Amsterdam Science Park

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor het nabijgelegen spoorwegstation, zie: Station Amsterdam Science Park
Amsterdam Science Park
Wetenschapspark van Amsterdam
Kerngegevens
Gemeente Amsterdam
Stadsdeel Oost
Wijk Watergraafsmeer
Coördinaten 52° 21′ NB, 4° 57′ OL
Oppervlakte 70 ha  
Overig
Postcode(s) 1098 XG/XH
Wijknummer M56h/i
Website www.amsterdamsciencepark.nl
Foto's
Het faculteitsgebouw FNWI van de UvA. Links op de achtergrond het sportcentrum
Het faculteitsgebouw FNWI van de UvA. Links op de achtergrond het sportcentrum
Amsterdam University College

Amsterdam Science Park (Engels voor "Amsterdamse campus voor exacte wetenschappen") is een concentratiegebied voor onderzoek in Amsterdam. Het is een gebied van 70 hectare met als belangrijkste functie het leveren van voorzieningen voor natuurwetenschappelijk onderzoek, exacte wetenschap, ICT en biologie. Het gebied, gelegen in de Watergraafsmeer in het oosten van Amsterdam, wordt ontwikkeld tot internationaal kenniscomplex, waar samenwerking tussen wetenschappelijk onderwijs, onderzoek en kennisintensieve bedrijvigheid gestimuleerd wordt.

Op Amsterdam Science Park bevinden zich woningen, ruim 90 bedrijven gespecialiseerd in ICT en biologie, de bètafaculteit van de Universiteit van Amsterdam en wetenschappelijke instituten. Daarnaast zijn er meerdere horecagelegenheden en een sport-accommodatie.

Onderzoek[bewerken | brontekst bewerken]

In het gebied zijn verschillende onderzoeksinstituten gevestigd, waaronder Nikhef, AMOLF en het CWI. Ook SARA Nationaal HPC Centrum heeft er zijn hoofdlocatie. SARA en Nikhef herbergen elk een van de acht knooppunten van de Amsterdam Internet Exchange.

Het complex biedt onderdak aan acht onderzoeksinstituten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI): Institute for Logic, Language and Computation, Institute of Physics, Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica, Instituut voor Informatica, Korteweg-de Vries Instituut voor Wiskunde, Sterrenkundig Instituut 'Anton Pannekoek', Swammerdam Institute for Life Sciences en Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

De Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) van de Universiteit van Amsterdam (UvA) werd officieel geopend in november 2010. De volgende opleidingen zijn alle ondergebracht in het gebouw op het Science Park:

In 2012 vestigde het Amsterdam University College zich ook op Science Park Amsterdam.

Ligging en bereikbaarheid[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebied is bereikbaar via station Amsterdam Science Park. Buslijn 40 rijdt via Amsterdam Science Park in de richtingen van het Amstelstation en het Muiderpoortstation. Daarnaast wordt het gebied ontsloten door de Kruislaan en de in oktober 2005 geopende Carolina MacGillavrylaan. Het deel van de Kruislaan na de MacGillavrylaan kreeg op 1 januari 2009 de nieuwe straatnaam "Science Park".

Schaaktoernooi[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2011 wordt er elke zomer een schaaktoernooi georganiseerd, het Amsterdam Science Park Chess Tournament.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Science Park Amsterdam van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.