Tramlijn 2 (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lijn 2
Lijn 2 door de Leidsestraat.Lijn 2 door de Leidsestraat.
Totale lengte9,1 km
Aangelegd doorGemeentetram Amsterdam (GTA)
Geopend
28 december 1903: DamKoninginneweg
Huidige statusin gebruik
Aantal sporen2
Soort sporentramdienst
MaterieelCombino & 15G
Treindienst doorGVB
Lijn 2
BSicon .svguKBHFa Centraal Station
BSicon .svguHST Nieuwezijds Kolk
BSicon .svguHST Dam
BSicon .svguABZgr trams 13 & 17
BSicon .svguHST Paleisstraat
BSicon .svguHST Koningsplein
BSicon .svguHST Keizersgracht
BSicon .svguHST Prinsengracht
BSicon .svguHST(L) Leidseplein
BSicon uABZg+lr.svg
BSicon uKRZ.svg
trams 1, 5, 7 & 19
uHST(R) Leidseplein
uABZgr tram 1
uHST Museumplein
BSicon uABZgl.svg
BSicon uKRZ.svg
trams 3, 5 & 12
uHST Cornelis Schuytstraat
uHST Valeriusplein
uHST(R) Amstelveenseweg
uHST(L) Amstelveenseweg
uWBRÜCKE1 Zeilbrug over de Schinkel
uHST Hoofddorpplein
uHST Westlandgracht
uSKRZ-Au A10
uHST Delflandlaan
uTHSTu Heemstedestraat
metro  50   51 
umKRZu Spoorlijn Amsterdam Centraal - Schiphol
uHST Johan Huizingalaan
uHST Louwesweg
uHST Laan van Vlaanderen
uHST Centrum Nieuw Sloten
uBHF Oudenaardeplantsoen
uWSLr
Kaart
Kaart

Gvba2.png Tramlijn 2 is een tramlijn in Amsterdam op de route Centraal StationLeidsepleinHoofddorppleinNieuw Sloten (Oudenaardeplantsoen).

Beknopte geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Links: tramlijn 2 met motorwagen 16, Rechts: tramlijn 1 met motorwagen 105 op de hoek van het Spui en de Nieuwezijds Voorburgwal; circa 1906.
Tramlijn 2 op het Singel bij het Koningsplein; circa 1915.
Polygoon-journaal uit maart 1928 met opnamen van druk stadsverkeer in het centrum van Amsterdam. Verkeersregeling door politie agenten met nieuwe mechanische verkeersborden. Veel verkeer, auto's, trams, fietsers, bakfietsen, handkarren, voetgangers; agent regelt het verkeer met een mechanisch klapbord. Beelden van de Raadhuisstraat, Nieuwezijds Voorburgwal, Leidseplein, Leidsebosje en Leidsestraat met langsrijdende trams van de lijnen 1, 2, 3 en 17.
Motorwagen 481 op lijn 2 bij het Centraal Station; 20 april 1957.
Tramlijn 2 met gelede wagen 863 (1G) op de Nieuwezijds Voorburgwal; 1976.

De Amsterdamse tramlijn 2 werd ingesteld op 28 december 1903 en had toen de route: DamNieuwezijds VoorburgwalLeidsestraatLeidsepleinStadhouderskadeP.C. HooftstraatVan BaerlestraatWillemsparkwegKoninginneweg.

De Leidsestraat is te smal voor twee trambanen naast elkaar, daarom was hier enkelspoor. In 1980 werd dit vervangen door strengelspoor, zodat er geen wissels meer nodig zijn. Op de bruggen zijn haltes met dubbelspoor zodat de trams van tegengestelde richting elkaar daar kunnen passeren.

Op 12 maart tot 23 juli 1904 werd de lijn tijdelijk verlengd naar het IJveer. Op 18 maart 1906 werd via de Nieuwezijds Voorburgwal doorgereden naar het Centraal Station. Op 20 mei 1906 werd de lijn verlengd langs de Koninginneweg naar het kringspoor Saxen Weimarlaan/Sophialaan.

Op 6 juli 1911 ging lijn 2 doorrijden naar de De Ruijterkade (IJveer). Met de komst van Kringlijn 22 op 4 augustus 1921 werd deze lijn ingekort tot het Stationsplein.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de lijn pas na bijna twee jaar op 14 april 1947 heringesteld. Op 13 augustus 1948 werd de lijn verlengd via de Zeilstraat naar het Hoofddorpplein. Op 18 oktober 1958 werd de route via de HobbemastraatP.C. Hooftstraat verlaten en werd voortaan gereden via de Overtoom en de Eerste Constantijn Huygensstraat (Vondelbrug).

In het kader van de nota Lijnen voor morgen lag het in de bedoeling dat lijn 2 zou worden opgeheven maar dit mocht pas gebeuren als lijn 16 volledig op vrije baan was gebracht. Uiteindelijk bleef lijn 2 toch gehandhaafd en werd deze, nadat eerst overwogen was het uiteinde te verwisselen met lijn 16, verlengd naar Slotervaart. Op 6 oktober 1975 kwam de verlenging tot stand via de Heemstedestraat en Johan Huizingalaan naar de Louwesweg in Slotervaart-Zuid. In september 1991 werd lijn 2 nogmaals verlengd via de Antwerpenbaan naar Nieuw Sloten waarbij de tram er, net als destijds bij lijn 17 in Osdorp, er eerder was dan de bewoners. In 1992 kwam de omlegging via de HobbemastraatPaulus Potterstraat in gebruik, ter vervanging van de omweg via de Overtoom.

Oorspronkelijk had lijn 2 na enkele jaren plaats moeten maken voor lijn 16, die vanaf het Haarlemmermeerstation via een nieuwe route onder of boven de Schinkel en via de Henk Sneevlietweg naar Nieuw Sloten en de Middelveldsche Akerpolder ten westen van Osdorp zou worden verlengd. Daartoe zou het reeds aangelegde traject vanaf het eindpunt in Sloten via de Vrije Geer en een nieuwe brug over de Slotervaart worden verlengd naar de Akersingel, de centrale hoofdweg in de wijk. Als gevolg van het referendum in 1995 'Redt het Weilandje van Sloten' is dit niet doorgegaan. Het weilandje bleef onbebouwd, lijn 2 bleef op haar route gehandhaafd. De tramverbinding naar De Aker, zoals de wijk thans wordt genoemd, wordt sinds 2001 verzorgd door lijn 1, die in Osdorp vanaf Meer en Vaart een nieuwe route kreeg.

Het drukke verkeer in de Zeilstraat en op het Hoofddorpplein en het openen van de daartussen gelegen brug belemmeren vaak het tramverkeer.

Tramlijn 2 is door National Geographic uitgeroepen tot nummer 9 in de top 10 van beste tramritten ter wereld, omdat een groot deel van de Amsterdamse toeristische hoogtepunten gepasseerd wordt.[1][2] Het gevolg is veel oponthoud door toeristen. Daarom is het GVB medio mei 2015 begonnen een proef om kaartjesautomaten op enkele tramhaltes te plaatsen.

In het najaar van 2014 vervielen de haltes Jacob Obrechtstraat, Emmastraat en Martelaarsgracht. In 2021 werden de haltes Rijksmuseum en Paulus Potterstraat (Stedelijk museum) samengevoegd tot halte Museumplein.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Overstapjes, Een tramrit door de geschiedenis van lijn 2. Door R.A.M. Platjouw. Amsterdam, 1989.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Tramlijn 2 (Amsterdam) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.