Cartier (juweliershuis)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Winkel van Cartier in Hongkong

Cartier is de naam van een Frans juweliershuis gespecialiseerd in het maken van zeer luxueuze sieraden, waaronder ringen, armbanden, oorbellen, kettingen en horloges. Tegenwoordig is Cartier eigendom van de Compagnie Financière Richemont SA.

Cartier is vooral bekend van de internationaal beroemde horloges die wereldwijd gezien worden als statussymbool.

Geschiedenis[bewerken]

Cartier werd omstreeks 1900 opgericht door Louis Cartier, een Franse goudsmid die in 1904 het eerst echt werkende polshorloge uitvond. Cartier was het eerste sieradenmerk ter wereld, voorheen waren er alleen zelfstandige opererende sieraadontwerpers. Na de Eerste Wereldoorlog vestigde Cartier zich in Zwitserland en groeide uit tot grootste sieradenfabriek ter wereld.

Cartier heeft slechts vijf verschillende horlogemodellen. Deze modellen zijn echter in ontelbare verschillende variaties verkrijgbaar.

Modellen van Cartier[bewerken]

Cartier Santos[bewerken]

Cartier Santos, 1988

In 1904 vroeg de beroemde luchtvaartpionier Alberto Santos-Dumont aan zijn vriend Louis Cartier om voor hem klok te maken waarmee hij tijdens het vliegen de tijd kon zien. Voorheen droeg hij, net als elke andere piloot, altijd een zakhorloge bij zich. Cartier maakte een uurwerk in een rechthoekige kast van 350 mm lang en 250 mm breed. De tijd werd aangegeven door Romeinse cijfers en in kleine Arabische cijfers werden de seconden aangegeven. Het horloge had drie wijzers: voor uren, minuten en seconden. Het horloge werd met een leren band om de pols van de piloot gemaakt. Deze uitvinding was revolutionair: het polshorloge was geboren.

Cartier noemde het horloge Santos en vandaag de dag wordt de Santos nog steeds geproduceerd. Er zijn talloze variaties van de Santos maar het basisprincipe (rechthoekige kast met Romeinse cijfers) blijft hetzelfde.

Cartier Tank[bewerken]

Louis Cartier had al veel succes met zijn Santoshorloge toen hij in 1916 door het Franse leger werd gevraagd om een horloge voor hun soldaten te maken. De Eerste Wereldoorlog was immers in volle gang en veel officieren hadden een horloge nodig om de tijd in de loopgraven af te lezen. Een zakhorloge raakte snel kwijt en het Santos polshorloge was te groot en te kwetsbaar om in de loopgraaf te dragen. Daarom besloot Cartier een nieuw horloge te ontwerpen: het eveneens een rechthoekige kast, maar was veel kleiner dan de Santos. Ook was de kast uit één blok staal geslepen, waardoor de kast aanzienlijker sterker en beter was. De meest bijzondere ontwikkeling was de stalen band die bestond uit aan elkaar geschroefde stalen plaatjes (een leren band was veel te kwetsbaar). Omdat deze band veel leek op de rupsband van een legertank kreeg het horloge de bijnaam Tank.

De Tank werd het standaardhorloge van het Franse leger. Het was het eerste polshorloge ter wereld met een stalen band en ook het eerste horloge dat met massaproductie gemaakt werd: doordat veel soldaten sneuvelden moesten er in snel tempo nieuwe horloges gemaakt. Op kosten van het Franse leger kon Cartier zijn gehele fabriek mechaniseren.

Na de oorlog mochten alle soldaten hun horloge mee naar huis nemen. Hierdoor werd een Cartier Tank-horloge een symbool van heldhaftigheid en moed. Louis Cartier besloot hier handig op in te spelen en ging ook Tankhorloges verkopen aan particulieren. Mannen die voor held wilden spelen, maakten nu met een gekocht Tankhorloge indruk op de vrouwen.

De Cartier Tank wordt, vandaag de dag, nog steeds door velen gedragen.

Cartier Pascha[bewerken]

In de jaren vijftig verscheen het eerste horloge wat speciaal voor vrouwen gemaakt werd. De Pascha was een klein, rond, plat horloge met een zeer klein uurwerk erin. Later werden ook heren versies van de Pascha gemaakt, deze herenversies bevatten meestal chronografen.

Cartier Roadster[bewerken]

In de jaren zestig kwam Cartier op de markt met een horloge dat speciaal gemaakt was voor autocoureurs: de Roadster. Dit horloge had een ovale kast en bevatte een chronograaf met tachymeter. Een tachymeter dient om de snelheid te kunnen meten. Het horloge heeft ook een datumaanduiding, die zich bevindt achter een vergrootglas.

Cartier Panther[bewerken]

De panther is een klein, plat horloge met een vierkante kast. Het heeft een kwartsuurwerk en meestal geen speciale opties. Slechts zelden heeft het een datumaanduiding. De Panther wordt meestal door vrouwen gedragen.

Winkels[bewerken]

Cartierwinkels zijn te vinden in onder meer:

Bibliografie (selectie)[bewerken]

  • Albright, M. (2009) Read my pins, stories from a diplomat's jewel box. New York: HarperCollins Publishers. ISBN 9780060899189

Externe link[bewerken]