Alberto Santos-Dumont

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alberto Santos-Dumont

Alberto Santos-Dumont (Cabangu (Minas Gerais), 20 juli 1873Guarujá (São Paulo), 23 juli 1932) was een Braziliaanse luchtvaartpionier. Hij was de eerste die in Europa een vlucht uitvoerde met een toestel dat zwaarder was dan lucht.

Luchtballonnen en luchtschepen[bewerken]

Santos-Dumont raakte gefascineerd door vliegen toen hij in 1888 voor het eerst een luchtballon zag in São Paulo. Hij had een fascinatie voor het werk van Jules Verne dat ook vol zat met uitvindingen en hij wilde deze wereld werkelijkheid maken. Hij verhuisde voor zijn studie naar Parijs en in juli 1898 vloog hij in zijn eerste luchtballon, de Brazil. Omdat luchtballonnen niet bestuurd konden worden, begon hij met het ontwikkelen van een luchtschip. Na enkele mislukkingen, lukte het hem een reis van dertig minuten te maken en met de Nº 6 vloog hij op 19 oktober 1901 om de Eiffeltoren.

Vliegtuigen[bewerken]

Alberto Santos-Dumont met zijn Demoiselle

Nadat de eerste berichten uit de Verenigde Staten kwamen dat de gebroeders Wright een vlucht hadden gemaakt met een toestel dat zwaarder dan lucht was, werd dat zijn volgende fascinatie. Op 23 oktober 1906 maakte hij voor een verzamelde menigte in het Bagatelle Park in Neuilly de eerste vlucht. Op 12 november 1906 brak hij het wereldrecord met een vlucht van 220 meter. Vervolgens ontwierp hij een vliegtuig dat zo licht en klein was dat het vervoerd kon worden met een auto, de Demoiselle.

Levenseinde[bewerken]

Rond deze tijd werd bij hem de ziekte multiple sclerose vastgesteld. Hij trok zich terug en verhuisde naar zijn vaderland Brazilië, waar hij 23 juli 1932 zelfmoord pleegde. Naar men zegt onder andere omdat hij teleurgesteld was over het gebruik van vliegtuigen in oorlogsvoering.

In Brazilië wordt hij als een held bejubeld. De stad Santos Dumont, de luchthaven Santos-Dumont in Rio de Janeiro en een snelweg zijn naar hem vernoemd.

Zijn huis in de zomerresidentie van de keizers van Brazilië, Petrópolis, is tegenwoordig een klein museum.

In 2015 verscheen het boek De gevleugelde, een historische roman over zijn leven, van de Nederlandse schrijver Arthur Japin.