Compagnie Financière Richemont SA

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Richemont
Logo
Oprichting 1988
Oprichter(s) Anton Rupert
Sleutelfiguren Johann Rupert (voorzitter)
Richard Lepeu (CEO)
Hoofdkantoor Genève, Zwitserland
Producten juwelen, horloges, schrijfgerei, kleding
Sector luxegoed
Omzet/jaar CHF 11,076 miljard (2016)
Winst/jaar Gestegen CHF 2,227 miljard (2016)
Website richemont.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

De Compagnie Financière Richemont SA, beter bekend als Richemont, is een Zwitserse luxegoed conglomeraat. Het is vooral actief in juwelen, horloges, schrijfgerei en kleding en houdt haar hoofdkantoor in Genève. In 1988 werd het bedrijf opgericht door de Zuid-Afrikaanse zakenman Anton Rupert. Het is tegenwoordig beursgenoteerd aan de JSE en de SIX. Het bedrijf maakt onderdeel uit van de Swiss Market Index aandelenindex.

Activiteiten[bewerken | bron bewerken]

In het gebroken boekjaar tot eind maart 2016 werd 55% van de omzet gerealiseerd met de verkoop van juwelen, een derde van de omzet was afkomstig van de verkoop van horloges en de rest werd behaald met andere producten als leder- en schrijfwaren.[1] Ruim de helft van de omzet wordt gerealiseerd in eigen winkels of via eigen internetkanalen.[1]

Azië is de grootste afzetregio met bijna 40% van de omzet, gevolgd door Europa waar ongeveer een derde van de omzet werd behaald. In Noord- en Zuid-Amerika werd een zesde van de omzet gerealiseerd en in Japan iets minder dan 10%.[1]

Enkele belangrijke onderdelen van Richemont zijn:

Richemont nam in 2010 een meerderheidsbelang van 93% in Net-a-Porter.[2] Net-a-Porter is marktleider in de verkoop van luxe artikelen via het internet.[2] In 2015 fuseerden Net-a-Porter met het Italiaanse Yoox. Richemont werd hiermee voor de helft eigenaar van het gefuseerde Yoox en Net-a-Porter.[2] Na de fusie is de combinatie verder gegaan onder de naam Yoox Net-a-Porter Group.[2] Yoox Net-a-Porter is ook beursgenoteerd aan de Borsa Italiana.

Aandeelhouders[bewerken | bron bewerken]

Compagnie Financière Rupert, een Zwitsers fonds, heeft 9,1% van de aandelen in handen die 50% van het stemrecht vertegenwoordigen. Johann Rupert is de enige bestuurder van dit fonds waarmee de familie van de oprichter de belangrijkste stem heeft.

Externe link[bewerken | bron bewerken]