Pescotarisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Iemand die meestal vegetarisch eet, maar occasioneel toch vis eet, is een pescotariër.

Pescotarisme is de voedingswijze waarbij iemand ervoor kiest geen zoogdieren en vogels te eten, maar wel vis of andere zeedieren. Andere dierproducten zoals eieren en zuivelproducten worden meestal ook wel gebruikt. De Britse Vegetarian Society erkent pescotariërs niet als vegetariërs,[1] ook de Nederlandse Vegetariërsbond definieert het eten van vis als niet-vegetarisch.[2] Wel worden pescotariërs gerekend tot de semi-vegetariërs. In het dagelijks taalgebruik wordt de term "pescotariër" echter amper gebruikt en gebruikt men ten onrechte de term "vegetariër".

Definitie en etymologie[bewerken]

Het woord "pesco-vegetariër" (pesco-vegetarian), wordt wel gebruikt als andere naam voor een pescotariër. Daarom wordt vaak ten onrechte gedacht dat een pescotariër tevens een vegetariër is. Het voorvoegsel "pesco" wordt echter gebruikt, om aan te geven dat iemand wel vis eet, dus als uitzondering op zijn verder vegetarische dieet. Net zoals er een groep is die eieren en zuivelproducten tot zich neemt (in tegenstelling tot veganisten), dit worden dan ovo- (ei) of lactovegetariërs (melk) genoemd. De laatste groep is wel vegetariër.

Het woord komt van pisces, Latijn voor "vis", maar de e in de stam wijst erop dat het woord wellicht via andere Romaanse talen in het huidige taalgebruik is geraakt, zoals Spaans (pescado) of Italiaans (pesce).

Bronnen, noten en/of referenties
  1. (en) "VEGETARIANS DO NOT EAT FISH!" - De "viscampagne" op de site van de Vegetarian Society
  2. (nl) "Een vegetariër volgens de Nederlandse Vegetariërsbond"