Blauwpoortsbrug (Leiden)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Blauwpoortsbrug
De Blauwpoortsbrug in Leiden
De Blauwpoortsbrug in Leiden
Algemene gegevens
Locatie Leiden
Coördinaten 52° 10′ NB, 4° 29′ OL
Overspant Oude Singel
Breedte 14,51 m
Doorvaarthoogte 1,00 / 1,30 / 1,65 / 1,25 m
Doorvaartbreedte 4,10 / 6,03 / 7,68 / 3,98 m
Beheerder Gemeente Leiden
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer 515088
Bouw
Bouwperiode 1910-1911
Opening 1911
Gebruik
Huidig gebruik Bussen, taxi's, voetgangers en fietsers
Weg Morsstraat/Haarlemmerstraat
Architectuur
Type Rolbasculebrug
Architect(en) J.H.E. Rückert
Materiaal Metselwerk, staal
Bijzonderheden Bruggenregister Leiden 44
Blauwpoortsbrug (Leiden)
Blauwpoortsbrug (Leiden)
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Blauwpoortsbrug is een rolbasculebrug in het centrum van de Nederlandse stad Leiden. De brug ligt over de Oude Singel in het verlengde van de Morsstraat en de Haarlemmerstraat, nabij de Beestenmarkt. Als de brug open gaat wordt het contragewicht in de kelder over een rolbaan geschoven.

Geschieden is[bewerken]

Eerdere bruggen (reeds bekend vanaf 1350) op deze plek hoorden bij de Lopsenpoort (of de latere Blauwpoort). In het voormalig brugwachtershuisje van de brug is een gevelsteen ingemetseld, die herinnert aan de in 1739 afgebroken Blauwe Poort. Over de brug liep een paardentram.

Omdat de in 1866 gebouwde draaibrug niet sterk genoeg was voorde elektrische tram werd deze in 1910 en 1911 vervangen naar ontwerp van Nederlands ingenieur en stedenbouwkundige ir. J.H.E. Rückert. De brug werd een ijzeren rolbasculebrug met elektrisch mechanisme. Over de brug gingen twee tramsporen lopen, namelijk de Blauwe en Gele Tram, die een slinger vanaf de Steenstraat in de richting van de Prinsessekade maakten. Deze tramlijnen liepen tot 1961 over de brug.

Het oorspronkelijk beweegbare middelste brugdeel is in 1980 vastgezet. Bij de renovatie in de jaren 1991-1993 is dat weer ongedaan gemaakt. Sinds 2000 is de brug met bijbehorende brugwachtershuisje een rijksmonument. Het brugwachtershuisje bevatte oorspronkelijk een politiepost en was in de jaren negentig enige tijd in gebruik als viswinkel en bloemenkiosk.

Thans wordt de brug veel gebruikt voor busvervoer en fietsverkeer en is behoudens bestemmingsverkeer gesloten voor overig gemotoriseerd verkeer.

Foto's[bewerken]