Strengelspoor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Strengelspoor in de Leidsestraat in Amsterdam

Strengelspoor is dubbelspoor waarbij de rails in elkaar verstrengeld zijn, zodat het slechts iets meer ruimte in beslag neemt dan enkelspoor. De linker rails en de rechter rails van de sporen liggen bijna tegen elkaar aan.

Het voordeel van strengelspoor boven enkelspoor is dat er geen (storingsgevoelige) wissels nodig zijn. Het nadeel ten opzicht van gewoon dubbelspoor is dat railvoertuigen elkaar niet kunnen passeren — de capaciteit is dus gelijk aan enkelspoor.

Strengelspoor wordt bijvoorbeeld toegepast bij tramlijnen in smalle straten, waar geen ruimte is voor gewoon dubbelspoor.

In Amsterdam is strengelspoor te vinden in de Leidsestraat (tramlijnen 1, 2 en 5), in de Amstelstraat (tramlijn 9 en 14) en in de Czaar Peterstraat (tramlijn 10). In de Czaar Peterstraat wordt het strengelspoor alleen toegepast bij de halte Eerste Leeghwaterstraat, om binnen de beperkte breedte die deze straat biedt toch een halte te creëren voor beide richtingen. Voor dit compromis werd gekozen om de monumentale bomen ter plaatse te kunnen handhaven. Ook onder het spoorviaduct bij de Planciusstraat ligt strengelspoor. Ten slotte beschikte ook de tijdelijke hulpbrug (2009-2012) naast de Hogesluis (brug nr. 246) over de Amstel over een stukje strengelspoor.

In Den Haag was tot begin 2005 strengelspoor te vinden in de Grote Marktstraat. Dit is verwijderd na ingebruikname van de tramtunnel onder de Grote Marktstraat.

Het strengelspoor in Voorschoten (Schoolstraat, 1924-1962) wordt beschreven in De donkere kamer van Damokles van W.F. Hermans.

In Leiden was strengelspoor op enkele plaatsen een optie in het niet uitgevoerde geplande tracé van de RijnGouwelijn. De provincie wenste een route door de binnenstad, maar sommige straten en bochten boden zo weinig ruimte dat dubbelspoor niet mogelijk was of te veel onveilige situaties opleverde. Dat was bijvoorbeeld het geval in de Breestraat, die een winkelpromenade zou moeten worden. In Groningen werd bij de plannen voor de Regiotram gedacht aan de toepassing van strengelspoor in het smalste gedeelte van de Oosterstraat.

Foto’s[bewerken]

Zie ook[bewerken]