P.C. Hooftstraat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
P.C. Hooftstraat
Zicht op een deel van de P.C. Hooftstraat
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam
Stadsdeel Zuid
Wijk Museumkwartier
Begin Stadhouderskade
Eind Vondelpark
Lengte 0,7 km
Algemene informatie
Genoemd naar Pieter Cornelisz. Hooft
Naam sinds 1872
Bebouwing winkels
Portaal  Portaalicoon   Amsterdam

De Pieter Cornelisz Hooftstraat, meestal P.C. Hooftstraat genoemd en door sommigen de PC, is een straat in Amsterdam-Zuid. De straat werd in 1872[1] vernoemd naar de geschiedkundige, dichter en toneelschrijver Pieter Corneliszoon Hooft (1581-1647). De straat loopt vanaf de Stadhouderskade tot aan het Vondelpark en wordt gekruist door de Hobbemastraat en de Van Baerlestraat. Tegenwoordig is de P.C. Hooftstraat een chique winkelstraat.

In 1883 verscheen de paardentram in deze straat die de verbinding verzorgde tussen de Dam en de Willemsparkweg, een der nieuwe chique buurten van Amsterdam-Zuid. In 1903 werd deze vervangen door de nieuwe elektrische tramlijn 2. Een jaar later kwam tramlijn 3 er bij. Sinds 1913 werd staduitwaarts door de Hobbemastraat gereden. Deze lijnvoering bleef bestaan totdat de Vondelbrug van rails werd voorzien en de beide lijnen vanaf 1958 deze route gingen volgen.

Dure winkelstraat[bewerken | brontekst bewerken]

De laatste decennia van de 20e eeuw heeft de P.C. Hooftstraat zich ontwikkeld tot de duurste winkelstraat van Nederland. De straat bevat veelal exclusieve kledingwinkels en enkele dure appartementen.

De laatste jaren[(sinds) wanneer?] worden getypeerd door de komst van winkels van grote luxemerken als Cartier (1997), Louis Vuitton (nov. 2002), Chanel (febr. 2005) en Hermès (mei 2007). Jeansmerk G-Star opende er in september 2008 zijn zogenaamde 'flagship store'. In het najaar van 2009 heeft het bekende Amerikaanse juweliersmerk Tiffany & Co een winkel in de straat geopend.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • De arts en chirurg Lambert van Kleef was van 1873 tot 1876 een van de eerste bewoners van de P.C. Hooftstraat (hoek Hobbemastraat). Van Kleef was al officier van gezondheid en studeerde aan het Athenaeum Illustre voor het burgerlijk artsexamen. Hij zou later uitgroeien tot een van de bekendste chirurgen van Nederland.[2]
  • Sports utility vehicles (SUV's) worden ook wel 'PC-Hoofttractoren' genoemd, aangezien ze vaak in de straat aan te treffen zijn.
  • Op 9 maart 2006 werd in de P.C. Hooftstraat de eerste Glamour Stiletto Run, een hardloopwedstrijd over 75 meter voor 150 personen op hakken van minimaal 7 centimeter hoog, gehouden. De prijs, een shoppingtrip van € 10.000 in de P.C. Hooftstraat, werd gewonnen door Nancy Karels.[3]
  • In 2008 vond voor het eerst het PC Catwalk Event plaats in de PC Hooftstraat, met een spectaculaire catwalk van 320 meter. Laatste zondag van augustus.
  • Er is een televisieprogramma van de KRO over Amsterdam Oud-Zuid waarin de P.C. Hooftstraat centraal staat. Het programma heet Bij ons in de PC en wordt gepresenteerd door Jort Kelder.
  • Ter gelegenheid van EuroPride 2016 werd bij de hoek van de P.C. Hooftstraat en de Van Baerlestraat een tijdelijk gaybrapad aangelegd in combinatie met het officiële zebrapad aldaar.
  • Hoewel de P.C. Hooftstraat vaak wordt geassocieerd met Amsterdam, hebben veel andere plaatsen in Nederland ook een P.C. Hooftstraat of -laan, meestal gelegen in een woonwijk.
  • De gebouwen nrs. 94 en 96 werden in 2014/2015 geheel afgebroken en herbouwd onder de naam Crystal houses, waar in 2019 Hermès een filiaal opende.
Zie de categorie P.C. Hooftstraat, Amsterdam van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.