Oostpoort (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Oostpoort
van Amsterdam
Kerngegevens
Gemeente Amsterdam
Stadsdeel Oost
Overig
Postcode(s) 1093

Oostpoort is een nieuwe wijk in Amsterdam-Oost, langs de grens van Oost en de Watergraafsmeer. De naam werd vastgesteld in december 2008 door het toenmalige stadsdeel Oost-Watergraafsmeer. Tot dan was dit gebied bekend onder naam Polderweggebied.

Het gebied[bewerken]

De wijk Oostpoort ligt aan de Polderweg tussen de Linnaeusstraat, de Ringvaart van de Watergraafsmeer en de spoorlijnen vanaf het Muiderpoortstation naar het Amstelstation en naar Hilversum. De bouw startte in september 2007.

Oostergasfabriek[bewerken]

Een belangrijk deel van deze wijk is het terrein van de vroegere Oostergasfabriek met een omvang van ruim negen hectare. Voordat met het nieuwbouwproject kon worden begonnen werd eerst een groot deel van de oude bebouwing gesloopt en moest er bodemsanering worden uitgevoerd. Enkele oude gebouwen zijn (gedeeltelijk) gehandhaafd.

Nieuwbouw[bewerken]

In de nieuwe wijk zijn onder andere gebouwd: een Stadsdeelhuis, een muziekmakerscentrum, een nieuwe sporthal (ter vervanging van de gesloopte oude Wethouder Verheijhal), een brede school, een winkelcentrum, een parkeergarage en woningen.

Op 26 maart 2014 werd het nieuwe winkelcentrum met 45 winkels voor het publiek geopend.[1]

Verkeer en vervoer[bewerken]

De wijk is bereikbaar via de Linnaeusstraat, waar ook tramlijn 9 een halte heeft. Ook vanaf het Muiderpoortstation is Oostpoort te bereiken.

Externe links[bewerken]