Nouveau riche

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor het muzieklabel, zie Nouveau Riche.

De Franse term nouveau riche ("nieuwe rijke", vergelijk nieuw geld), wordt veelal als schertsende of minachtende term gebruikt om personen aan te duiden die tot een hogere sociale klasse en welvaartsniveau zijn opgeklommen, maar hun geld op een patserige en opvallende wijze uitgeven.

De term impliceert dat personen die uit een lagere sociale klasse afkomstig zijn, niet ten volle de betrekkelijke waarde van geld onderkennen, zodat zij daarmee niet op een waardige manier omgaan. Zij nemen doorgaans geforceerd de omgangsvormen over van de sociale laag waartoe zij op grond van hun bezit menen te behoren. Mensen met "oud geld", dat wil zeggen veel kapitaal al enkele generaties in de familie, zouden veel minder de neiging hebben hun rijkdom tentoon te spreiden.

Regelmatig worden beroemdheden uit de film- of popmuziekwereld als nouveaux riches aangeduid. Ook zelfstandigen of zakenmensen die rijk geworden zijn, worden vaak als nouveau riche bestempeld.

Van oudsher[bron?] wordt het woord gebruikt om de groep als geheel[bron?] aan te duiden: le nouveau riche betreft 'de nieuwe rijke(n)'[bron?] als verzamelnaam.

Synoniemen[bewerken]

  • De term 'nieuwe rijke' is min of meer synoniem met 'parvenu'.
  • In de Romeinse republiek werd al een enigszins vergelijkbare term als homo novus ('nieuwe man') gebruikt.

In de literatuur[bewerken]

Bekende voorbeelden van nouveaux riches in de literatuur zijn Monsieur Jourdain uit Molières Le bourgeois gentilhomme en Jay Gatsby uit de roman De grote Gatsby van F. Scott Fitzgerald. Reeds in de in de oudheid geschreven schelmenroman Satyricon werd de figuur opgevoerd in het personage van Trimalchio.

Zie ook[bewerken]