Op1

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Op1
Genre Praatprogramma
Speelduur 50-75 minuten
Redactie Herman Meijer (hoofdredacteur)
Eindredactie o.a. Rachel Franse, Frank Stojansek
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Locatie NEP Mediacafé (Amsterdam)
Productie
Productiebedrijf TVBV[1]
Uitzendingen
Start 6 januari 2020
Afleveringen 299 (15 januari 2021)
Seizoenen 2
Netwerk of omroep NPO (BNNVARA, EO, Omroep MAX, WNL, VPRO en KRO-NCRV)
Zender NPO 1
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Op1 is een Nederlands praatprogramma op televisie dat uitgezonden wordt op de late avond van NPO 1. De presentatie is in handen van wisselende duo's, die elk voor een bepaalde omroep op een bepaalde vaste dag te zien zijn. TVBV verzorgt als producent de kernredactie van het programma en bewaakt zo het format. Discussies over actuele onderwerpen en een reflectie op de waan van de dag, met verschillende gasten en opiniemakers, staan centraal.[1]

Ontstaan en ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat in de tweede helft van 2019 Eva Jinek en Jeroen Pauw stopten met hun praatprogramma's Jinek en Pauw op NPO 1, besloot de NPO het programma Op1 daarvoor in de plaats te stellen.

In totaal werd met 21 duo's een screentest gedaan, waarvan er uiteindelijk vijf overbleven.[2] In de mediawereld werd aanvankelijk negatief kritisch gereageerd op het idee van een praatprogramma met wisselende presentatieduo’s. Er werd gedacht dat kijkers waarde hechten aan één gezicht dat ze ’s avonds toespreekt. De eerste uitzending op maandag 6 januari 2020 werd echter door 1.092.000 kijkers bekeken.[3] Ook daarna bleef het programma cijfers neerzetten die vergelijkbaar waren met de scores van voorgaande praatprogramma's op dezelfde zender.[4][5][6]

Redactie[bewerken | brontekst bewerken]

Ongeveer de helft van de redactie van het praatprogramma Jinek verhuisde mee naar RTL 4. De andere helft bleef bij de NPO om Op1 te maken.

In een interview met Villamedia vertelde eindredacteur Rachel Franse dat het praatprogramma Op1 aantoont dat het in principe niet uitmaakt wie het programma presenteert als er een goede redactie achter zit. De presentatoren krijgen van de redactie bijvoorbeeld een gespreksopzet, er liggen onderzoeken klaar, er zijn uitgetikte verslagen van telefoongesprekken, er is een boek gelezen, er is van te voren bedacht wat er wel en niet wordt gedaan, en of het onderwerp goed genoeg is om er een gesprek van te maken. Er wordt verder gekeken of gasten in staat zijn om in 8 tot 10 minuten hun verhaal te doen.[7]

Naast Franse bestaat de redactie onder anderen uit Herman Meijer (hoofdredacteur), Lauren Fabels (nieuws/misdaad), Steni Bosma (politiek), Koos van Plateringen, Frank Stojansek en Kris Derks.

Presentatie[bewerken | brontekst bewerken]

In principe wordt het programma gepresenteerd door een man en een vrouw van dezelfde omroep. Bij vervanging of bij speciale afleveringen kan dit afwijken.

Overzicht[bewerken | brontekst bewerken]

dag duo
6 januari tot 21 maart 2020[8] 21 maart tot 6 juli 2020 6 juli tot 31 augustus 2020[9] 31 augustus tot 3 november 2020[10] 3 november tot 23 december 2020[11] vanaf 4 januari 2021[12]
maandag Erik Dijkstra &
Willemijn Veenhoven
Erik Dijkstra &
Willemijn Veenhoven of

Sophie Hilbrand &
Hugo Logtenberg

Erik Dijkstra &
Willemijn Veenhoven
Sophie Hilbrand &
Hugo Logtenberg
dinsdag Giovanca Ostiana &
Tijs van den Brink
Margje Fikse &
Kefah Allush
Giovanca Ostiana &
Tijs van den Brink
woensdag Charles Groenhuijsen &
Carrie ten Napel
Donderdag Sander Schimmelpenninck &
Welmoed Sijtsma
Jort Kelder &
Welmoed Sijtsma
Vrijdag Sophie Hilbrand &
Hugo Logtenberg
Nadia Moussaid &
Pieter van der Wielen
Sophie Hilbrand &
Hugo Logtenberg
Paul de Leeuw &
Astrid Joosten
Zaterdag geen uitzending wisselend1 geen uitzending geen uitzending
Zondag Jeroen Pauw &
Fidan Ekiz2
Sven Kockelmann &

Talitha Muusse3

     BNNVARA      EO      Omroep Max      WNL      VPRO      KRO-NCRV      meerdere of afwisselde omroepen

1 Zaterdag: Giovanca Ostiana & Tijs van den Brink, Charles Groenhuijsen & Carrie ten Napel of Sander Schimmelpenninck & Welmoed Sijtsma.

2 De eerste zondaguitzending van Pauw en Ekiz werd verzorgd door Omroep Max in plaats van BNNVARA.

3 De eerste zondaguitzending van 2021 werd gepresenteerd door Jort Kelder & Welmoed Sijtsma voor WNL.

Reguliere uitzendingen[bewerken | brontekst bewerken]

Werkdagen[bewerken | brontekst bewerken]

De originele bezetting bestond uit: Erik Dijkstra en Willemijn Veenhoven van BNNVARA op maandag, Giovanca Ostiana en Tijs van den Brink van de EO op dinsdag, Charles Groenhuijsen en Carrie ten Napel van Omroep MAX op woensdag, Sander Schimmelpenninck en Welmoed Sijtsma van WNL op donderdag en Sophie Hilbrand en Hugo Logtenberg van BNNVARA op vrijdag.

In juli en augustus 2020 werd het EO-duo tijdelijk vervangen door Margje Fikse en Kefah Allush; de vrijdagavond werd toen waargenomen door het VPRO-duo Nadia Moussaid en Pieter van der Wielen.[13] Daardoor moest BNNVARA één dag inleveren, waardoor Erik Dijkstra & Willemijn Veenhoven en Sophie Hilbrand & Hugo Logtenberg op maandag moesten afwisselen.

Jort Kelder volgde eind augustus 2020 Sander Schimmelpennick op. Welmoed Sijtsma bleef gewoon presenteren.

Sinds 5 november 2020 wordt de vrijdag gepresenteerd door Paul de Leeuw en Astrid Joosten. Logtenberg en Hilbrand verhuisden naar de maandag. Het originele maandagduo stopte.

Weekend (tijdens de coronacrisis)[bewerken | brontekst bewerken]

Op zondag 15 maart 2020 werd een extra aflevering door Omroep MAX en WNL gemaakt en uitgezonden in verband met de coronapandemie. Deze uitzending werd gepresenteerd door Charles Groenhuijsen en Sander Schimmelpenninck. Vanaf dat moment werd Op1 ook op zaterdag en zondag uitgezonden vanwege het dagelijkse nieuws rond de coronapandemie.

De zaterdaguitzendingen werden afwisselend gepresenteerd door de duo's van de dinsdag, woensdag en donderdag.

De zondagsuitzendingen werden gepresenteerd door Jeroen Pauw en Fidan Ekiz.[14][15] Pauw keerde hiermee tijdelijk terug op de late avond, waar hij eerder afscheid van had genomen. Op 22 maart 2020 was de eerste zondagsuitzending van Pauw en Ekiz (éénmalig in zendtijd van Omroep Max), deze leverde het programma een recordaantal op van 1.867.000 kijkers.[16] Toen de eerste golf van de coronapandemie voorbij was, werd besloten te stoppen met de weekendedities van Op1. Op 5 juli 2020 zou de laatste weekenduitzending zijn, maar Pauw en Ekiz keerden eenmalig terug op 12 juli voor een speciale uitzending, waarin minister-president Mark Rutte te gast was.

In december 2020 werd aangekondigd dat de zondagsuitzending van Op1 in 2021 zou terugkeren in verband met de tweede coronagolf.[12] In deze zondaguitzending is het dagelijkse nieuws rond de tweede coronagolf te zien. De eerste zondagsuitzending van 2021 was op 10 januari. Deze uitzending werd gepresenteerd door het duo van donderdag (Jort Kelder & Welmoed Sijtsma). Sinds 17 januari 2021 wordt de zondaguitzending gepresenteerd door Sven Kockelmann & Talitha Muusse voor KRO-NCRV.[17]

presentatoren die als vervanger te zien waren[bewerken | brontekst bewerken]

datum vervangende presentator(en) Als vervanger(s) van opmerking
13 maart 2020 Fidan Ekiz Sophie Hilbrand [18]
16 maart 2020 Hugo Logtenberg Willemijn Veenhoven
17 maart 2020 Margje Fikse Giovanca Ostiana
25 maart 2020 Welmoed Sijtsma Carrie ten Napel Omdat Welmoed Sijtsma van een andere omroep was dan Carrie ten Napel, was deze uitzending een coproductie van Omroep MAX en WNL.
9 juli 2020 Charles Groenhuijsen & Carrie ten Napel Sander Schimmelpenninck & Welmoed Sijtsma Deze uitzendingen werden verzorgd door Omroep Max in plaats van de WNL.
16 juli 2020
20 juli 2020 Willemijn Veenhoven Sophie Hilbrand
27 juli 2020 Tim Hofman [19]
29 juli 2020 Sander Schimmelpenninck & Welmoed Sijtsma Charles Groenhuijsen & Carrie ten Napel Deze uitzending werd verzorgd door de WNL in plaats van Omroep Max.
3 augustus 2020 Tim Hofman Sophie Hilbrand of Willemijn Veenhoven Er werd aangekondigd dat Tim Hofman Sophie Hilbrand zal vervangen, maar hij presenteerde de talkshow met Willemijn Veenhovens duopartner Erik Dijkstra.[19]
5 augustus 2020 Sander Schimmelpenninck & Welmoed Sijtsma Charles Groenhuijsen & Carrie ten Napel Deze uitzending werd verzorgd door de WNL in plaats van Omroep Max.
10 augustus 2020 Tim Hofman Hugo Logtenberg
19 oktober 2020 Sophie Hilbrand Willemijn Veenhoven
14 december 2020 Giovanca Ostiana & Tijs van den Brink Sophie Hilbrand & Hugo Logtenberg De EO en de BNNVARA hadden van uitzendag geruild
15 december 2020 Sophie Hilbrand & Hugo Logtenberg Giovanca Ostiana & Tijs van den Brink
18 december 2020 Jeroen Pauw Paul de Leeuw & Astrid Joosten Paul de Leeuw en Astrid Joosten moesten in quarantaine. Zij waren in contact geweest met een met COVID-19 besmet persoon[20]
21 december 2020 Margje Fikse en Kefah Allush Sophie Hilbrand & Hugo Logtenberg Eigenlijk vervingen Fikse en Allush, Ostiana en Van den Brink, maar de EO en de BNNVARA hadden van uitzenddag geruild.[21]
22 december 2020 Sophie Hilbrand & Hugo Logtenberg Giovanca Ostiana & Tijs van den Brink

Extra afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

datum tijdstip naam uitzending presentatoren opmerking
15 maart 2020 22:25 Op1 Charles Groenhuijsen & Sander Schimmelpenninck Deze uitzending werd gemaakt en uitgezonden in verband met de coronapandemie.
12 juli 2020 22:10 Op1 - Special met minister-president Mark Rutte Jeroen Pauw & Fidan Ekiz
14 augustus 2020 19:05 Op1 Beiroet Sophie Hilbrand & Charles Groenhuijsen Deze uitzending stond in het teken van de landelijke actiedag van Giro555 waar geld werd ingezameld voor slachtoffers van de explosie in de haven van de Libanese hoofdstad Beiroet op dinsdag 4 augustus
20:43 Op1 update Beiroet Nadia Moussaid & Pieter van der Wielen Dit waren korte uitzendingen
21:36
30 september 2020 2:00 Op1: Debat Trump-Biden Jeroen Pauw & Sophie Hilbrand Tijdens deze uitzendingen waren live de debatten te volgen van Donald Trump en Joe Biden voor de Amerikaanse president verkiezing.
23 oktober 2020 1:30 Jeroen Pauw & Tijs van den Brink
1 november 2020 22:20 Op1: 'Hoe Trump zijn wij? Jeroen Pauw & Sophie Hilbrand Deze uitzending stond in het teken van de Amerikaanse president Donald Trump
16 januari 2021 21:40 Op1 Charles Groenhuijsen & Carrie ten Napel [22]

Locatie[bewerken | brontekst bewerken]

Op1 word dagelijks opgenomen in het NEP Mediacafé op de Westergasfabriek in Amsterdam. In deze Studio werden ook de voorgaande talkshows Jinek en Pauw opgenomen.

Op1 werd twee keer uitgezonden vanaf een externe locatie. Op 19 april 2020 werd Op1 opgenomen in de Kruisherenkapel in Uden. En op 2 oktober 2020 werd het programma uitgezonden vanaf Nederlands Film Festival in Utrecht.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Diverse Op1-presentatoren zijn ook weleens als gast te zien geweest in het programma.
  • Sinds 3 augustus 2020 zijn de uitzendingen van Op1 terug te luisteren als podcast.
  • Op 4 september 2020 was er geen uitzending van Op1 in verband met de wedstrijd Nederland-Polen in de Nations League. Hierdoor waren Erik Dijkstra en Willemijn Veenhoven deze week niet te zien. De maandaguitzending werd gemaakt door Sophie Hilbrand en Hugo Logtenberg.
  • Eigenlijk had de laatste uitzending van Op1 in 2020 op 18 december moeten zijn, maar vanwege een nieuwe lockdown was de laatste uitzending in 2020 op 23 december.