Jort Kelder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jort Kelder
Jort Kelder in 2021
Volledige naam Jort Paul Wouter Kelder
Geboren Gouda, 22 september 1964
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep journalist, columnist, televisiepresentator
Jaren actief 1990 - heden
Bekend van Quote, Hoe heurt het eigenlijk?, Bij ons in de PC, Buitenhof, Op1
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Jort Paul Wouter Kelder (Gouda, 22 september 1964)[1] is een Nederlandse journalist, columnist, televisiepresentator en voormalig hoofdredacteur van het maandblad Quote.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Kelder studeerde Nederlands recht aan de Universiteit Utrecht. Zijn afstudeerscriptie ging over vijandelijke overnames. Hij was maatschappelijk actief als persvoorlichter in het hoofdbestuur van de liberale jongerenorganisatie JOVD van december 1987 tot juni 1989.

Kelder begon zijn carrière als stagiair bij het zakenblad Quote. Na het afronden van zijn studie werd hij in 1990 redacteur bij Quote en in december 1993 werd hij hoofdredacteur van het tijdschrift. In 1997 werd Kelder uitgeroepen tot 'Jonge Haan' door het Genootschap van Reclame GVR, gevolgd door de verkiezing tot 'Hoofdredacteur van het jaar' in 1998. In december 1999 werd Quote door het Nederlands Uitgeversverbond uitgeroepen tot 'Tijdschrift van het jaar'.

Van oktober 1997 tot juni 1999 was Kelder medehoofdredacteur van het tijdschrift QPF. Vanaf 1993 schreef hij artikelen en columns voor NRC Handelsblad en Het Parool. Hij publiceerde vanaf 1996 verschillende boeken, onder anderen met Yvo van Regteren Altena. In april 2007 besloot hij terug te treden als hoofdredacteur van Quote. Bij zijn besluit had de overname van Quote door Hachette Filipacchi een rol gespeeld. Kelder bleef nog wel enige tijd aan als adviseur.

Vanaf 2000 presenteerde Kelder verschillende televisieprogramma's voor achtereenvolgens Net5 (2000-2002), Talpa (2005), KRO (2006-2009), AVRO (vanaf 2011) en VPRO (vanaf 2012).

In juni 2008 werd vanuit het bedrijf "Mediamaatjes bv" (eigendom van Kelder en Ronald van de Laar) zijn website 925.nl "Nine to Five" en in 2009 zijn tv-productiebedrijf 925TV opgericht, van waaruit onder andere Bij ons in de BV werd geproduceerd.

Eind 2011, na de aanstelling van de nieuwe hoofdredacteur Mirjam van den Broeke, keerde Kelder terug bij Quote als adviseur. Vanaf februari 2012 schreef hij een maandelijkse column op de achterpagina van het blad.

In het seizoen 2018-2019 presenteerde hij voor AVROTROS als vervanger van Pieter Jan Hagens het zondagse discussieprogramma Buitenhof; in 2019 was hij namens de VPRO presentator, totdat er een opvolger was gevonden voor Diana Matroos.

In 2020 kreeg hij de Pim Fortuynprijs.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Kelder is sinds 1991 pescotariër en als mede-initiatiefnemer betrokken bij de Stichting 'Eet geen dierenleed'. In december 2010 besteedde Kelder, in samenwerking met Wakker Dier, aandacht aan eenden en ganzen, waarbij hij het eten van ganzenlever betitelde als "rechtse hobby".

Kelder had van 2011 tot 2015 een relatie met televisiemaker Lauren Verster.[2] Eerder woonde hij samen met actrice Georgina Verbaan. Hij kent Mark Rutte uit zijn tijd bij de JOVD.[3]

In het nieuws[bewerken | brontekst bewerken]

Kelder staat, naast zijn streepjes-overhemden, bretels, maatpakken en broeken op "hoog water", bekend om zijn uitgesproken standpunten en uitspraken. Hij haalt hiermee met enige regelmaat het nieuws.

Toen hij advocaat Bram Moszkowicz en diens cliënt Willem Holleeder op 26 januari 2007 in het radioprogramma Stand.nl uitmaakte voor "maffiamaatjes" kwam hem dat op een door de strafpleiter aangespannen kort geding te staan. De rechter achtte dat er geen sprake was van een onrechtmatige daad jegens Moszkowicz. Ook in hoger beroep op 24 mei 2007 sprak het gerechtshof Amsterdam Kelder vrij van het geheel van de eisen, hoewel het hof oordeelde "... dat, alle omstandigheden in aanmerking genomen, de door Kelder gebezigde uitlating 'maffiamaatje' als onrechtmatig jegens Moszkowicz moet worden aangemerkt". Alle andere vorderingen, behalve de motivering van het eerdere vonnis werden afgewezen. Bram Moszkowicz is niet tegen deze uitspraak in cassatie gegaan.

Tijdens de corona-crisis raakte Kelder enige tijd in opspraak. De economie lag volgens de presentator stil omdat we “80-plussers aan het redden zijn die te dik zijn en gerookt hebben”.[4] Enkele dagen later stelde hij dat hij zijn uitspraken “empathischer” had kunnen formuleren.[5]

Boeken[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1996 – Jort Kelder en Yvo van Regteren Altena, Man & Pak. Over de noodzaak van kleren op maat, kasjmier sokken en andere uiterlijkheden. Prometheus, 131 pp.
  • 1999 – Jort Kelder en Yvo van Regteren Altena, Extravaganza! Basics voor de bezittende klasse. Prometheus, 143 pp.
  • 2002 – Yvo van Regteren Altena, Binnert de Beaufort, Jort Kelder, Oud geld. Het verborgen leven van de stille elite. Prometheus, 150 pp.
  • 2007 – Jort Kelder en Yvo van Regteren Altena, Pak op zak. Wat mag aan en wat moet uit?. Prometheus, 112 pp.
  • 2009 – Harry Veenendaal en Jort Kelder, ZKH. Hoog spel aan het hof van Zijne Koninklijke Hoogheid. De geheime dagboeken van mr. dr. I.G. van Maasdijk. Uitgeverij Gopher, 116 pp. (Van Maasdijk was particulier secretaris van prins Bernhard.)
  • 2014 – Arno Wellens en Jort Kelder, Het Euro Evangelie. Waarom het misgaat met onze munt. Uitgeverij Gopher, 84 pp.; Tweede, herziene druk in 2017 verschenen onder de titel: Het Euro Evangelie Deel II. We krijgen gelijk. Uitgeverij Gopher, 136 pp.

Televisie- en radioprogramma's[bewerken | brontekst bewerken]

Tevens was Kelder met regelmaat tafelheer of gast bij het tv-programma De Wereld Draait Door en Pauw. Hij is nog steeds wel eens te gast bij Jinek. Ook speelde hij mee in enkele reclamespotjes van de Friesland Bank; samen met Gerard Joling in commercials van verhuurbedrijf Sixt; en maakte hij reclame voor het parfummerk YVRA.

In januari 2012 was hij te gast bij Jeroen Pauw in diens programma Vijf jaar later. In september 2014 zond Brandpunt Profiel een 40 minuten durend portret van Kelder uit, samengesteld door Eva Jinek aan de hand van vraaggesprekken met zijn toenmalige vriendin Lauren Verster, familie en vrienden.

Zie de categorie Jort Kelder van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.