Op1

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Op1
Genre Praatprogramma
Speelduur 50-75 minuten
Presentatie zie presentatie
Redactie Herman Meijer (hoofdredacteur)
Eindredactie o.a. Rachel Franse, Frank Stojansek
Land Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Locatie Westergasfabriek, Amsterdam
Productie
Productiebedrijf TVBV[1]
Uitzendingen
Start 6 januari 2020
Afleveringen 409 (18 juni 2021)
Seizoenen 2
Netwerk of omroep BNNVARA (2020-heden)
EO (2020-heden)
Omroep MAX (2020-heden)
WNL (2020-heden)
VPRO (2020)
KRO-NCRV (2021)
Zender NPO 1
Voorganger(s) Pauw
Jinek
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Op1 is een Nederlands praatprogramma op televisie dat uitgezonden wordt op de late avond van NPO 1. De presentatie is in handen van wisselende duo's, die elk voor een bepaalde omroep op een bepaalde vaste dag te zien zijn. TVBV verzorgt als producent de kernredactie van het programma en bewaakt zo het format. Discussies over actuele onderwerpen en een reflectie op de waan van de dag, met verschillende gasten en opiniemakers, staan centraal.[1] Tijdens de zomervakantie van 2021 zal Op1 een aantal keer op NPO 2 te zien zijn, vanwege het EK voetbal.[2]

Ontstaan en ontvangst[bewerken | bron bewerken]

Nadat in de tweede helft van 2019 Eva Jinek en Jeroen Pauw stopten met hun praatprogramma's Jinek en Pauw op NPO 1, besloot de NPO het programma Op1 daarvoor in de plaats te stellen.

In totaal werd met 21 duo's een screentest gedaan, waarvan er uiteindelijk vijf overbleven.[3] In de mediawereld werd aanvankelijk negatief kritisch gereageerd op het idee van een praatprogramma met wisselende presentatieduo’s. Er werd gedacht dat kijkers waarde hechten aan één gezicht dat ze ’s avonds toespreekt. De eerste uitzending op maandag 6 januari 2020 werd echter door 1.092.000 kijkers bekeken.[4] Ook daarna bleef het programma cijfers neerzetten die vergelijkbaar waren met de scores van voorgaande praatprogramma's op dezelfde zender.[5][6][7]

Redactie[bewerken | bron bewerken]

Ongeveer de helft van de redactie van het praatprogramma Jinek verhuisde mee naar RTL 4. De andere helft bleef bij de NPO om Op1 te maken.

In een interview met Villamedia vertelde eindredacteur Rachel Franse dat het praatprogramma Op1 aantoont dat het in principe niet uitmaakt wie het programma presenteert als er een goede redactie achter zit. De presentatoren krijgen van de redactie bijvoorbeeld een gespreksopzet, er liggen onderzoeken klaar, er zijn uitgetikte verslagen van telefoongesprekken, er is een boek gelezen, er is van tevoren bedacht wat er wel en niet wordt gedaan, en of het onderwerp goed genoeg is om er een gesprek van te maken. Er wordt verder gekeken of gasten in staat zijn om in 8 tot 10 minuten hun verhaal te doen.[8]

Naast Franse bestaat de redactie onder anderen uit Herman Meijer (hoofdredacteur), Lauren Fabels (nieuws/misdaad), Stieni Bosma (politiek), Koos van Plateringen, Frank Stojansek en Kris Derks.

Presentatie[bewerken | bron bewerken]

In principe wordt het programma gepresenteerd door een man en een vrouw van dezelfde omroep. Bij vervanging of bij speciale afleveringen kan dit afwijken.

Overzicht[bewerken | bron bewerken]

dag duo
6 januari tot 21 maart 2020[9] 21 maart tot 6 juli 2020 6 juli tot 31 augustus 2020[10] 31 augustus tot 3 november 2020[11] 3 november tot 23 december 2020[12] 4 januari tot 5 april 2021[13][14] 5 april tot 7 juni 2021[15] 7 juni tot 12 juli 2021[16] vanaf 12 juli 2021
maandag Erik Dijkstra &
Willemijn Veenhoven
Erik Dijkstra &
Willemijn Veenhoven of

Sophie Hilbrand &
Hugo Logtenberg

Erik Dijkstra &
Willemijn Veenhoven
Sophie Hilbrand &
Hugo Logtenberg
Erik Dijkstra &
Natasja Gibbs
dinsdag Giovanca Ostiana &
Tijs van den Brink
Margje Fikse &
Kefah Allush
Giovanca Ostiana &
Tijs van den Brink
Margje Fikse &
Kefah Allush
woensdag Charles Groenhuijsen &
Carrie ten Napel
n.n.b
Donderdag Sander Schimmelpenninck &
Welmoed Sijtsma
Jort Kelder &
Welmoed Sijtsma
Vrijdag Sophie Hilbrand &
Hugo Logtenberg
Nadia Moussaid &
Pieter van der Wielen
Sophie Hilbrand &
Hugo Logtenberg
Paul de Leeuw &
Astrid Joosten
wisselend[noot 1]
Zaterdag geen uitzending wisselend[noot 2] geen uitzending geen uitzending geen uitzending
Zondag Jeroen Pauw &
Fidan Ekiz[noot 3]
Sven Kockelmann &
Talitha Muusse[noot 4]
BNNVARA EO Omroep MAX WNL VPRO KRO-NCRV meerdere of afwisselde omroepen
  1. Vrijdag: Sophie Hilbrand & Hugo Logtenberg, Giovanca Ostiana & Tijs van den Brink, Charles Groenhuijsen & Carrie ten Napel of Jort Kelder & Welmoed Sijtsma.
  2. Zaterdag: Giovanca Ostiana & Tijs van den Brink, Charles Groenhuijsen & Carrie ten Napel of Sander Schimmelpenninck & Welmoed Sijtsma.
  3. De eerste zondaguitzending van Pauw en Ekiz werd verzorgd door Omroep MAX in plaats van BNNVARA.
  4. De eerste zondaguitzending van 2021 werd gepresenteerd door Jort Kelder & Welmoed Sijtsma voor WNL. De laatste zondaguitzending werd alleen gepresenteerd door Sven Kockelmann voor KRO-NCRV, nadat Talitha Muusse was opgestapt vanwege opgelegde voorwaarden van KRO-NCRV na haar oproep aan volgers om naar Den Haag te komen naar aanleiding van 'Omtzigt-gate'.[17]

Reguliere uitzendingen[bewerken | bron bewerken]

Werkdagen[bewerken | bron bewerken]

De originele bezetting bestond uit: Erik Dijkstra en Willemijn Veenhoven van BNNVARA op maandag, Giovanca Ostiana en Tijs van den Brink van de EO op dinsdag, Charles Groenhuijsen en Carrie ten Napel van Omroep MAX op woensdag, Sander Schimmelpenninck en Welmoed Sijtsma van WNL op donderdag en Sophie Hilbrand en Hugo Logtenberg van BNNVARA op vrijdag.

In juli en augustus 2020 werd het EO-duo tijdelijk vervangen door Margje Fikse en Kefah Allush; de vrijdagavond werd toen waargenomen door het VPRO-duo Nadia Moussaid en Pieter van der Wielen.[18] Daardoor moest BNNVARA één dag inleveren, waardoor Dijkstra & Veenhoven en Hilbrand & Logtenberg op maandag moesten afwisselen.

Jort Kelder volgde eind augustus 2020 Sander Schimmelpennick op. Welmoed Sijtsma bleef gewoon presenteren.

Sinds 5 november 2020 wordt de vrijdag gepresenteerd door Paul de Leeuw en Astrid Joosten. Logtenberg en Hilbrand verhuisden naar de maandag. Het originele maandagduo stopte.

Op 12 april 2021 werd bekend dat De Leeuw en Joosten na eind juni 2021 gingen stoppen met het presenteren van Op1.[19] Ook verzorgt de BNNVARA de vrijdag niet meer. Tot de start van de zomerprogrammeringen presenteren resterende duo's afwisselt op vrijdag.

Op 15 april 2021 werd bekend dat het EO-duo voor de tweede keer tijdens de zomer wordt vervangen door Margje Fikse en Kefah Allush.[20] De duo's van Omroep MAX (Charles Groenhuijsen en Carrie ten Napel) en de WNL (Jort kelder en Welmoed Sijtsma) zullen elkaar afwisselen. Op welke dag dat is, is nog niet bekend. Op 14 juni werd bekend dat Hilbrand en Logtenberg worden vervangen door Erik Dijkstra & Natasja Gibbs.[21] Over de overige twee avonden ('woensdag of donderdag' en vrijdag) is nog niets bekend.

Weekend (tijdens de coronacrisis)[bewerken | bron bewerken]

Op zondag 15 maart 2020 werd een extra aflevering door Omroep MAX en WNL gemaakt en uitgezonden in verband met de coronapandemie. Deze uitzending werd gepresenteerd door Charles Groenhuijsen en Sander Schimmelpenninck. Vanaf dat moment werd Op1 ook op zaterdag en zondag uitgezonden vanwege het dagelijkse nieuws rond de coronapandemie.

De zaterdaguitzendingen werden afwisselend gepresenteerd door de duo's van de dinsdag, woensdag en donderdag.

De zondagsuitzendingen werden gepresenteerd door Jeroen Pauw en Fidan Ekiz.[22][23] Pauw keerde hiermee tijdelijk terug op de late avond, waar hij eerder afscheid van had genomen. Op 22 maart 2020 was de eerste zondagsuitzending van Pauw en Ekiz (eenmalig in zendtijd van Omroep MAX), deze leverde het programma een recordaantal op van 1.867.000 kijkers.[24] Toen de eerste golf van de coronapandemie voorbij was, werd besloten te stoppen met de weekendedities van Op1. Op 5 juli 2020 zou de laatste weekenduitzending zijn, maar Pauw en Ekiz keerden eenmalig terug op 12 juli voor een speciale uitzending, waarin minister-president Mark Rutte te gast was.

In december 2020 werd aangekondigd dat de zondagsuitzending van Op1 in 2021 zou terugkeren in verband met de tweede coronagolf.[13] In deze zondaguitzending is het dagelijkse nieuws rond de tweede coronagolf te zien. De eerste zondagsuitzending van 2021 was op 10 januari. Deze uitzending werd gepresenteerd door het duo van donderdag (Jort Kelder & Welmoed Sijtsma). Van 17 januari tot 28 maart 2021 werd de zondaguitzending gepresenteerd door Sven Kockelmann & Talitha Muusse van KRO-NCRV.[25]

Presentatoren die als vervanger te zien waren[bewerken | bron bewerken]

Datum Vervangende presentator(en) Als vervanger(s) van Opmerking
13 maart 2020 Fidan Ekiz Sophie Hilbrand [26]
16 maart 2020 Hugo Logtenberg Willemijn Veenhoven
17 maart 2020 Margje Fikse Giovanca Ostiana
25 maart 2020 Welmoed Sijtsma Carrie ten Napel Omdat Welmoed Sijtsma van een andere omroep was dan Carrie ten Napel, was deze uitzending een coproductie van Omroep MAX en WNL.
9 juli 2020 Charles Groenhuijsen & Carrie ten Napel Sander Schimmelpenninck & Welmoed Sijtsma Deze uitzendingen werden verzorgd door Omroep MAX in plaats van de WNL.
16 juli 2020
20 juli 2020 Willemijn Veenhoven Sophie Hilbrand
27 juli 2020 Tim Hofman [27]
29 juli 2020 Sander Schimmelpenninck & Welmoed Sijtsma Charles Groenhuijsen & Carrie ten Napel Deze uitzending werd verzorgd door de WNL in plaats van Omroep MAX.
3 augustus 2020 Tim Hofman Sophie Hilbrand of Willemijn Veenhoven Er werd aangekondigd dat Tim Hofman Sophie Hilbrand zou vervangen, maar hij presenteerde het praatprogramma met Willemijn Veenhovens duopartner Erik Dijkstra.[27]
5 augustus 2020 Sander Schimmelpenninck & Welmoed Sijtsma Charles Groenhuijsen & Carrie ten Napel Deze uitzending werd verzorgd door de WNL in plaats van Omroep MAX.
10 augustus 2020 Tim Hofman Hugo Logtenberg
19 oktober 2020 Sophie Hilbrand Willemijn Veenhoven
14 december 2020 Giovanca Ostiana & Tijs van den Brink Sophie Hilbrand & Hugo Logtenberg De EO en de BNNVARA hadden van uitzenddag geruild.
15 december 2020 Sophie Hilbrand & Hugo Logtenberg Giovanca Ostiana & Tijs van den Brink
18 december 2020 Jeroen Pauw Paul de Leeuw & Astrid Joosten Paul de Leeuw en Astrid Joosten moesten in quarantaine. Zij waren in contact geweest met een met COVID-19 besmet persoon.[28]
Pauw is daarbij de eerste presentator die het praatprogramma alleen presenteerde.
21 december 2020 Margje Fikse & Kefah Allush Sophie Hilbrand & Hugo Logtenberg Eigenlijk vervingen Fikse en Allush Ostiana en Van den Brink, maar de EO en de BNNVARA hadden van uitzenddag geruild.[29]
22 december 2020 Sophie Hilbrand & Hugo Logtenberg Giovanca Ostiana & Tijs van den Brink
26 februari 2021 Hugo Logtenberg Astrid Joosten
4 april 2021 geen Talitha Muusse Kockelmann presenteerde de uitzending alleen.[30]
26 april 2021 Astrid Joosten Sophie Hilbrand Hilbrand herstelde van een coronabesmetting, waardoor Joosten tijdelijk ook op maandag te zien was.[31]
3 mei 2021
10 mei 2021
27 mei 2021 Maaike Timmerman Welmoed Sijtsma

Extra afleveringen[bewerken | bron bewerken]

Datum Tijdstip Naam uitzending Presentatoren Opmerking
15 maart 2020 22:25 Op1 Charles Groenhuijsen & Sander Schimmelpenninck Deze uitzending werd gemaakt en uitgezonden in verband met de coronapandemie.
12 juli 2020 22:10 Op1 - Special met minister-president Mark Rutte Jeroen Pauw & Fidan Ekiz
14 augustus 2020 19:05 Op1 Beiroet Sophie Hilbrand & Charles Groenhuijsen Deze uitzending stond in het teken van de landelijke actiedag van Giro555 waar geld werd ingezameld voor slachtoffers van de explosie in de haven van de Libanese hoofdstad Beiroet op dinsdag 4 augustus.
20:43 Op1-update Beiroet Nadia Moussaid & Pieter van der Wielen Dit waren korte uitzendingen.
21:36
30 september 2020 2:00 Op1: Debat Trump-Biden Jeroen Pauw & Sophie Hilbrand Tijdens deze uitzendingen waren live de debatten te volgen van Donald Trump en Joe Biden voor de Amerikaanse presidentsverkiezing.
23 oktober 2020 1:30 Jeroen Pauw & Tijs van den Brink
1 november 2020 22:20 Op1: 'Hoe Trump zijn wij? Jeroen Pauw & Sophie Hilbrand Deze uitzending stond in het teken van de Amerikaanse president Donald Trump.
16 januari 2021 21:40 Op1 Charles Groenhuijsen & Carrie ten Napel [32]
8 maart 2021 22:10 Op1 Sophie Hilbrand & Hugo Logtenberg Deze uitzendingen waren een korte aankondiging voor de reguliere uitzendingen. Die begonnen pas om 23.05 uur na Pauws verkiezingsdebat (gepresenteerd door Jeroen Pauw).[33]
9 maart 2021 22:05 Op1 Giovanca Ostiana & Tijs van den Brink
10 maart 2021 22:10 Op1 Charles Groenhuijsen & Carrie ten Napel
11 maart 2021 22:10 Op1 Jort Kelder & Welmoed Sijtsma
23 mei 2021 0:50 Op1 Paul de Leeuw & Astrid Joosten Deze uitzending stond in het teken van het Eurovisiesongfestival 2021.

Locatie[bewerken | bron bewerken]

Op1 wordt dagelijks opgenomen in Studio 2 bij het NEP Mediacafé op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam. In deze studio werden ook de voorgaande praatprogramma's Jinek en Pauw opgenomen.

Op1 werd een paar keer uitgezonden vanaf een externe locatie. Op 19 april 2020 werd Op1 opgenomen in de Kruisherenkapel in Uden. En op 2 oktober 2020 werd het programma uitgezonden vanaf Nederlands Film Festival in Utrecht.

Van 17 t/m 23 mei wordt Op1 opgenomen in Rotterdam, vlak bij Rotterdam Ahoy.

Tweede Kamerverkiezingen 2021[bewerken | bron bewerken]

Van 8 t/m 11 maart 2021 gingen lijstrekkers van politieke partijen in debat bij Pauws verkiezingsdebat geleid door Jeroen Pauw. Dit werd gedaan in Melkweg Amsterdam. De nabeschouwing was te zien bij Op1. Die werd opgenomen en uitgezonden vanaf diezelfde locatie.[33]

Op 17 maart 2021 (de laatste dag van de verkiezingen) ging de uitzending van Op1 niet door. In plaats daarvan werd het tv-programma 'NOS Nederland Kiest: De uitslagen' uitgezonden, waarin de uitslagen van afzonderlijke gemeenten werden bekendgemaakt, evenals die van de exitpoll. Daardoor waren Groenhuijsen en Ten Napel die week niet te zien.

Uitzendingen die niet door gingen[bewerken | bron bewerken]

  • Op 4 september 2020 was er geen uitzending van Op1 in verband met de voetbalwedstrijd Nederland-Polen in de Nations League. Hierdoor waren Erik Dijkstra en Willemijn Veenhoven deze week niet te zien. De maandaguitzending werd gemaakt door Sophie Hilbrand en Hugo Logtenberg.
  • Op 4 mei 2021 ging Op1 niet door vanwege de nationale dodenherdenking.
  • Van 11 t/m 23 juni ging Op1 niet door vanwege het EK Voetbal.

Trivia[bewerken | bron bewerken]

  • Diverse Op1-presentatoren zijn ook weleens als gast te zien geweest in het programma.
  • Sinds 3 augustus 2020 zijn de uitzendingen van Op1 terug te luisteren als podcast.
  • Eigenlijk had de laatste uitzending van Op1 in 2020 op 18 december moeten zijn, maar vanwege een nieuwe lockdown was de laatste uitzending in 2020 op 23 december.