voor commerciële en maatschappelijke bestemmingen zo'n 120.000 vierkante meter beschikbaar en wordt er bijna 6 hectare aan groen voor recreatie gerealiseerd.[2]

Het stedenbouwkundig plan[3] laat zien dat op het zuidelijke stuk van het eiland de Muiderbuurt zal worden gebouwd, op het noordelijke stuk de Pampusbuurt. In het midden van het eiland ligt een water genaamd het Oog. De oostkant van het eiland zal de naam Oosterend krijgen. Aan de westkant wordt het huidige strand uitgebreid tot een lengte van 750 m. Aan dezelfde zijde komt er ook een haven (Havenkom), waar ook horeca voorzien is, en de Makerskade, met bedrijvigheid. Aan de zuidzijde, aan het IJmeer, komt er een ruige natuurrand.

De plannen voor Strandeiland wijken af van het originele ontwerp van de tweede fase van IJburg, toen er op dezelfde plek nog twee kleinere eilanden voorzien waren, genaamd Strandeiland in het zuiden, en Middeneiland in het noorden.