Amsterdam University College

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Amsterdam University College
Het gebouw van het Amsterdam University College
Afkorting AUC
Locatie Amsterdam, Vlag van Nederland Nederland
Type Liberal arts college
Rector Martin van Hees
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Het Amsterdam University College (AUC) is een openbaar liberal arts college, gevestigd aan de rand van het Amsterdam Science Park in het oostelijk deel van Amsterdam (Watergraafsmeer). Er staan ongeveer 900 studenten ingeschreven uit meer dan 60 landen, waaronder Nederland. Al het onderwijs wordt gegeven in het Engels.

Het college werd gesticht in 2009 als een gezamenlijk initiatief van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam en heeft een zwaartepunt in de bètawetenschappen. Hoewel het AUC zijn eigen campus heeft, kunnen de studenten ook faciliteiten gebruiken van de beide moederuniversiteiten. Het college is er één in een recente reeks van universiteitscolleges in Nederland, waarmee in dit land liberal arts-opleidingen (honors colleges) naar Amerikaans model zijn geïntroduceerd. Deze term verwijst naar bredere academische curricula, die minder strikt vakmatig, beroepsmatig of technisch georiënteerd zijn.

Het AUC biedt een driejarige bachelor Liberal Arts and Sciences, een studieprogramma in de sociale wetenschappen, de geesteswetenschappen en de exacte wetenschappen. De studenten krijgen hiermee een brede academische oriëntatie, die als basis dient voor verdere specialisatie. Tijdens de opleiding kunnen zij zelf accenten aanbrengen en ten dele hun eigen studieprogramma samenstellen. Het AUC legt verder de nadruk op de 'academische kern', een ondersteunend deelprogramma,[1] dat een groot deel van het curriculum uitmaakt.

Gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebouw van het AUC, in 2012 opgeleverd, is een ontwerp van Mecanoo-architecten in Delft. Het omvat 5.800 m² aan klaslokalen, een bibliotheek, restaurant, common room (woonkamer), projectkamers, vergaderzalen en werkplekken. In 2013 won het de Amsterdamse Architectuur Prijs (Gouden A.A.P.).

Bestuur[bewerken | brontekst bewerken]

Oprichtend decaan en eerste rector van het College in 2009 was Marijk van der Wende, die in functie bleef tot 1 januari 2015.

Verwante artikelen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]