Hermès

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tas van Hermès Birkin

Hermès is een modehuis vooral bekend van de zijden sjaaltjes en de Kelly- en Birkin-bags. Van 1997 tot 2003 was de Belgische modeontwerper Martin Margiela de creative director van het modehuis waarna hij werd opgevolgd door Jean Paul Gaultier. De collectie herfst en winter 2011 was de eerste collectie door Christophe Lemaire, die Gaultier in 2011 verving. De laatste collectie die Gaultier ontwierp voor Hermès was de collectie van de lente en zomer in 2011.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Hermès advertentie uit 1923

Hermès is van origine geen modelabel, maar werd in 1837 opgericht in Parijs als leverancier van zadels en dergelijke artikelen aan de aanzienlijkste Europese families. Doordat de adel aan het eind van de 19e eeuw een nieuwe hobby had, reizen, en niet langer te paard ging, zocht men naar een ander product. Émile-Maurice Hermès, de opvolger van de stichter, Thierry Hermès, introduceerde heel wat nieuwe producten, waaronder een lijn hutkoffers, tassen en andere benodigdheden voor op reis, nog steeds alles gemaakt van zadelleer. In 1920 begon hij ook met een aanbod van horloges, juwelen en huisdecoratie.[1]

Het was ook Émile-Maurice die de winkel op de Rue Faubourg St. Honoré in Parijs opende, waar de flagshipstore nog steeds gevestigd is. Ondertussen werden al heel wat nieuwe producten toegevoegd: stropdassen, geuren en het bekende sjaaltje, de carré.

Tassen[bewerken | brontekst bewerken]

Hermès wordt het meest aanbeden om de tassen. De Kelly-bag is misschien wel de eerste officiële it bag. In 1956 verscheen ex-filmster en prinses van Monaco Grace Kelly op de cover van het tijdschrift Life met een Hermès-tas van krokodillenleer voor haar buik, om haar zwangerschap te verhullen. Hiermee ontstond een klassieker. Maar de it-status van de Kelly werd overtroffen door die van de Birkin, die wat minder damesachtig is. Volgens één legende zat de Engelse actrice Jane Birkin tijdens een vliegreisje in 1984 naast de directeur van Hermès te rommelen in een canvas tas. Hij stelde voor een soortgelijke tas voor haar te maken, maar dan in luxueus Hermès-leer.[2] Sindsdien is de Birkin de nummer één op het verlanglijstje van veel tassenliefhebbers.

Sjaaltjes[bewerken | brontekst bewerken]

De carré - het vierkante zijden sjaaltje van 90 bij 90 cm, met drukke print - is waarschijnlijk wel de grootste bron van inkomsten van Hermès. Het sjaaltje werd geïntroduceerd in 1937. In de jaren vijftig zorgden dames als Elizabeth Taylor en Jackie Kennedy ervoor dat de carré een stijlklassieker werd. Tweemaal per jaar komt er een collectie uit van twaalf ontwerpen. De prints verschillen van historische voorstellingen tot auto's, kettingen en sleutels, sommige worden opnieuw uitgebracht.

Dassen[bewerken | brontekst bewerken]

Dassen van Hermès

De zijden dassen van Hermès werden gelanceerd in 1949. Oorspronkelijk waren de dassen effen, recenter traden de dassen met tekeningen op de voorgrond. De eerste collectie van deze laatste verscheen in 1987 ter gelegenheid van de 150e verjaardag van het bedrijf en had vuurwerk als thema. Sindsdien verschijnt er jaarlijks een nieuw thema. Jaarlijks brengt Hermès twee collecties uit van telkens ongeveer 500 dassen. De jaarproductie bedraagt ongeveer 100.000 dassen. Deze worden allemaal in Lyon gemaakt en verpakt in een oranje doos.

Parfum[bewerken | brontekst bewerken]

Parfum, Terre d’Hermès

Zowel voor vrouwen als voor mannen zijn er diverse parfums in het assortiment.

Zie de categorie Hermès van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.