Roeterseiland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Roeterseiland
Wijk van Amsterdam
Kerngegevens
Gemeente Amsterdam
Stadsdeel Centrum
Coördinaten 52°21'47,99"NB, 4°54'46,01"OL
Overig
Postcode(s) 1018
Detailkaart
Kaart van Roeterseiland
Locatie binnen de Weesperbuurt-Plantage
Luchtfoto van de Roetersstraat en omgeving, gezien in noordelijke richting. In het midden onder de Roetersstraat. In het midden van links naar rechts de Plantage Muidergracht. Daarachter de Plantagebuurt; circa 1930. Luchtvaartafdeeling, 1920-1940.

Roeterseiland (door de Universiteit van Amsterdam vaak afgekort als REC (Roeterseilandcampus)) is de locatie van de, aan en nabij de Amsterdamse Roetersstraat gelegen gebouwen van de Universiteit van Amsterdam. Het gebied behoort tot het stadsdeel Amsterdam-Centrum. Het Roeterseiland ligt ingesloten tussen de Sarphatistraat, de Plantage Muidergracht en de Roetersstraat.

Hendrik Roeters (1617-1699), schepen en in 1673 schout van de stad Amsterdam was de eigenaar naar wie het oorspronkelijke eiland is vernoemd. Dit was kleiner en omvatte alleen het zuidelijke deel tussen de Nieuwe Achtergracht, Plantage Muidergracht, (Nieuwe) Lijnbaansgracht en de Roetersburgwal. De Roetersstraat is aangelegd op de in 1866 gedempte Roetersburgwal, de Valckenierstraat op het in 1905 gedempte deel van de Lijnbaansgracht.[1]

Vanaf de jaren 60 heeft de universiteit de exacte vakken geconcentreerd op het Roeterseiland. Deze zijn begin 21e eeuw verhuisd naar het Amsterdam Science Park in de Watergraafsmeer, dat officieel is geopend in november 2010.

Op het Roeterseiland hebben zich daarna onder andere de Faculteit Economie en Bedrijfskunde en de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen gevestigd. Ook bevindt zich hier de mensa Agora en de faciliteiten van de Stichting CREA.

De universiteitsgebouwen staan ten oosten van de Roetersstraat aan de Nieuwe Achtergracht, Nieuwe Prinsengracht, Plantage Muidergracht, Roetersstraat en Valckenierstraat. Aan de nabijgelegen Plantage Middenlaan bevindt zich de Artis Bibliotheek.[2]


Zie de categorie Roeterseiland van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.