Statussymbool

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een statussymbool is een pronkstuk dat symbool staat voor de sociale status die een persoon of organisatie bezit of nastreeft. Vrijwel alles is geschikt als statussymbool, op voorwaarde dat het voor de grote massa onbereikbaar is. In het bijzonder dient een statussymbool om zich te onderscheiden binnen de eigen groep of van lagere groepen in de sociale stratificatie. Zo zal een 'gewone' Porsche bij de jet set weinig indruk maken, het moet een bijzonder type of exemplaar zijn (bij mensen met oud geld zal het bezit van een dergelijke extravagante auto echter aanduiden dat men behoort tot de nouveau riche en daardoor juist statusverlagend werken). In andere bevolkingsgroepen kan een Mercedes of Volvo een teken van succes zijn, en in sommige ontwikkelingslanden betekent het bezit van een willekeurig autotype dat men het gemaakt heeft.

Show[bewerken]

Een statussymbool heeft als primaire bedoeling goed waarneembaar te zijn. Wanneer iemand veel flessen wijn als statussymbool heeft, zal hij ze niet in een wijnkelder opslaan, maar juist vol in het zicht in de woonkamer plaatsen zodat iedereen ze kan zien.

Voorbeelden[bewerken]

Zelfs voor koningen en top-industriëlen te duur: Bugatti Royale Coupé Napoléon Type 41, nu statussymbool van de Franse staat, o.a. gebruikt bij de opening van de Kanaaltunnel

Achtergrond[bewerken]

Een boekenkast wordt in sommige kringen als statussymbool gezien. Boeken stonden vroeger (en nog steeds) voor educatie en/of hoog opgeleid. Om die reden zijn boekenkasten een statussymbool. Voor een wapen telt hetzelfde in de getto's van onder meer New York, Parijs en andere typische 'suburbs'.

Kritiek[bewerken]

Op statussymbolen wordt, door incassobureaus voorop, kritiek geuit dat ze leiden tot een concurrentie waardoor mensen zaken gaan kopen die ze zich niet kunnen veroorloven. Bijvoorbeeld een auto waarvan ze weliswaar de afbetalingen kunnen veroorloven maar bijvoorbeeld niet het benzineverbruik, en die slechts gekocht wordt "omdat de buurman er ook een heeft".