Alberto Santos-Dumont

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alberto Santos-Dumont
Alberto Santos-Dumont
(ca.1902), Zaida Ben-Yusuf, Library of Congress
Algemene informatie
Geboren 20 juli 1873
Cabangu, Palmira (Minas Gerais)
Overleden 23 juli 1932
Guarujá (São Paulo)
Nationaliteit Braziliaanse
Handtekening
Handtekening
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Alberto Santos-Dumont (Cabangu, Palmira (Minas Gerais)[1], 20 juli 1873Guarujá (São Paulo), 23 juli 1932) was een Braziliaanse luchtvaartpionier. Hij was de eerste die in Europa een vlucht uitvoerde met een toestel dat zwaarder was dan lucht.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Santos-Dumont was de zoon van een rijke koffieplanter. Hij raakte gefascineerd door de luchtvaart toen hij in 1888 voor het eerst een luchtballon zag in de stad São Paulo. Hij had een fascinatie voor het werk van Jules Verne dat vol zat met nieuwe uitvindingen en hij wilde deze wereld werkelijkheid maken.

Luchtballonnen en luchtschepen[bewerken | brontekst bewerken]

No 5, mislukte poging om binnen 30 minuten van Aero-Club de France in Saint-Cloud naar de Eiffeltoren en terug te vliegen.
(1901), Smithsonian Institution

Hij verhuisde voor zijn studie naar Parijs en in juli 1898 vloog hij in zijn eerste luchtballon, de Brazil. Omdat luchtballonnen niet bestuurd konden worden, begon hij met het ontwikkelen van een luchtschip. Na enkele mislukkingen, lukte het hem om met de No 6 op 19 oktober 1901 een prijs van 100.000 francs te winnen, door binnen 30 minuten om de Eiffeltoren te vliegen. Hij bouwde in totaal veertien luchtschepen.

Vliegtuigen[bewerken | brontekst bewerken]

Alberto Santos-Dumont met zijn Demoiselle

Nadat hij van Octave Chanute hoorde dat de gebroeders Wright een vlucht hadden gemaakt met een vliegtuig, werd dat zijn volgende fascinatie. Op 23 oktober 1906 maakte hij voor een verzamelde menigte in het Bagatelle Park in Neuilly de eerste vlucht met een toestel dat was gebouwd door Gabriel Voisin. Op 12 november 1906 brak hij het wereldrecord met een vlucht van 220 meter. Vervolgens ontwierp hij een vliegtuig dat zo licht en klein was dat het vervoerd kon worden met een auto, de Demoiselle.

Levenseinde[bewerken | brontekst bewerken]

Rond deze tijd werd bij hem de ziekte multiple sclerose vastgesteld. Hij trok zich terug en verhuisde naar zijn vaderland Brazilië, waar hij op 23 juli 1932 zelfmoord pleegde. Naar men zegt onder andere omdat hij teleurgesteld was over het gebruik van vliegtuigen in oorlogsvoering.

Braziliaanse held[bewerken | brontekst bewerken]

In Brazilië wordt hij als een held bejubeld. De stad Santos Dumont, de luchthaven Santos-Dumont in Rio de Janeiro en een snelweg zijn naar hem vernoemd.

Zijn huis in de zomerresidentie van de keizers van Brazilië, Petrópolis, is tegenwoordig een klein museum.

In 2015 verscheen het boek De gevleugelde, een historische roman over zijn leven, van de Nederlandse schrijver Arthur Japin.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Alberto Santos-Dumont van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.