Naar inhoud springen

Museumkwartier (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Museumkwartier
Wijk van Amsterdam
Kerngegevens
Gemeente Amsterdam
Stadsdeel Zuid
Coördinaten 52°21'22,104"NB, 4°52'33,902"OL
Oppervlakte 139 ha  
Overig
Postcode(s) 1071

Het Museumkwartier is een wijk in Amsterdam, in het stadsdeel Zuid, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De wijk had 0 inwoners per 1 januari 2023. Op centraal stedelijk niveau wordt de wijk aangeduid als buurtcombinatie K47 (Museumkwartier) en K50 (Duivelseiland). De oppervlakte van het Museumkwartier is 138,55 hectare.

Het Museumkwartier wordt begrensd door: Emmastraat, Koninginneweg, dwars door het Vondelpark (van Kattenlaan richting Emmastraat), Vondelpark (noordgrens), Zandpad, Singelgracht, Boerenwetering en het Noorder Amstelkanaal.

De naam van de wijk is ontleend aan drie belangrijke musea, het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum en het Van Gogh Museum. Deze liggen alle aan het Museumplein. Omdat naast deze musea ook het Concertgebouw in deze wijk ligt, wordt ook de naam Concertgebouwbuurt gebruikt. De belangrijkste winkelstraten in de wijk zijn de P.C. Hooftstraat, de Van Baerlestraat en de Cornelis Schuytstraat.

De tramlijnen 2, 3, 5 en 12 rijden door de wijk.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

In 1874 werd de Onteigeningswet aangenomen voor de bouw van het Rijksmuseum en een deftige woonwijk. Met de aanleg van de woningen werd gewacht tot de Koninklijke Waskaarsenfabriek, gelegen tussen de latere Pieter de Hoochstraat en de Nicolaas Maesstraat, in 1906 sloot. Het stratenpatroon ontstond vanaf 1902 en was gebaseerd op ontwerpen van Pierre Cuypers uit 1891. Vanaf 1907 werd het Museumkwartier bebouwd. De mooiste straat is volgens velen de Jan Luijkenstraat. De huizen worden hier gekenmerkt door vele jugendstil-elementen.