Op1

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Op1
Genre Praatprogramma
Speelduur 50-75 minuten
Presentatie Lijst van presentatoren van Op1
Redactie Diverse personen
Eindredactie Rachel Franse en Frank Stojansek
Faciliteiten NEP The Netherlands
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Locatie NEP Studio 3, Media Park
André van Duinboulevard 6
1217 WH, Hilversum
Productie
Productiebedrijf TVBV[1]
Uitzendingen
Start 6 januari 2020
Afleveringen 773 (9 december 2022)
Seizoenen 2
Netwerk of omroep BNNVARA (2020-heden)
EO (2020-heden)
Omroep MAX (2020-heden)
WNL (2020-heden)
VPRO (2020)
KRO-NCRV (2021)
Zender NPO 1
Voorganger(s) Pauw
Jinek
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Op1 is een Nederlands praatprogramma op televisie dat uitgezonden wordt op de late avond van NPO 1. De presentatie is in handen van wisselende duo's, die elk voor een bepaalde omroep op een bepaalde vaste dag te zien zijn. TVBV verzorgt als producent de kernredactie van het programma en bewaakt zo het format. Discussies over actuele onderwerpen en een reflectie op de waan van de dag, met verschillende gasten en opiniemakers, staan centraal.[1]

Ontstaan en ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat in de tweede helft van 2019 Eva Jinek en Jeroen Pauw stopten met hun praatprogramma's Jinek en Pauw op NPO 1, besloot de NPO het programma Op1 daarvoor in de plaats te stellen.

In totaal werd met 21 duo's een screentest gedaan, waarvan er uiteindelijk vijf overbleven.[2] In de mediawereld werd aanvankelijk negatief kritisch gereageerd op het idee van een praatprogramma met wisselende presentatieduo’s. Er werd gedacht dat kijkers waarde hechten aan één gezicht dat ze ’s avonds toespreekt. De eerste uitzending op maandag 6 januari 2020 werd echter door 1.092.000 kijkers bekeken.[3] Ook daarna bleef het programma cijfers neerzetten die vergelijkbaar waren met de scores van voorgaande praatprogramma's op dezelfde zender.[4][5][6]

Redactie[bewerken | brontekst bewerken]

Ongeveer de helft van de redactie van het praatprogramma Jinek verhuisde mee naar RTL 4. De andere helft bleef bij de NPO om Op1 te maken.

De redactie bestaat onder anderen uit:

  • Frank Stojansek (eindredacteur)
  • Rachel Franse (eindredacteur)
  • Lauren Fabels (samensteller/misdaad)

In een interview met Villamedia vertelde eindredacteur Rachel Franse dat het praatprogramma Op1 aantoont dat het in principe niet uitmaakt wie het programma presenteert als er een goede redactie achter zit. De presentatoren krijgen van de redactie bijvoorbeeld een gespreksopzet, er liggen onderzoeken klaar, er zijn uitgetikte verslagen van telefoongesprekken, er is een boek gelezen, er is van tevoren bedacht wat er wel en niet wordt gedaan, en of het onderwerp goed genoeg is om er een gesprek van te maken. Er wordt verder gekeken of gasten in staat zijn om in 8 tot 10 minuten hun verhaal te doen.[7]

Presentatie[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van presentatoren van Op1 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Aanvankelijk werd het programma op alle dagen gepresenteerd door een man en een vrouw van dezelfde omroep. Vanaf eind augustus 2022 gingen twee vrouwen de maandagaflevering presenteren.

Bij vervanging of bij speciale afleveringen kan dit afwijken.

Zomer- en winterstop[bewerken | brontekst bewerken]

Op1 is ook in de zomermaanden te zien.

In principe is er in de laatste twee weken van het jaar geen uitzending, maar zowel in 2020 als in 2021 ging het programma door tot en met 23 december. Beide jaren was er namelijk sprake van urgent nieuws vanwege een lockdown ten gevolge van de coronapandemie.

Locatie[bewerken | brontekst bewerken]

In 2020 en 2021 maakte Op1 gebruik van Studio 2 bij het NEP Mediacafé op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam. Uit dezelfde ruimte kwamen ook de voorgaande praatprogramma's Jinek en Pauw.

Per januari 2022 wordt het programma vanuit het Media Park in Hilversum uitgezonden.[8][9] Vanwege de verhuizing is het programma 19 t/m 23 december 2021 tijdelijk opgenomen in VondelCS in Amsterdam. Hiervoor werd het decor gebruikt van WNL op Zondag. Dit was nodig omdat op 18 december, vlak voor deze periode een nieuwe lockdown werd afgekondigd vanwege de coronapandemie. Door tijdelijk uit te zenden vanuit VondelCS kon het programma dan een week langer doorgaan om het nieuws hierover te kunnen brengen.

Op1 wordt af en toe uitgezonden vanaf een externe locatie vanwege bijzondere omstandigheden. Zo werd rond het Eurovisie Songfestival opgenomen in Rotterdam, vlak bij Rotterdam Ahoy. In augustus 2022 werd opgenomen bij het Asielzoekerscentrum Ter Apel. Op de achtergrond waren asielzoekers achter een hek te zien, wat tot felle kritiek leidde.[10]

Uitzending gemist[bewerken | brontekst bewerken]

De uitzendingen worden na afloop beschikbaar gesteld via NPO Start. Daarnaast zijn ze sinds 3 augustus 2020 terug te luisteren als podcast.